Healthy hotspot: La Mamounia in Marrakech

Overtroeft de realiteit de mythe in La Mamounia? Met die vraag stapte ik binnen in dit glamoureus hotel in op een steenworp van het Djemaa el Fna-plein in Marrakech. Al bij het ontwaren van de groene oase achter de gesloten poorten van het Arabisch paleis, weet ik dat het antwoord volmondig ‘ja’ luidt.

Onderweg naar de spa (goed voor meer dan 2.000 vierkante meter!), bedenk ik mij dat beroemdheden zoals Alfred Hitchcock, Jean Paul Gaultier, Elton John, Hillary Clinton, Martin Scorcese én de leden van de Rolling Stones hier over de dikke tapijten van de lobby struinden. “Toch voelt iedereen zich hier speciaal en leggen we alle klanten in de watten, ook de minder beroemde klanten”, vertelt woordvoerder Fatim Zohra Belkaziz mij.

La Mamounia werd in 2009 volledig gerenoveerd en ook in de spa kreeg de geschiedenis een moderne make-over. De muren van de spa ogen even blauw als de gebouwen in de Majorelletuin van modeontwerper Yves Saint Laurent even verderop. Geen toeval, want Jacques Majorelle, de partner van Yves, decoreerde het hotel bij de opening in 1923. Het blauw werkt bijna hypnotiserend en staat in een scherp contrast met de rode zetels, grote lantaarns in rood en opaal glas en elegante mozaïeken.

Het paradepaardje van de spa is het binnenzwembad, waar voor de renovatie een Marokkaans restaurant huisde. Je merkt dit onder andere aan de houten decoratie aan het plafond en de prachtige pilaren. Een droom! “Al onze zwembaden bevatten geen chloor maar ozon en zijn verwarmd tot 26°”, voegt Fatim toe. De signatuurbehandeling is de ‘Hamam Royal’ (179 euro voor 120 min.), een hamamritueel in een van de twee hammams met zwarte zeep en kessahandschoen én een massage van een uur. Heerlijk! Achteraf val ik met een kopje muntthee in slaap in de rustruimte.

Nog op het spamenu? Een massage onder hypnose en verscheidene behandelingen met traditionele suiker, klei, honing en arganolie. Wie dat wenst kan, kan een rode privéspa met hammam en jacuzzi afhuren. In het schoonheidssalon kun je aankloppen voor een knipbeurt, manicure, pedicure en noem maar op. Eens buiten, voorbij de laan met cactussen en honderdjarige olijfbomen, vind je in La Mamounia ook een hightech fitness, luxezwembad en twee tennisbanen.

Andere weetjes over La Mamounia

  • De x-factor van het hotel komt ook langs de neus binnen. De huisgeur van La Mamounia is een creatie van de Franse parfumeur Olivia Giacobetti en telt dadels in de hoofdrol.
  • De geschiedenis van La Mamounia gaat terug naar de twaalfde eeuw en is onlosmakelijk verbonden met de hectaren tuinen rond het paleis. De tuinen werden in de achttiende eeuw eigendom van prins Al Mamoun, die het van zijn vader kreeg als huwelijksgeschenk.
  • Stretch je hals naar achteren en bewonder het delicaat pleisterwerk van lokale ambachtslieden in de gangen op het gelijkvloers en prachtige plafondschilderij nabij de tuinen.
  • Winston Churchill bracht zijn winters door in La Mamounia en beschrijft het als één van de mooiste plekken op aarde.
  • La Mamounia telt restaurants met een Franse, Italiaanse (door Don Alfonso!), Marokkaanse (denk aan pastilla van kreeft en zijn tajine van aardbeien) keuken. In Le Pavillon aan het zwembad geniet je van buffetlunches en zondagse brunch met huisgemaakte gebakjes, champagne en oesters uit Dakhla. Pas wel op, door de prijzige prijskaartjes vliegen de dirhams vliegen gauw de deur uit!

Meer info? La Mamounia, Avenue Bab Jdid 40, Marrakech, Marokko. Tel. +212 5243-88600, www.mamounia.com

Je boekt een kamer vanaf 450 euro, een dagpas met tot het zwembad, de tennisterreinen en de gym kost je ongeveer 135 euro (1500 MAD). Natuurlijk kun je ook een (betalende) behandeling in de spa boeken.

Zin in een fitnesssessie met privécoach? Boek en betaal 67 euro (750 MAD) voor 1 persoon, 116 euro (1300 MAD) voor 2 personen of 160 euro (1800 MAD) voor 3 personen.

Fotocredits: eigen foto’s en Alan Keohane  for La Mamounia

You May Also Like

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *