In balans met Goedele Leyssen #1

Ex-beautyjournalist Goedele Leyssen gooide haar leven om na een spirituele reis naar India. Vandaag geeft ze Kundaliniyoga en deelt ze haar kennis via workshops, lezingen en retraites. Na haar eerste boek Boost bundelt Goedele in haar tweede boek Balans tips voor meer energie en minder stress. Tijdens een event van Unilever onthult ze haar eigen geheim voor een leven in balans. Lees hier deel 1!

Goedele Leyssen © Kurt Stallaert

Aha, ademhalingsoefeningen

“De vroege vogels krijgen de wormen. Meestal ben ik al rond 5 uur uit de veren voor mijn dagelijkse meditatie, maar je kunt ook andere dingen doen. Het belangrijkste is dat je een beetje tijd voor jezelf neemt vooraleer de dag losbarst. Lees de krant, ga rustig met de hond wandelen of – mijn aanrader – doe een kwartiertje ademhalingsoefeningen. Je zal merken dat op een heel andere manier aan je dag begint. Ze zeggen weleens dat de kwaliteit van je ademhaling de kwaliteit van je leven bepaalt, dit klopt echt!”

“Controleer in de eerste plaats of je juist ademt. Leg een hand op je buik en een hand op je borst. Wat voel je? Normaal zou je buik naar voren moeten gaan als je inademt en naar achteren als je uitademt. Voel ook je diafragma werken. Deze spier hangt vast aan je ribbenkast en gaat bij het inademen naar beneden om de longen plaats te geven om zich te vullen met zuurstof. Gebruik je deze spier goed, dan krijgen alle organen in de onderbuik een massage. Als je uitademt, gaat je diafragma weer omhoog, worden je longen kleiner en verlaat de lucht je longen. Zo krijgen je hart en je longen een massage en stimuleer je de lymfecirculatie.”

“Juist ademen is een leerproces. Focus er dagelijks een kwartier op en check je ademhaling regelmatig tijdens de dag. Je kunt elk uur het alarm van je telefoon zetten en dan even kijken hoe je ademt. In het begin merkte ik ook bij mezelf dat ik heel vaak verkeerd ademde. Soms hield ik mijn adem zelfs gewoon vast. Als je heel langzaam en vanuit je buik ademt, word je automatisch meer ontspannen.”

Geuren en kleuren, perfecte match!

“Een druppel essentiële olie – op je handpalmen (even wrijven en diep inademen) of op je voetzolen – doet wonderen met je humeur. Vooral workaholics is sinaasappel ideaal. Deze olie geeft je een positieve mindset als je gestresseerd bent omwille van een deadline of als je heel hard werkt omdat je bang bent om niet genoeg te hebben.”

“Kundaliniyoga wordt in het wit beoefend omdat wit de kleur van het bewustzijn is. Toch spelen we soms wel met bepaalde kleuraccenten gelinkt aan de verschillende chakra’s, de energiecentra in ons lichaam. Turquoise verwijst bijvoorbeeld naar het keelchakra en staat voor ‘zeggen wat er op je hart ligt’. Als je veel moet praten en dus je keelchakra wil activeren, draag je best turkoois. Groen is de kleur van het hart, geel is de kleur van ambitie en zelfvertrouwen, rood is de kleur van de stabiliteit en oranje is de kleur van de creativiteit.”

Waterkracht

“In mijn huis zijn er drie heel belangrijke plaatsen. Eerst en vooral is er mijn keuken, omdat ik daar eten maak als brandstof voor een productieve dag. De slaapkamer is vervolgens de plaats van rust en ontspanning en dan is er nog mijn badkamer, mijn heiligdom, waar ik mezelf van kop tot teen kan verwennen.”

“Bovenop de producten die me een goed gevoel geven, doet water wonderen. Zo neem ik elke ochtend een koude douche. IJskoud water heeft een anti-ageing effect, detoxt je organen en maakt je huid steviger. Bovendien boost het je zenuwstelsel. Door onder het koude water te staan geef je jezelf immers gecontroleerde stressprikkels. Je hebt misschien zin om gillend weg te lopen, maar dat doe je dus niet. Probeer jezelf er daarentegen door te ademen. Zo train je jezelf om met stress om te gaan, waardoor je sterker wordt. Bovendien voel jij je superfris, heerlijk!”

“Voor het slapengaan neem ik een warm bad of een warme douche. Warm water is net zoals een kop thee of soep een knuffel langs de binnenkant. Hoe? Wel, hetzelfde deel van ons brein dat fysieke temperaturen registreert, is gevoelig voor gevoelens van eenzaamheid. Onbewust zien we eenzaamheid dus als een innerlijke kilte die we kunnen verzachten door fysieke warmte. Dat doe je net zo goed met water.”

Meer tips van Goedele? Lees deel 2 en deel 3 of het interview.

goedele-leyssen-balans

Klik hier voor meer info over het boek Balans van Goedele Leyssen (Manteau, 22,99 euro). Inschrijven voor een ervaringsweekend of workshop met Goedele? Check haar agenda op www.livewithgrace.com

Fotocredits: © Kurt Stallaert

Natural High Magazine kreeg dit advies van Goedele Leyssen tijdens de Unilever Care Day. Klik hier alles over Dove

You May Also Like

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *