Lieve Van de Velde, redacteur cultuur en media bij De Standaard

Lieve Van de Velde (c) www.naturalhighmag.b

Je mixt veel sporten. Met welke sport ben je begonnen?

Lieve Van de Velde: “Op mijn dertigste, net wanneer ik gestopt was met roken, ben ik met fitness begonnen. Drie keer in de week deed ik in de zaal cardioefeningen met een hartslagmeter en groepslessen zoals Step en BBB. Het hele pakket dus. (lacht) Vanaf dan heb ik altijd een fitnessabonnement gehad. In het begin combineerde ik dat met inline skating, van Leuven naar Mechelen langs het kanaal. Wanneer ik ruim tien jaar later voor de krant begon te werken, had ik minder tijd om naar de fitness te gaan. Doordat ik alle oefeningen door en door kende, deed ik mijn uurtje spiertraining gewoon thuis. Verder heb ik altijd gelopen. Erg soft, maar regelmatig. Ik ben niet het type dat een marathon wil lopen. Vandaag jog ik meestal drie keer per week een half uur tot drie kwartier. Dat combineer ik sinds kort met yoga voor meer soepelheid. Tot mijn grote verrassing is yoga ook heel intens voor de spieren. Mooi meegenomen, zeker voor mijn armen. Vanaf je veertigste wordt dat toch allemaal minder strak. Als ik kijk naar de armen van Jennifer Aniston, helpt yoga wel.” (lacht)

Wat betekent sport voor je?

“Ik heb een zittende job en 5 dagen in de week 10 uur achter mijn computer doorbrengen is geen cadeau voor mijn lichaam. Een paar keer per week alles losgooien en mijn hoofd leegmaken is een must.”

Hoe vaak sport je?

“Meestal train ik 5 keer per week. Na zoveel jaren is sporten voor mij een routine, een beetje zoals tanden poetsen. Al bedenk ik onnozele manieren om sport in mijn werkschema in te passen. Zo volg ik als redacteur cultuur best wat televisiereeksen en terwijl ik kijk, doe ik op mijn matje oefeningen. Denk aan pompen, sit-ups, planken en beenoefeningen op mijn zij. Of ik hoelahoep. (lacht) Thuis voor de televisie sporten klinkt misschien dwaas, maar het is een uitstekende manier om mijn veeleisende job te combineren met een gezonde levensstijl.”

Waar loop je meestal?

“Ik woon in het centrum van Brussel en loop meestal in de parkjes achter het Noordkwartier. Nu de avonden langer zijn, neem ik soms de wagen om in de parken van Gaasbeek en Tervuren te lopen. Maar ook in Ter Kamerenbos loop ik graag. Hoewel ik me amper door slecht weer laat afschrikken, ruil ik mijn jogging op donkere dagen soms in voor een spinningles met een virtuele trainer bij Basic Fit. Absurd eigenlijk, maar het is eens iets anders.”

Je bent vaak op verplaatsing. Loop je soms in het buitenland?

“Op reis neem ik altijd mijn loopschoenen mee. In Parijs ben ik dol op joggen in de Jardin des Tuileries en in Londen heb ik al eens aan de Thames gelopen. Maar ik wandel ook op reis en doe heel wat trektochten in de bergen en de woestijn, vaak in Marokko. In gebieden met onregelmatige ondergronden en een warm klimaat, zoals in Bali of Java, kies ik meestal voor powerhiking, ongeveer 2 uur lang. Ook in België wandel ik als ik sport. Zo ga ik soms te voet naar mijn werk. De weg naar Groot-Bijgaarden is goed voor 6 kilometer. Een klein uurtje doorstappen en ik ben er!”

Welke voeding helpt je gezond te zijn?

“Ik eet heel veel groeten en fruit, maar zelden geraffineerde suikers en snelle koolhydraten zoals aardappelen, brood of witte pasta. ’s Morgens eet ik meestal havermout met rijstmelk, appelsien, ananas, chiazaadjes of lijnzaad. Verder ben ik fan van de Libanese keuken met onder andere kikkererwten, humus of falafel. De kikkererwten maak ik meestal voor een hele week en ik durf het ook als ontbijt eten met sesampasta. Daar kom ik lang mee toe en het is een uitstekend wapen tegen appelflauwtes. Ook kokosvezels helpen me als ik zin heb in een tussendoortje. Dat geeft meteen een verzadigd gevoel en is lekker bij havermout.”

Hecht je veel belang aan je look tijdens het sporten?

“Neen, het enige wat voor mij echt telt is een goede sportbh. Ik voel een plaatsvervangende pijn als ik vrouwen zonder zie lopen.”

Welke zijn je favoriete beautyproducten na het sporten?

“Een keer per jaar koop ik producten van Dermalogica, zoals nu de Intensive Moisture Balance voor de droge huid. Voor mijn lichaam gebruik ik meestal kokosolie. Als je dat een beetje opwarmt wordt dat vloeibaar en dan is het iets makkelijker om te smeren.”

Welke gezonde adressen blijven je bij en waarom?

“In Brussel vind ik Soul heel goed. Dat is een organisch restaurant vlakbij de Zavel, met heel veel smaken en variatie. Dichtbij de Vleurgatsesteenweg heb je dan weer Kokuban, een gezonde en pure Japanner met lekkere misosoepjes en ramen. Een lekker lunchadres is Pepper Mint Tea Room aan de Kolenmarkt. En de weinige keren dat ik brood eet, ga ik naar Charli in de Katelijnestraat. Ze maken hun brood met veel liefde, pure ingrediënten en ambacht, dat proef je. Meestal kies ik op het zicht iets speciaals uit, zoals rogge of speltbrood.”

Heb je een mentaal mantra?

“Je gaat meer spijt hebben als je in je zetel blijft zitten dan als je nu je lijf beweegt, zeg ik tegen mezelf wanneer ik geen zin heb. Verder geeft vooral muziek me energie, zeker om te lopen heb ik dat nodig. Op mijn iPod staat een mix van heel uiteenlopende muziek, met onder meer Faithless, techno uit de 90’s en David Bowie. Mijn favoriete loopnummers zijn bijvoorbeeld Mighty Girl van Lindstrom & Prins Thomas, Slow van Michael Mayer en Matias Aguayo, Could it be Magic van Donna Summer en, allicht, What a Feeling van Irene Cara.”

You May Also Like

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *