Dit doet yoga zonder zwaartekracht met je lichaam

Trainen zonder zwaartekracht is hot en laat je net dat tikje verder gaan. Vader van de hele Antigravity-revolutie is de Amerikaanse ex-Broadwaydanser Christopher Harrison. In zijn hangdoeken doe je werkelijk alles, van yoga en pilates tot krachttraining en ballet. Natural High Magazine trekt naar de private gym M4teria voor een yogales tegen de wetten van Newton.

Dynamic Suspension Yoga (c) M4teria

“Christopher Harrison, een ex-Broadwaydanser en gymnast, ontwikkelde zijn compagnie Antigravity al in 1991”, vertelt Irene Rompis, lesgever Dynamic Suspension Yoga bij M4teria in Antwerpen. “Met zijn atleten en acrobaten in hangdoeken werd hij geboekt voor verscheidene spektakels, onder andere voor de shows van Rihanna, Maria Carey en Pink. Gezien Christopher eveneens yogi is en meer dan 10 jaar in India leefde, lanceerde hij in 2007 Antigravity Fitness, met unieke yoga- en fitnesstrainingen in een hangdoek.”

Ook bij de private gym M4teria in Antwerpen kun je terecht voor een yogales zonder zwaartekracht. “De groepsles Dynamic Suspension Yoga speelt specifiek in op de verlening van het lichaam”, vervolgt Irene. “De wendingen of inversies, waarbij je ondersteboven hangt, staan centraal en zorgen voor een totale decompressie in je gewrichten en tussenwervelschijven.”

De opbouw van de les? “Voor we starten meet ik of de hangdoek bij iedereen op de juiste hoogte hangt, voor je comfort en veiligheid tijdens de bewegingen. Na een korte relaxatie in de hangdoek, doe je de eerste wending. Vervolgens gaan we over naar een sessie met zonnegroeten, waarbij je in de flow komt en vertrouwen krijgt in de hangdoek.”

“De tweede reeks zonnegroeten is meer gericht op het losmaken van je ruggenwervel, van je heiligbeen onderaan je zitvlak tot in je nek, met vrije bewegingen van 360° met de hangdoek. Tijdens het tweede deel van de les doen we tricks, zoals losvliegen van de grond een wending maken in de hammock en weer terugkomen op je voeten. De laatste 5 minuten krijg je weer een rustmoment en relax je in de hammock.”

Dynamic Suspension Yoga (c) M4teria

Ook mannen voelen thuis in de les en zijn vooral minder geremd door hun beperkte flexibiliteit. “Ze vinden het geweldig dat ze ondersteuning krijgen van de hangdoek en doordat dit nieuw is voor iedereen voelen ze zich geen storende factor.”

Dit zijn de voordelen!

  1. Soepele gewrichten doordat je de hangdoek met je handen vastneemt of er met je knieën, schouders of enkels in hangt. Ook voor je heiligbeen en si-gewricht (de verbinding tussen heiligbeen en bekken, nvdr.) doet het wonderen doordat deze even zonder belasting bewegen.
  2. Decompressie en hydratatie van de tussenwervelschijven in je wervelkolom wanneer je ondersteboven hangt, met de handen of zelfs schouders in het doek. Zo heb je minder last van lage rug- of nekpijn, samen met meer ruimte in tussenwervelschijven van je ruggengraat én meer plaats voor de zenuwbanen in je wervelkolom. De les is dan ook ideaal voor al wie kampt met slijtage in de tussenwervelschijven, vernauwingen van zenuwbanen, een hernia of een whiplash.
  3. Minder spierspanningen omdat je jezelf masseert tijdens de wendingen in de hangdoek. Vooral je heupbuigers krijgen een stevige massage.
  4. Meer flexibiliteit en mobiliteit omdat je de spieren stretcht en dus minder kans op blessures. Als je spieren soepel worden, voer je ook meer afvalstoffen af door de grotere bewegingsruimte tussen je gewrichten.
  5. Opkikker voor je bloedsomloop, lymfen en spijsvertering dankzij de vele inversies. Je krijgt een stralende huid en de aanvoer van vers bloed zorgt voor een goede afvoer van afvalstoffen in de lymfen. Omgekeerd hangen helpt ook bij de preventie en vermindering van spataders én er komt meer ruimte tussen je organen en darmen.
  6. Meer neuroplasticiteit (nieuwe verbindingen!) in je hersenen doordat je nieuwe creatieve vaardigheden aanleert. Bovendien krijg je meer besef over je eigen lichaam, je bewegingen, kracht en lenigheid. Zo ga je meer bewust bewegen en maak je een diepere connectie met je lichaam.
  7. Versterking van je lichaamskern of core door de vele bewegingen vanuit je buik of rug, rechtstaand of ondersteboven. Je werkt ook veel met balans, waardoor je de dieperliggende buik- en rugspieren aanspreekt, en traint je hele lichaam.
  8. Minder stressgevoelens en meer artistieke vaardigheden dankzij de meditaties voor en na de les en de focus op de bewegingen.
  9. Minder angst en meer vertrouwen omdat je bij het vooroverbuigen of omgekeerd hangen echt op de hangdoek moet leren vertrouwen, en dat is een heus proces!

De X-factor? Eindelijk een les waarbij je als yoga-beginneling toch al inversies kunt doen. Eens je vertrouwen hebt in je hangdoek en je even comfortabel voelt met je voeten in de lucht als op de grond, speel je met de zwaartekracht, de ruimte en de mogelijkheden van je lichaam. Dynamic Suspension Yoga is een heerlijke workout met aandacht voor versterking, flexibiliteit en massage.

Dynamic Suspension Yoga (c) M4teria

M4teria, Grote Hondstraat 44 Antwerpen. Tel. 03 689 33 22, info@m4teria.be, www.m4teria.be
Een les Dynamic Suspension Yoga duurt 60 minuten. Zorg ervoor dat je een T-shirt met korte of lange mouwen aandoet, een niet te gladde legging of broek en liefst geen sieraden. De groepslessen gaan door op zondag om 11.30, dinsdag om 07.30 en 10.30, donderdag om 11.30 en vrijdag om 18.00.

Lees hier alles over onze test van Aerial Yoga bij Aspria in Brussel!

You May Also Like

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *