Getest: yoga masterclass met massage bij Yyoga

Wanneer Facebook me trakteerde op de boodschap ‘Yoga + Massage’ met Hakim en Philippe was ik meteen verkocht, deze les zou ik meedoen. De masterclass was evengoed een uitstekende aanleiding om eindelijk een voet te zetten bij Yyoga, het yogawalhalla van Colin en Robbie in Brussel, nabij het Sint-Katelijneplein.

“Vandaag heb je wel meerdere yogastudio’s in Brussel, maar met onze opening drie jaar en half geleden waren we de eerste”, lacht Colin. Colin is ex-architect, Roby ex-consultant en beide vonden elkaar tijdens hun weg in het wonderlijke yogalandschap. “We startten allebei om heel andere redenen met yoga”, vervolgt Colin. “Robbie heeft een meer sportieve achtergrond en deed vooral Ashtanga, Vinyasa, Smart Flown en Hatha, ikzelf had nood aan mentale rust en helderheid en deed aan Yin, Bikram en Vinyasa. Precies op die grote waaier aan keuze en diversiteit binnen yoga spelen we met Yyoga in.

Nieuwe energie en ervaringen

Bij Vinyasa Flow, Hot Yoga, Restorative Yin, Acro Yoga of Hatha Yoga, bij Yyoga vind je het allemaal. “We hebben meer dan 10 soorten yoga, 15 leraars en organiseren ook vele masterclasses, zodat je kunt proeven van nieuwe energie, standpunten en ervaringen.” Sommige masterclasses zetten bijvoorbeeld in op backbending en detox, andere, zoals die met de Franse yogi Charlotte Saint Jean, zijn meer spiritueel thematisch en gaan om het aanvaarden van je imperfecties en je lichamelijke demonen.

Onderweg naar de kleedkamers valt me op dat Yyoga een plek is waar je ogen evengoed rust vinden. Alles is mooi en in balans. “We kozen bewust voor een duurzame aanpak”, zegt Colin. Werkelijk alle materialen zijn hier ecologisch én aan de ingang heb je ook een shop met duurzame yogakledij en matjes. “Yoga betekent vooral respect voor mij. Respect voor jezelf, de natuur en anderen. Kijk, als je een goedkoop kledingstuk koopt of voor kernenergie kiest, betaalt altijd iemand daar een prijs voor, denk aan uitbuiting of milieuvervuiling. Meer bewust consumeren en leven is net zo goed een onderdeel van yoga en dat willen we met Yyoga in elke hoek uitademen.”

Yoga met massage

Na een bezoek aan de kleedkamers, waar hygiëne zeker geen bijzaak is en zelfs een opperste prioriteit, trek ik naar boven in de Sun Room voor de masterclass met Philippe Brawerman, Hakim La Rocca en Will Lindeque, een bijzonder trio uit Zuid-Afrika met een minstens even bijzondere aanpak. “Hakim is mijn masseur en combineert sport-, relax- en Thaise massage”, begint Philippe, “Gezien ik al langer droomde van een les waarin iemand anders je helpt terwijl jij aan je lichaam werkt, vroeg ik hem ongeveer een jaar geleden of hij interesse had om me tijdens mijn lessen bij te staan als masseur.”

Al bij het starten van de les is de genialiteit ban de combinatie duidelijk. Tijdens de meditatie, masseert Hakim de hals van vele leerlingen en wanneer we plat op de grond liggen rekt hij me helemaal uit, waardoor ik de hele les met een soepel ruggengraat aan de slag kan. Als we onze rug versterken krijg ik dan weer een heerlijke massage aan mijn onderrug en ischias-zenuw. Hakim heeft mijn pijnpunten vast opgewerkt tijdens de lunges, wanneer hij bij me kwam zitten en mijn bewegingen analyseerde. “Inderdaad”, lacht Hakim, “ik kijk heel intuïtief naar de uitvoering van de poses en ga op zoek naar disbalans of spanning in je lichaam.” Bij de Triangle Pose krijg ik een heerlijke kuitmassage, zodat ik instant dieper in de pose kan gaan en als we in Svanasana liggen, krijg ik een buikmassage. Heerlijk!

Een les met Philippe blijkt heel ontspannend, zeker wanneer hij ook oefeningen uit de Chi Gong mixt in de Vinyasa Flow. We spelen met een denkbeeldige energiebal en controleren elk zweetdruppeltje van ons lichaam. Het effect van de massage tijdens de les is als een versterker. “Als yoga doet, ben meer bewust en de prefrontale cortex in je hersenen meer actief, goed voor een betere connectie met je lichaam en je zenuwstelsel. In zo’n staat van mindfulness gemasseerd worden, versterkt het effect van de massage.

Het moeilijkste aan een les met quatre mains is de poses afstemmen op het massagewerk van Hakim en omgekeerd. “We doen dan ook eenvoudige pose waarbij Hakim kan masseren, terwijl Will, een fantastische yogaleraar, je corrigeert.”

Meer info over Yyoga en de masterclasses en workshops? Surf naar www.yyoga.be of ga eens langs. Brandhoudkaai 39, contact@yyoga.be, tel. 02 201 74 97

Share This Story

Health

You May Also Like

1 comment

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *