DIY Retreat: yoga massage met Hakim La Rocca

In 2017 maakte ik kennis met de ijzersterke combinatie van yoga en massage. Massagetherapeut Hakim La Rocca bedacht dit concept met Philippe Brawerman, eigenaar van Indrani Lodge vlakbij Brussel. Hakim laat je dankzij zijn boek ‘Unplugged: DIY Retreat’ kennismaken met hoe jij je partner zo’n massage geeft tijdens een yogasessie. Of omgekeerd natuurlijk.

Voor Natural High Magazine deelt Hakim zijn tips tijdens Corpse pose, de über-ontspannen liggende houding aan het einde van een yogasessie. “Corpse pose is één mijn favoriete poses voor een massage omdat het bijna onmogelijk is om het verkeerd te doen”, zegt Hakim. “Je partner houdt de benen recht, armen langs het lichaam en handpalmen omhoog. Terwijl zij of hij de ogen sluit en in de mat wegzakt, ontspannen de voeten zodat ze opzij vallen.” Volg de aanwijzingen van Hakim en maak van Corpse pose een topmoment!

1. Armen los

Masseer de onderarmen en triceps zodra je partner in Corpse pose gaat liggen. Nijp voorzichtig met je vingers in de rechter triceps en laat los. Beweeg en werk bij elke release verder langs de triceps. Doe dit 5 minuten aan beide kanten. Trek de armen voorzichtig omhoog en beweeg ze tegelijk van links naar rechts gedurende 2 minuten.

2. Ontspannen buik

Vraag je partner om diep in te ademen en druk heel voorzichtig met de handpalm in de maag terwijl je partner uitademt. Doe dit twee minuten. Dit is geweldig voor de bloedsomloop en helpt de darmen blokkeren en constipatie verminderen. Veel mensen hebben stress in de maag, dus een zachte massage op dit gebied kan stress en angst helpen verminderen. Let er vooral op dat je niet te hard drukt, dan doe je meer pijn dan goed. Luister naar je partner, zijn of haar feedback is cruciaal, zeker tijdens een maagmassage.

3. Hoofdfocus

Ga achter je partner zitten en leg voorzichtig de basis van zijn of haar hoofd in je handen. Laat het hoofd langzaam weer op de mat rusten en maak cirkelvormige bewegingen met je vingers van de nek naar het hoofd. Masseer de oren voorzichtig tussen je vingers en trek er zachtjes aan. Graaf je vingers diep in het haar zodat je de hoofdhuid kunt masseren (het is dezelfde techniek die je zou gebruiken om je haar te wassen). Doe dit twee minuten.

4. Handspel

Ga aan de rechterkant van je partner zitten en houd zijn of haar handen vast. Trek voorzichtig aan elke vinger en maak met je duim een cirkelvormige beweging rond de handpalm. Oefen extra druk uit op het vlezige deel van de handpalm onder de duim. Blijf aan de rechterkant zitten en houd de hand van je partner met één hand vast en pak met de andere hand de elleboog vast. Sta vervolgens langzaam op terwijl je aan de arm trekt zodat deze wat kan uitrekken. Zet niet te veel kracht, een schouder ontwrichten zal de stemming vast en zeker verknoeien. Maak vooraf aan je partner duidelijk wat je gaat doen en controleer af en toe of je partner geen pijn heeft bij de armstrekkingen. Doe dit 3 minuten en herhaal alles aan de andere kant.

5. Voeten en tenen

Loop naar de voeten, kniel neer en trek, beginnend met de rechtervoet, voorzichtig aan elke teen. Maak duimcirkels op het bovenste deel van de voet en ook helemaal over de zool van de voet. Druk met je duimen op verschillende punten aan de voor- en achterkant van de voet. Als de rechterkant klaar is, na 3 minuten, herhaal je dezelfde reeks bewegingen op de linkervoet.

6. Rust en verfrissing

Vraag je partner na de massage hoe hij of zij zich voelt. Ga je handen wassen als je wilt en breng rustig een glas (kokos)water. Daarna kun je hem of haar nog een tijdje laten ontspannen. Probeer, indien mogelijk, jezelf niet onder te dompelen in je normale, dagelijkse bezigheden en vermijd zware inspanning of werk daarna, dit zal de effecten en voordelen van de massage verlengen.

Tips

  • Bij een yogamassage op kleding kan je niet met olie over de spieren glijden. In plaats daarvan kun je stevige maar zachte druk gebruiken om door de spier te navigeren. Deze druk helpt de strakke spiergebieden stimuleren en daarna ontspannen.
  • Vraag je partner de volgende dag om feedback over de dingen die hij of zij net of niet leuk vond, zodat je kunt leren en je techniek kunt aanpassen voor de volgende massage.
  • Check vooraf uit. Kalmeer je lichaam en gedachten én ontkoppel jezelf van uw tablets en mobiele telefoons. Ik weet het, zo’n schandalig voorstel, maar een paar uur jezelf afsluiten van de matrix geeft je de nodige rust voor het geven van een massage. Mediteer als je dat nodig acht eventjes voor de massage. Tijdens de voorbereidingstijd herinner ik mezelf altijd aan een interessant yogaprincipe dat ik heb aangepast aan massage: beoordeel jezelf niet op je massagetechniek, je kunt alleen maar je best doen. Hoe minder we onszelf beoordelen, hoe minder we anderen beoordelen. Dit soort liefde in je massage brengen kan een heel positief effect hebben.
  • Heb je pijn tijdens de massage, bijvoorbeeld bij het zitten op je knieën, neem dan een andere, voor jou comfortabele positie aan. Het is belangrijk dat je geniet van het geven van de yogamassage!

Meer? Hakim La Rocca laat je in zijn Engelstalige boek ‘Unplugged: DIY Retreat’ kennismaken met massagemogelijkheden tijdens andere yogaposes, samen met alle ins en outs van partnermassage én heerlijke recepten voor een zelfgemaakt retreat. Het boek is verkrijgbaar op Amazon.com, het e-book ook op Bol.com. Eerder schreef Hakim het boek ‘Hakim La Rocca’s 5 Easy Steps To Massaging Your Partner‘.

Vragen? Contacteer Hakim La Rocca via Instagram of Facebook.

Share This Story

Health

You May Also Like

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *