Dag #27: word (weer) een ochtendmens

“Televisie, kunstlicht, zwaar avondeten… het verstoort allemaal je nachtrust en zorgt ervoor dat je later dan natuurlijk naar bed gaat. Dit heeft vaak als gevolg dat je later dan goed voor je is opstaat, waardoor je ochtendrush veel te hectisch verloopt. Sta je op tijd op, dan kamp je mogelijk met een slaapgebrek. Jammer, want dit zorgt er beide voor dat je minder tijd of energie hebt om voor jezelf te zorgen.”

Beach run (c) www.naturalhighmag.com

Mijn tips:

  • Een slaapcyclus neemt in totaal anderhalf uur in. Stem je wekker daarop af en mik afhankelijk van je behoeften op 7,5 uur slaap.
  • The early birds catches the worm. Vroeger opstaan laat je toe om een moment van rust in te bouwen voor jezelf. Je kunt deze tijd gebruiken voor een goed ontbijt, om je lunch voor te bereiden of om een sportsessie in te bouwen.
  • Vroeger starten is meestal sneller je dag stoppen. Ook hier win je tijd om je boodschappen doordacht te doen of om naar de gym te trekken.
  • Kunstlicht en blauwe schermen zoals smartphones, laptops en televisie zorgen ervoor dat je lichaam geen melatonine aanmaakt. In dat geval heb je geen zin om te gaan slapen. Neem in de plaats eens een ontspannend bad of gebruik kaarsen als avondlicht. Wedden dat je sneller zin hebt om te gaan slapen?
  • Cafeïne en suikers verstoren evengoed de aanmaak van melatonine. Vermijd ze na het avondmaal!
  • Serotonine is je actieve hormoon. Doordat je lichaam het aanmaakt onder invloed van natuurlijk licht, laat je de gordijnen best (half)open.
  • Snoozen is not done. Het is tijdverlies en onderbreekt je nachtrust.

Meer info over Roy Vermeulen vind je op www.yorroy.be. Of volg hem op Facebook en Instagram.

You May Also Like

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *