9 vragen aan Phillip Mills, oprichter van Les Mills

Phillips Mills zette zijn professionele sportstappen in de atletiek en is de bedenker van het wereldwijde fitnesscollectief Les Mills. Wij ontmoeten de Nieuw-Zeelander in Amsterdam tijdens de tweede editie van One Live in Amsterdam, het indoor groepsfitnessfestival van Reebok en Les Mills.

Phillip Mills

In 1980 startte je in de fitnessclub van je ouders in Nieuw-Zeeland. Hoe legde dat de kiemen voor de groepsfitness van Les Mills?

Phillip Mills: “De fitnessclub die mijn ouders in 1968 openden was een echte sportclub. Gezien ik op zoek was naar een manier om mensen te motiveren, gaven we ook groepslessen en dan vooral in gewichtheffen. Daaruit groeide uiteindelijk Body Pump, tot vandaag onze grootste les. Vandaag hebben we in totaal 20 verschillende programma’s, 15 voor volwassenen en 5 voor kinderen. Onze grootste missie is en blijft fitness spannend en leuk maken, voor iedereen.”

Jullie werken met een netwerk van 90.000 instructeurs en zijn actief in 15.000 clubs, van Sydney tot Sao Paulo en Auckland tot Antwerpen. Welke is de magie van Les Mills?

“Allereerst zetten we heel erg in op de training van onze instructeurs. We trainen hen om tegelijk sportcoach én stage performers te zijn. Als tweede waken we nauwgezet over de kwaliteit van elke groepsles en choreografie. We hebben altijd 3 maanden tijd om een les samen te stellen. Dat begint bij de juiste muziek. Onze choreografen beluisteren zo’n 3.000 liedjes met een team van 12 mensen. Vervolgens boksen we de lessen in elkaar en testen we tot het helemaal goed zit.”

Wat testen jullie allemaal?

“Sowieso de kwaliteit van de muziek, de fun en de combinaties van oefeningen. Daarnaast waken we er uiteraard over dat de oefeningen veilig en effectief zijn. We werken samen met veel universiteiten, zoals Kent State University. Deze universiteit ging voor onze nieuwste groepsles SPRINT bijvoorbeeld de ideale tijdsduur van de intervallen na. Verder testen we de moeilijkheidsgraad, om te vermijden dat sommige bewegingen te complex zijn.”

Graag een woordje uitleg over deze nieuwste groepsles SPRINT.

“Het is een indoor cycling-les gebaseerd op het principe van high-intensity interval training of HIIT. De les duurt 30 minuten en bestaat uit verscheidene intervallen die je hartslag pijlsnel de lucht doen ingaan. Daardoor nemen je we mee in een anaerobische training, waarbij je lichaam geen zuurstof verbruikt in je zoektocht naar energie. Doordat dit systeem minder efficiënt is dan je aerobische energiesysteem, verbrand je in deze zone veel meer glucose en verbruik je meer energie. Bovendien blijf je door de grote inspanning urenlang na de workout vet verbranden.”

Door de korte duur en veelbelovende resultaten zijn HITT-trainingen de trend in de fitnessindustrie.

“Ongetwijfeld, dat merk ik aan de hoge vraag naar onze 3 GRIT-lessen volgens datzelfde principe. Ook met Body Pump, onze meest succesvolle les, gaan we meer de richting van intervaltraining en zelfs crossfit uit. We werken meer met korte recuperatietijden, losse gewichten en snellere bewegingen. Het telt ook meer en meer functionele bewegingen, die het hele lichaam aanspreken.”

Hoe train je zelf?

“Als cardiotraining kies ik voor RPM of rijd ik met de mountainbike. Maar ik ben ook een fan van Body Balance. Veel mensen denken dat yoga om flexibiliteit draait, maar het laat me vooral aan functionele kracht winnen. Zeker voor oudere mensen als ik is dat een uitstekende keuze. En uiteraard doe ik meermaals per week aan Body Pump.”

Waarom is een krachttraining zoals Body Pump zo belangrijk?

“Enerzijds verlies je meer vet omdat je aan spieren wint en zo je metabolisme verhoogt. Anderzijds bereik je met spiermassa betere resultaten, op andere terreinen.”

Veel mensen hebben schrik dat ze met Body Pump een bodybuilder worden. U bent het bewijs dat het anders zit.

“Bij Body Pump train je onder de vlag van het Rep Effect. Daarbij zetten we de regels van gewichtheffen op zijn kop. We werken met relatief lage gewichten en zetten in op veel herhalingen. Zo doe je tijdens een les tussen de 800 en 1.000 herhalingen voor alle oefeningen samen. Als je op eigen houtje aan krachttraining doet, zijn dat er misschien 100, maar met zwaardere gewichten. Daar waar deze laatste groep meer inzet op volume, worden je spieren met Body Pump meer afgelijnd zonder dat je te breed wordt.”

Welke andere trends spot je?

“Fitness draait meer en meer om beleving. Daar waar we met Les Mills in de jaren 80 muziek met fitness combineerden, zetten we nu met ons concept Immersive Fitness in op een totaalervaring. We toerden vorig jaar rond met het concept en bouwen nu volop The Trip uit, een indoor cycle class met virtuele videobeelden. Geloof me, dit zal de fitnesswereld voorgoed veranderen.”

SPRINT by Les Mills (c) www.naturalhighmag.be

Meer informatie over Les Mills vind je op www.lesmills.nl. De collectie van Reebok, partner van Les Mills, ontdek je hier. SPRINT in primeur ontdekken? Bekijk het filmpje van de lancering op One Live in Amsterdam op mijn Instagram-pagina of volg de les op Facebook

Lees hier alles over de work-out schoen die Les Mills en Reebok samen ontwikkelden.

You May Also Like

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *