Naar de Ayurvedische dokters

Om 7 uur ’s morgens aankomen in het Ayurvedisch resort Manaltheeram, in de Zuid-Indiase deelstaat Kerala, staat voor mij gelijk met een snelle douche en meten naar een mediatiesessie spurten. Het licht, de sfeer en de oceaan geven me zoveel energie dat geen haar op mijn hoofd denkt aan een powernap of slaapbeurt.

Wanneer ik na het ontbijt even de receptie binnenspring, melden de medewerkers dat de Ayurvedische dokters me om 11 uur verwachten voor een verkennende consultatie. Spannend!

Vreemde vragenlijst

Na een welgemeende ‘namaste’, zoals je elkaar hier in India welkom heet, en het noteren van mijn kamernummer, in het Manaltheeram-resort nog belangrijker dan je naam, krijg ik een behoorlijk uitgebreide vragenlijst en saffraanthee voorgeschoteld. Naast logische medische vragen zoals ‘gewicht’, ‘leeftijd’, ‘toiletfrequentie’ en ‘familieziekten’ telt de vragenlijst ook vragen à la ‘wat is je levensplan’, ‘eet je graag warm of koud’, ‘waarover droom je’ en ‘word je makkelijk boos’.

Mijn medereiziger, cognitief therapeut Ann Caroline Roymans, en ik vullen alles netjes in en overleggen de, nu ja, uitdagende vragen. Gelukkig laat de Ayurveda weinig onduidelijke antwoorden toe, want zo goed als alle antwoorden zijn meerkeuze. De vragenlijst zal de dokters helpen in het achterhalen van mijn constitutie, met keuze uit drie hoofdtypes of dosha’s, namelijk Vata, Pitta of Kapha.

De drie dosha’s zijn drie verschillende pijlers van het bestaan. Ze maken je tot wie je bent en als ze uit evenwicht zijn, dan word je ziek of voel jij je slecht. Iedereen heeft alle drie dosha’s in zich, maar sommige zijn wat meer dominant dan de andere, vandaar dat je na de afspraak met de dokter te horen krijgt of je Vata, Pitta en Kapha bent. Meestal bestaat je constitutie uit twee overheersende dosha’s. Benieuwd welke mijn constitutie is hoe het mijn gezondheidskwalen kan verklaren én oplossen!

Aha, mijn dosha!

Op naar het Ayurvedische dokterskabinet. Dr. Raman en de veel jongere Dr. Medona nemen mijn antwoorden door. Met argusogen en een glimlach bekijken zij mijn gedrag, energie en lichaamsbouw, meer subjectieve pijlers voor het bepalen van mijn constitutie. Maar ze voelen ook aan mijn pols en doen een kleine medische check-up.

Na enkele minuten valt het verdict, ik ben een Pitta Vata, waarbij Pitta mijn meest dominante constitutie is. “Je stelt goede vragen, hebt een vette huid, reageert positief maar met boosheid bij stress, allemaal tekenen die op Pitta wijzen”, zegt Dr. Raman. “Vata-types hebben het vaak koud, laten zich veel meeslepen en hebben droog, krullend haar.” Yes, that’s me!

In een volgende fase polsen de dokters naar mijn ongemakken, waaronder een lage bloeddruk, opgeblazen gevoel, schouderpijn en zoveel andere kwaaltjes waarmee ik rondloop. “Je krijgt deze ziektes en kwaaltjes doordat je dosha’s niet in balans zijn”, verklaart Dr. Raman. Lees: hoe ik leef en eet komt niet overeen met de programmatie van mijn dosha’s.

“Het ophouden van water is gelinkt aan een verstoorde aan Kapha, je spier- en gewrichtspijnen aan een verstoorde Vata en een slechte spijsvertering aan een verstoorde Pitta.” The name of the game is dan mijn dosha’s via voeding, natuurlijke medicatie en kruidenmassages weer in balans brengen, door ze te kalmeren of net meer actief te maken.

Power, massage en powerfood

Nog steeds jetlagvrij, laat ik me later tijdens mijn eerste dag meeslepen door het ritme van het retreat georganiseerd door Anusha Sachdeva en Alykhan Alidina van het reisadviesbureau Ayurooms en bodyART Global Master Trainer Ulli Mangold. En dat is een behoorlijk programma. Om 11 uur krijgen we anderhalf uur bodyART, met een stevig deepWORK-interval, daarna lunchen we en ben ik klaar voor mijn eerste massage van twee uur.

De dokter geeft me tevens mijn medicatie, een overzicht van de behandelingen en achtergrond info mee. Na de heerlijke massage draag ik zoals iedereen een groen pakje om de kruidenolie en andere verzorgingen nog een uur lang te laten inwerken. Net na zonsondergang (op een kwartier is de zon hier onder!) sta ik alweer klaar voor anderhalf uur bodyART.

’s Avonds ben ik voor de eerste keer getuige van een diner in het teken van mijn dosha’s. Ik struin het buffet af en verorber veggieschotels op maat van mijn constitutie. Hoewel er ook een koud buffet is, vermijd ik op raad van de dokters rauwe voeding, evenals lactose en gluten, die mijn gevoelige vertering belasten.

Alcohol staat voor iedereen op de verboden lijst, we drinken hier à volonté kruidenthee en controleren elkaar keurig op voedingskeuze en medicijninname. Met meer dan 20 wakkere uren op de teller trek ik naar mijn bungalow en begeef me met de moesson en de zee als echo naar dromenland.

Zin in een Ayurveda retreat naar India? Check het aanbod van Ayurooms, een reisadviesbureau gevestigd in India, geleid door Anusha Sachdeva en Alykhan Alidina. Ze maken je wegwijs in het Ayurvedische aanbod, zijn je contactpersoon eens daar en begeleiden je van boeking tot terugvlucht.

Interesse in een Ayurvedische reis op maat? Contacteer Sofie De Niet via het contactfomulier op Natural High Magazine.

You May Also Like

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *