Ayurveda, iets voor jou?

Ayurveda is een eeuwenoude Indiase gezondheidsleer en brengt je in balans dankzij een mengeling van yoga, voeding, massages en plantaardige medicatie. Met een kuur in India reset je het lichaam en herstel je het interne evenwicht. Alykhan Alidina, een Canadees met Indiase roots en bezieler van het online reisadviesbureau Ayurooms, legt je de pijlers, effecten en kracht van ayurveda uit.

Alykhan Alidina kwam als dertiger in contact met ayurveda. “In 2014 volgde ik op aanraden van mijn moeder en broer in 2014 een Ayurvedische kuur van 12 dagen in Mysore, in de deelstaat Karnataka. Ik zocht een oplossing voor mijn rugpijn, maar was een echte non-believer. De massages vond ik bijvoorbeeld veel te soft. Ik geloofde er weinig van, tot ik mijn leven weer oppikte in Vancouver. Hoewel ik sinds mijn tienerjaren met pijn leefde door de metalen plaat in mijn rug en met veel moeite slechts een keer per week kon sporten, lukte het plotseling wel om drie keer per week balhockey te spelen. Ik voelde mij twintig jaar jonger, ik was eindelijk pijnvrij en mijn lichaam zag er gezond uit. En dus besloot ik terug te gaan.”

Onafhankelijk en in balans

Pas tijdens de tweede kuur begreep Alykhan Alidina hoe de ritmische Ayurvedische massages je – vaak droge – spieren en lichaam smeren, hoe je met yoga je pijn kunt uitademen, welke invloed je vertering heeft op je gezondheid en hoe interne (emoties) en externe factoren (vervuiling, voeding of ziekten) ons lichaam uit balans brengen. “De grootste verandering sinds de kuren is dat ik niet langer afhankelijk ben, noch van medicatie, noch van mijn dokter of chiropractor. Voel ik dat mijn lichaam weer uit balans is, dan ga ik terug.”

Ayurveda is er voor iedereen. “Iedereen is uit balans, door de levensstijl die we leiden. Met Ayurveda werk je aan de disbalans in je lichaam, zelfs al ben je niet ziek of ervaar jij bepaalde ongemakken, zoals rugpijn of hoofdpijn, als normaal. Eens de dokters samen met jou achterhalen waarom jij uit balans bent, geven ze je een behandeling op maat van je lichaamstype.” Ayurveda kent drie lichaamstypes of dosha‘s, namelijk Vata, Kapha en Pitta. “Soms ben je één van de drie, soms een combinatie. Als je de mengvormen meetelt, zijn er zo tien soorten constituties, met telkens andere adviezen op maat van jouw persoonlijke combinatie.”

Ayurvedisch reisadviesbureau

Omdat meer en meer mensen de weg vinden naar ayurveda, maar daarbij soms de weg kwijtraken of last hebben van drempelvrees, heeft Alykhan Alidina nu zijn eigen online reisadviesbureau. Met Ayurooms maakt hij je wegwijs in de verscheidene Ayurvedische kuren in India en begeleidt hij je van boeking tot je terugkomst. “We zoeken centra op maat van je wensen en noden, geven alle informatie die je nodig hebt voor een geslaagde kuur en assisteren je eens daar. We garanderen ook duidelijke en transparante prijzen, iets dat soms een uitdaging is in India. Zo nemen we de verrassingsfactor weg en garanderen we een zorgeloos verblijf.”

“De ideale duur van een Ayurvedische kuur is 2 tot 4 weken, maar als dat lang is kun je dat over het jaar verspreiden”, vervolgt Alykhan Alidina. “En hoewel de dokters aanraden om tot vier keer per jaar naar India te gaan voor een kuur, kun je ook een keer per jaar gaan en de rest van je kuren thuis doen.”

Meer info?

Het Ayurvedische reisadviesbureau Ayurooms biedt een antwoord op alle uitdagingen die je hebt met het boeken van een verblijf in een Ayurveda- of yogaresort in India. Bezielers Anusha Sachdeva en Alykhan Alidina kennen de Indiase op hun duim en stemmen ze af op je noden, doelen en wensen.

Interesse in een Ayurvedische reis op maat? Contacteer Sofie De Niet via het contactfomulier op Natural High Magazine.

Ga mee op bodyART retreat! 

Zin in een Ayurvedakuur van 7, 10, tot 14 dagen in het Manaltheeram Ayurveda Beach Village in Kerala, met bovenop het programma dagelijks ook 2 bodyART-lessen door Global Master Trainer Ulli Mangold? Stuur een mail naar sofie@ayurooms.com of bel naar 0496 612 866. Ulli Mangold legt je alles uit over de eerste editie van dit retreat in 2017.

Klik hier voor meer informatie over bodyART door bedenker Robert Steinbacher en Global Master Trainer Ulli Mangold.

You May Also Like

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *