10 Miles #2: tips van winnares Nina Lauwaert

Nina Lauwaert klokte de Antwerp 10 Miles in 2017 af op 56 minuten en 2 seconden, goed voor een overwinning als snelste vrouw en record! Natural High Magazine presenteert haar tips.

“Een loopwedstrijd zoals de 10 Miles progressief aanpakken helpt je mentaal en lichamelijk. De eerste 5 kilometer loop je met een tempo dat je makkelijk kunt aanhouden, iets sneller dan een duurloop. Na de eerste helling ga je dan voor een versnelling. Ik neem grotere passen op de stukken bergaf en houd mijn wedstrijdtempo vol tot de tweede helling in de Waaslandtunnel op het einde van het parcours. Tijdens hellingen loop ik trager, maar met dezelfde energie. Eens boven, ben je vlakbij de finish. Wel duurt deze laatste klim langer dan je denkt. Je kijkt als loper uit naar het stuk waar je terug zon licht ziet, maar daar ben je nog niet echt boven. Het blijft daar nog 300 meter flink klimmen. Doorbijten dus!”

“Meestal draag ik tijdens loopwedstrijden een petje. Zo houd ik de slagregen van mijn gezicht bij regenweer en bescherm ik me tegen de zon bij stralend weer. Zeker wanneer je in de wave wacht op het startschot, loop je zonder bescherming misschien een zonneslag op. Smeer je bij goed weer ook in met zonnecrème, drink voldoende water en waak erover dat je voldoende suikers en mineralen binnenkrijgt. Regenweer? Vermijd de witte strepen op de baan, ze zijn glad.”

“De 10 Miles loop je op grotendeels op asfalt. Op enkele plaatsen zijn er kasseien, maar ook daar kun je nog altijd lopen op één van de twee stroken met gewone stenen. Probeer dat, het is veel gezonder voor je gewrichten en voeten. Bovendien vermijd je blaren. Nog tips voor weinig blaren? Draag katoenen sokken met weinig naden en loop je wedstrijd nooit met nieuwe schoenen of sokken.”

“Lange afstanden lopen vraagt energie. Eet de dag zelf als ontbijt en lunch (3 uur voor de start) een licht verteerbare maaltijd met snelle koolhydraten, zoals wit brood met confituur, pannenkoeken of een magere pasta. Zelf eet ik ’s morgens dan havermout met appel en blauwe bessen en thee, gevolgd door vijf sandwiches met honing. Een uur voor de start drink ik een drankje met cafeïne en water met duursportsupplementen 20 minuten voor de start. Ook de dag voor de 10 Miles mag je wat meer koolhydraten eten dan gebruikelijk.”

“Bereid je mentaal voor op de moeilijke momenten. Onvoorbereid ‘ik kan niet meer’ of ‘ik wil stoppen’ denken is geen optie. Welke zinnen ga je in je hoofd opzeggen als je het moeilijk hebt? Wat geeft je kracht en moed? En kun je aan je supporters vragen er voor je te zijn na de moeilijke stukken? Zelf haalde ik veel energie uit het feit dat mijn zoontje Thorre me net voor de finish opwachtte. Samen liepen we de laatste 50 meter.”

“In de tunnels van de 10 Miles raak je het gps-signaal van je trainingscomputer kwijt. Eens uit de tunnels, blijft je horloge vaak ontregeld. Staar je dus niet op blind op het tempo dat je volgens je trainingscomputer loopt en loop op je gevoel of hartslag. Anders ga je misschien onnodig gas bijgeven.”

“Ben je aan de bevoorrading aangekomen? Drink niet aan de eerste tafel, daar is het vaak druk omdat iedereen daar staat. Loop een beetje verder door, er staan voldoende tafels verderop.”

“Geniet van je loopwedstrijd. Of je nu recreant bent of prestatieloper, de dag van de wedstrijd is het zinloos je druk te maken. Je hebt goed getraind en staat er, nu wacht je een mooie wedstrijd. Geniet van de uitzonderlijke sfeer, duizenden mensen, supporters en muziek. Genieten en presteren kan wel degelijk samen gaan. Naast mijn overwinning, verbrak ik het record voor het uitlopen van de 10 Miles bij de vrouwen met 2 seconden.”

Meer info? Klik hier voor alles over de AG Antwerp 10 Miles & Marathon

You May Also Like

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *