Dag #20: kook met voorbereiding

“Het grootste addertje als je gezond wil eten is een gebrek aan voorbereiding. Zeker wanneer je dan op kantoor gedoemd bent om een broodje met weinig groenten te eten of ’s avonds door tijdsgebrek voor wat kant-en-klaar gaat. Je maaltijden tot in de puntjes voorbereiden is even wennen, maar eens je de recepten onder de knie hebt gaat dit snel en wordt dit een echte gewoonte.”

smartmat-tvspot-61

Mijn tips:

  • Doe je aankopen in het begin van het weekend en maak lijstjes. Probeer je groenten en vlees zo te kopen dat je ze voor meerdere gerechten kan gebruiken.
  • Houd de tijdsperiode tussen het klaarmaken en opeten van je eten zo kort mogelijk. Vers koken is je garantie om alle vitaminen en mineralen te bewaren.
  • Groenten koop je dus best vers. Ze wassen en snijden duurt echt niet lang! Gevogelte, vis en vlees kan je invriezen en dan ontdooien op het einde van de week, zo behoud je alle voedingswaarden.
  • Zondag is de ideale dag voor voorbereidingen. Kook eens quinoa, ebly of volkoren couscous (met bouillon voor extra smaak) en voeg hier elke dag verse groenten aan toe. Dit blijft 4 tot 5 dagen goed in de koelkast. Ook verse soep kun je in een keer klaarmaken en is een opkikker voor ’s middag of ’s avonds.
  • Weinig tijd? Met de stoommandjes van Sistema stoom je op een, twee, drie je groenten in de microgolf. Eet er een stukje vlees of kip bij, kruid en geef pit met citroen. Voeg indien gewenst wat noten of pijnboompitten toe.
  • Nog een snel gerecht: een wok met kip en groenten in de pan. Afkruiden en klaar! De overschot van de kip kun je als lunch gebruiken in een heerlijk slaatje.
  • Als je veel over hebt, maak dan op het einde van de week een omelet met alle groenten van de week.
  • Een avocado is een belangrijke en vooral handige vrucht. Dit groene goud is rijk aan gezonde vetten is, houdt je bloedsuiker stabiel en is een echte vitaminebom. Lekker met garnalen of in een slaatje en snel klaar.
  • Laat je bijstaan voor je boodschappen. Doe beroep op de service van bedrijven zoals Smartmat en Hello Fresh. Zo komen de ingrediënten en recepten bij jou thuis aan.

Meer info over Roy Vermeulen vind je op www.yorroy.be. Of volg hem op Facebook en Instagram.

You May Also Like

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *