Trainer talks: Julien Prudhomme

Julien Prudhomme, ex-topbokser en personal trainer, coacht bij het Antwerpse trainingscentrum Move to Cure de grootste persoonlijkheden, waaronder dj’s Dimitri Vegas & Like Mike, hun manager en flink wat modellen, maar evengoed de Thaise MMA-vechter Anatpong ‘Mak’ Bunrad.

Je groeide op met sport en bokst al sinds je 13 jaar. Wat bracht boksen je bij?

Julien Prudhomme: “Voetballen en zwemmen vond ik best saai, maar ik zocht een sport om mijn overgewicht aan te pakken. Boksen sprak me wel aan en hoe meer ik trainde, hoe meer ik merkte dat ik er goed in was. Vooral de adrenalinekick die je krijgt als je de bewegingen van iemand anders stuurt en bepaalt, vond ik vrij verslavend. Omgekeerd moet je zelf goed het gedrag van je tegenstander inschatten, door slagen te ontwijken.”

Je bent ex-topbokser. Wat heb je nodig om het zover te schoppen?

“Allereerst een goede basisuitnodiging, want in boksen betekent stoppen als je hartslag te hoog is dat je knock-out wordt geslagen. Geen optie dus (lacht). Verder heb je ook veel explosiviteit en snelheid nodig, net zoals zelfcontrole. Rust en discipline zijn heel belangrijk. Hoewel je in de ring een vechtersbaas bent, wordt er buiten de ring van je verwacht dat je in moeilijke omstandigheden net je kalmte bewaart. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, heb ik dus veel kalmte in mij.”

Wat vereist boksen op mentaal vlak?

“Mentaal moet je klaar zijn om tot het uiterste te gaan, ook als je kapot bent. Verder is je uitstraling doorslaggevend. Je stapt de ring binnen met het gevoel dat je gaat winnen en straalt dat uit. Jezelf mentaal oppeppen is een must en de tegenstander intimideren, door je lichaamshouding of reputatie, is 50% van het werk. Kijk maar naar bokslegendes zoals Muhammad Ali. Natuurlijk moet je het in de ring waarmaken. Al deze zaken komen vandaag ook als personal trainer van pas, want als je topatleten traint zijn de foutenmarges klein.”

Leidt lichamelijke kracht dan tot mentale kracht?

“Zeker! Veel van mijn klanten vragen mij om vooral aan hun zelfvertrouwen te werken, dat is meer doorslaggevend dan 100 kilogram kunnen optillen. Vaak verkrijg je dat zelfvertrouwen wel doorheen training, hoewel ik soms voor 90% van de tijd met mijn klanten praat, als mental coach.”

Hoe blijf je zelf in vorm?

“Ik train zoals ik mijn klanten train, dus via functionele circuittrainingen waarbij je naast de grote spiergroepen ook de kleinere spieren traint. Alle oefeningen kunnen, met als rode draad dat kwaliteit altijd voorop gaat op kwantiteit. Mijn uithouding vergroot ik met boksen en fietsen.”

Waaraan werk je op mentaal vlak?

“Onlangs las ik het boek ‘The 7 Habits of Highly Effective People’ en daarin staat nogmaals wat we eigenlijk al weten, namelijk dat succes nooit vanzelf komt. Succes vraagt vooral om lef en doorzettingsvermogen. Ook ik had het niet altijd makkelijk op school, maar ik zette wel alles op alles om mijn diploma kinesitherapie te halen, waardoor ik nu mijn droom kan waarmaken als personal trainer.”

Boks met Julien tijdens WEWomen #3, op 18 juni in Antwerpen

Julien Prudhomme is gastspreker op de derde editie van het speakers event WEWomen op 18 juni van 15 uur tot 18 uur. Samen met yogalerares Mounira Bazzi geeft hij een Yin Yang Workshop, met een mix van yoga en high performance boxing. Meedoen? Schrijf je in en e-mail je naam en aantal deelnemers naar mounirabazzi@live.be, betaling (45 euro per persoon) bij aankomst. Mannen zijn ook welkom!

Trainen bij Move to Cure? Klik door naar de website van Move to Cure en het team.

Of volg Julien Prudhomme op Instagram.

 

You May Also Like

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *