Healthy hotspot: Indrani Lodge in Loupoigne

De Indrani Lodge in het Waals-Brabantse Loupoigne is een oase van rust, groen en yoga. Natural High Magazine spreekt met de gezichten achter de lodge, de naar Zuid-Afrika uitgeweken Belg Philippe Brawerman en zijn partner Jessica Heynis.

“Ik kwam op een vreemde manier in contact met yoga”, zegt Philippe. “Al 40 jaar geleden startte ik met visualisatie- en concentratietechnieken, evenals ademhaling en meditatieoefeningen. De tools hielpen me doorheen mijn studies als ingenieur en mijn carrière in de computerindustrie. Wanneer ik vader ging worden, zocht ik een methode voor meer lichamelijke gezondheid. Zo ontdekte ik 25 jaar geleden de fysieke kant van yoga, maar ik voelde dat ik ademhalingsoefeningen en meditatie al aardig onder de knie had. Ik raakte in de ban en volgde heel wat teachertrainingen, ook in India. Samen met mijn vrouw Jessica werk ik in de yogastudio Yoga Zone in Zuid-Afrika, waar we halftijds wonen.”

Meditatie als levenstool

Jessica begon 15 jaar geleden met yoga. “Ik was heel sportief en deed vooral aan lopen, zwemmen en fietsen. Ik voegde yoga toe aan mijn drukke sportschema voor de fysieke voordelen. Hoe meer ik aan yoga deed, hoe meer ik aangetrokken werd door meditatie. Toch ontbrak het me aan motivatie om het elke dag te doen. Tot ik vijf jaar geleden aan zware rugblessure leed en maandenlang niet kon bewegen. Ik bracht mijn dagen door in bed. Meditatie was een tijdverdrijf en mijn bondgenoot in mijn gevecht tegen de pijn. Doordat ik zo verrast was door de resultaten, volgde ik lessen Mindfulness-based Stress Reduction en vond ik na mijn genezing de discipline om elke dag te mediteren.”

“De voordelen van meditatie?”, vervolgt Jessica. “We krijgen zoveel stimuli binnen en je hebt zelden rust. Met meditatie gun jij je brein wel rust, waardoor je wint productiviteit en tijd. Maar weet je wat? Je merkt de voordelen enkel als je met meditatie stopt. Dan ineens reageer je meer emotioneel of prikkelbaar. Meditatie is trouwens heel praktisch en allesbehalve spiritueel of religieus. Mediatie is een levenstool en gaat om een betere manier vinden voor de omgang met dingen die gebeuren in je dag. Self-management dus.”

Ademen en schansspringen

In Zuid-Afrika integreert Philippe pranayama, yoga nidra (voor een diep niveau van bewustzijn, nvdr.) en qi gong in zijn lessen. “Ik ben bijna 60, maar doe nog altijd elke dag yoga en best wel pittig. Maar yoga omvat zoveel meer dan het fysieke, ook met concentratie, ademhaling en visualisatie bereik je veel. Denk aan Pempa Tang. Met deze snelle en efficiënte oefening uit Tibet probeer je ’s morgens tien keer ademhalen zonder afleiding van gedachten. Het duurt 7 tot 10 minuten en is best uitdagend. Daarna neem jij je een doel voor de dag voor, iets moeilijk of makkelijk, en visualiseer je dat. Op het einde van de dag check je met een ademhaling of dat doel je gelukt is. Heel fijn omdat je zo bewust in het leven staat!”

Maar juist ademhalen helpt je evengoed fysiek. “Kijk maar naar Léa Lemare, een Franse Olympische schansspringster. Via meditatie, visualisatie en Nidra verbeterden we haar recuperatietijd van de vele en vermoeiende reizen. Bovendien legde ze meer consistente resultaten voor en sprong ze verder.”

Yogaretreat in eigen land

Met de retreats en yogalessen laten Philippe en Jessica je in de Indrani Lodge proeven van de vele vormen van yoga voor alle niveaus, ademhalingsoefeningen en meditatie. Philippe en Jessica leggen bovendien de link naar massages, voeding en de cruciale rol van je spijsverteringsstelsel, omhuld door je core. “Je core is de basis van alles, het is je levenskracht”, vertelt Jessica. “Je core beschermt je organen, waaronder je maag, lever en darmen.” Geen overbodige luxe! “Vooral de darmen winnen aan belang, omdat de bacteriën een gigantische invloed hebben op onze gezondheid en emoties. Dankzij de sterkte connectie met je brein en het zelfstandig functioneren heten je darmen dan ook het tweede brein.”

“De yogamarkt in Zuid-Afrika boomt en wij willen mensen hier in België daarvan laten proeven”, besluit Philippe. “We geven mensen een set van tools en hopen dat mensen deze gebruiken in het dagelijkse leven.” Het grootste misverstand in yoga? “Mensen denken dat yoga om flexibiliteit draait. Zijn ze onvoldoende flexibel, dan is yoga niet voor hen. Eigenlijk is yoga net op maat van mensen met weinig flexibiliteit, zij gaan er nog meer baat bij hebben dan de vele profielen die spontaan van yoga houden.” Anderen denken door de Westerse focus op splits en handstanden dat yoga om acrobatie gaat. “Ambitieuze houdingen zijn allesbehalve de essentie van yoga, je vergelijken met anderen evenmin”, vervolgt Jessica. “Yoga gaat om hoe je brein en lichaam samenwerken en je kunnen helen, zodat jij je beter voelt. Wat kan ik en wat kan ik doen om me beter te voelen?”

Van 12 tot 19 mei volg je een Yoga & Wellness Retreat in Indrani Lodge. Maak er kennis met yoga van internationale leraars, biologische gerechten en verscheidene therapieën, optionele workshops en massages. Voor een dag betaal je 125 euro, voor een week 695 euro (excl. overnachten, maaltijden inbegrepen). Met overnachting boek je voor een week vanaf 950 euro. Je vindt alle informatie op www.indranilodge.com. Vragen? Mail naar indranilodge@gmail.com. Boek je voor een week, dan krijg je een scan van je aura via Kirlianfotografie mee.

Zin in een yogales in Indrani Lodge? Check de Facebook-pagina van Indrani Lodge en volg er vandaag al Vinyasa Flow en binnenkort ook lessen met Hatha en Kundalini als inspiratie.

You May Also Like

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *