Thermaal herbronnen bij Uriage

Thermaal water doet wonderen als je last hebt van een droge, gevoelige of zieke huid. De vele mineralen en sporenelementen herstellen, kalmeren én voeden je huid, zonder toevoegingen. Natural High Magazine reist af naar Uriage-Les-Bains, voor een onderdompeling in de wondere wereld van helend water.

Thermen (c) Uriage

“Wist je dat er in het verzorgingswater van Uriage per liter 11.000 milligram mineralen en sporenelementen zitten?”, vraagt Sofie Sertyn, product manager bij Uriage. Uriage dankt deze mineralenbom aan de 100 jaar lange tocht van het water in de Franse Alpen. Het sijpelt naar Uriage-Les-Bains, vlakbij Grenoble aan de voet van de Belledonnebergen.

Zeg nooit zomaar water tegen thermaal water. “Veel mensen denken bij water louter aan verfrissing, maar thermaal water hydrateert je huid als geen ander”, vervolgt Sofie. “De hoge dosissen calcium en magnesium kalmeren de gevoelige of geïrriteerde huid, terwijl calcium ook ontstekingen tegengaat en magnesium en mangaan vrije radicalen bestrijden. Zink en koper werken wondhelend.”

In 2013 onthulden studies nog een extra eigenschap, namelijk dat thermaal water van Uriage de huidbarrière versterkt. “Een verzwakte huidbarrière krijg je door ouderdom of huidaandoeningen zoals couperose of psoriasis en staat voor veel vochtverlies. Omgekeerd dringen andere, schadelijke stoffen je huid binnen, met acne, eczeem, psoriasis, een droge huid, roodheid of een trekkerig gevoel als bijwerking.”

“Bovendien is het water van Uriage isotoon, wat betekent het water van Uriage perfect past bij je huidcellen en geen invloed heeft op hun grootte of volume. Andere vormen van water, denk aan kraantjeswater of zeewater, doen de cellen krimpen of zwellen met dehydratatie als gevolg.” 

Van Romeinen tot Chanel

Geen wonder dat de Romeinen de bron van Uriage-Les-Bains in 47 tot een kuuroord doopten. “Veel later, in 1823, bouwde de Markies van Gautheron, eigenaar van het kasteel van Uriage, een eerste Thermaal etablissement op zijn domein. Nadat de Medische Academie de thermen al 1877 erkende na de positieve resultaten van de kuren op de huid, werd Uriage tijdens de jaren 20 een trekpleister voor de Franse jetset.

“Sterren zoals schrijver Edmond Rostand, acteur Jean Reno en Coco Chanel passeerden er, maar wel met een klein geheim. Sommige van hen leden aan syfilis en dronken het water – met dank aan het laxerend effect – als tegengif voor hun zware medicatie.”

Thermen (c) Uriage

Relatief laat, in 1992, ziet Uriage het licht als merk. Het basisproduct? Verstuivers met verzorgingswater. “Verzorgingswater verlicht bij brandwonden, scheerbrand, irritatie bij baby’s, net zoals bij huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis. Zelf gebruik ik het voor het aanbrengen van mijn make-up, voor meer éclat en fixatie. Gewoon verstuiven, laten inwerken en klaar!”

Naast thermaal water telt het gamma van Uriage verschillende productlijnen op maat van de allergevoeligste huid, ook voor baby’s en met elk hun eigen specifieke werking. “Hoewel we blijven innoveren, verandert ons gamma amper”, aldus Sofie. “Xémose blijft een bestseller met een herstellende verzorging voor wie kampt met een extreem droge huid of psoriasis.

Het nichegamma Bariéderm gaat een stap verder en legt een film op de huid als bescherming tegen water en koude, terwijl het je huid laat ademen.” Lees: een droomwapen tegen barsten en kloven als je in de winter veel buiten traint of met water in contact komt, maar ook bij irritaties door wrijvingen tijdens het fietsen of paardrijden. En ja, ook voor je lippen doet deze filter wonderen, want zo vermijdt je dat je de crème van de lippen likt. Kératosane, met ureum, helpt dan weer tegen een ruwe huid en eeltplekken.

Alle producten tellen natuurlijk allemaal het thermale water van Uriage. Het bronwater komt rechtstreeks binnen in de productiehal, gelegen naast de thermen. “Van de 11.000 liter die de bron per uur aan water oplevert, gebruiken wij 4.000 liter”, vertelt Edouard Hagnere. “Om contaminatie te voorkomen, vangen we het water op via een tunnel van 300 meter in berg, zonder chemische behandeling en met behoud van de mineralen en oligo-elementen. De rest gaat via de tunnel naar het thermale centrum of gewoon terug de natuur in.” 

Naar de waterkliniek

Voor wie net als ondergetekende denkt dat de thermen van Uriage een wellnesswalhalla zijn, think again, want dit is een echt ziekenhuis, dokters inclusief. “Een kuur in de thermen duurt 3 weken, kost 550 euro en wordt in Frankrijk volledig terugbetaald door de overheid. Elk jaar ontvangen we 4.500 patiënten, met heel diverse aandoeningen. Denk aan erge vormen van psoriasis en eczema, maar evengoed mensen met reuma en luchtwegaandoeningen zoals sinusitis. Ze krijgen dagelijks tot vier verzorgingen en ook ouderen als baby’s vanaf 6 maanden zijn welkom.”

Uriage (c) www.naturalhighmag.be

Thermen (c) Uriage

De thermen vormen een opeenvolging van verzorgingskamers, van baden en douches in alle maten tot kamers waar je naast elkaar hokt voor neusspoelingen. “De behandelingen zijn heel verscheiden”, vertelt Sofie. “Onze douches werken lokaal of op het hele lichaam in, bij reumapatiënten pakken we gewrichten in met modder en we masseren hier zelfs met thermaal water.” Hoewel het allemaal wat eng oogt, zijn de resultaten verbluffend. “Bij psoriasispatiënten zien we op 3 weken tijd een huidverbetering van 48% en 77,5% van de personen met eczeem is na de kuur genezen of beter.”

Van deze, nu ja, übermedische ambiance is in het Grand Hotel naast de thermen, née in 1864, weinig te merken. Het decor lijkt zo weggesneden uit de prent The Grand Budapest Hotel van filmmaker Wes Anderson, de inventieve terroirkeuken van chef Christophe Aribert bij Les Terrasses telt twee Michelin-sterren en de bijbehorende spa etaleert een reeks water- en kleibehandelingen. Wanneer mijn therapeut me masseert onder een kraan met Uriagewater, draagt elk druppeltje bij tot de totale ontspanning.

Grand Hotel (c) Uriage

Grand Hotel (c) Uriage

img_8102

Meer informatie over Uriage en de thermen vind je op www.uriage.com, voor het hotel klik je hier.

You May Also Like

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *