Yoga bij L’Usine in Brussel

Yoga is het gedroomde tegengewicht voor de vele lichamelijke inspanning in de gym én mentale inspanningen op je werk. Natural High Magazine polst naar de ambities van 3 yogaleraressen bij de gym L’Usine in Brussel en naar wat zij je meegeven.

Heidi Wang (Vinyasa en Detox)

“Yoga is een gemoedstoestand en een levensstijl. Voor mij brengt yoga een verbinding met mijn echte en hogere zelf. Ik houd van de symboliek van de ademhaling, de betekenis van de uitademing tijdens een pose, maar ook van de symboliek achter de poses zelf. Via asanas richt ik mezelf op mijn intenties en vind ik een focus die ik van de mat meeneem, zodat ik alles beter kan maken in het leven. Ik had altijd al interesse in metafysica en de relatie tussen lichaam en geest. Yoga leerde me dat je ademhaling de weg is voor de integratie van beide. Op een dieper niveau verbind ik met yoga ons menselijk brein ook met dat van de kosmos. Yoga bracht me tot een dieper begrip van wat het betekent om mens te zijn. Tegelijkertijd vind ik in yoga de inspiratie voor een overgave aan de flow van het leven.”

“Yoga balanceert het Westerse filosofische perspectief ‘ik denk, dus ik ben’ met ‘ik voel, dus ik ben’. Wist je dat denken in het Boeddhisme net zoals voelen, zien, horen, ruiken en proeven een zintuig is? Het betekent dat gedachten iets zijn dat je krijgt. Terence McKenna zei: ‘de helft van de tijd dat je denkt dat je denkt, luister je eigenlijk’. Vandaag hecht ik dan ook meer belang aan mijn intuïtie en denk ik mijn innerlijke stem niet langer weg met rationele argumenten. Yoga leerde mij tegelijk heel eenvoudige dingen: er zijn, toewijding, het belang van consistentie en intenties. Verder brengt het oefenen van asanas mij weer in mijn lichaam, de poses tonen mij dat grenzen enkel in je hoofd bestaan. Er zit grenzeloos potentieel in iedereen en het wacht om eruit te komen. ”

“Tijdens mijn yogalessen geef ik mijn leerlingen eerst en vooral een moment met zichzelf. Als tweede is er altijd de kans om te verbinden met je hogere zelf doorheen het lichamelijke werk. Als laatste wil ik mijn leerlingen het gevoel geven dat ze klaar zijn voor het leven en de elegantie van ons alledaags bestaan. Yoga is je weg naar zelfontdekking en iedereen neemt iets anders mee naar huis. Misschien is dat wel een fysiek voordeel, misschien iets spiritueels of beide. Wat je meeneemt, is elke keer anders en kan veranderen. Verandering is de enige constante, maar niets gaat verloren. Mijn Vinyasa-les bouw ik op als een totale body workout en telt veel hartopeners, hipopeners of een peak asana. Er is altijd een meditatiemoment in het begin, een opwarming, een core-sequentie die vrij yang is, een yinmoment waar we alles neutraliseren en absorberen, samen met ontspanning op het einde. Detox Flow is een ochtendles en rustiger in tempo, maar hetzelfde opgebouwd. Naast cleansing breaths, focus ik op twists en ruimte in het bovenlichaam en de organen.”

Heidi’s tips:

  • Beginners: wees niet ontmoedigd als een pose niet meteen lukt. Focus minder op hoe een pose eruit ziet en meer op hoe een pose voelt. Adem en geef jezelf de tijd. Ook in yoga is de reis belangrijker dan de bestemming, hoe cliché dat wel klinkt. Eens je een pose kunt, volgen er nog en nog. Het draait dus niet om iets kunnen en dat is net het mooie aan yoga. De weg is lang en de reis op zoek naar jezelf eindigt nooit. Zelfs mensen die nog nooit een asana deden, zijn soms echte yogi’s. De posities zijn een middel. Wanneer je een asana doet, ben je bezig met ademen en het uitlijnen van je been of kleine vinger. Wellicht denk je niet aan je bankrekening of de renovatiewerken van je terras.
  • Gevorderden: ik heb een probleem met de term ‘gevorderden’ in yoga. We zijn allemaal beginners, zoals de fantastische filosoof David Bowie schreef. Ik ben er zeker van dat mensen die al langer aan yoga doen, elke keer weer een nieuwe dimensie ontdekken. Precies daarom komen ze steeds weer terug.

Tessa Buon Viso (Hatha Flow)

“Yoga is een kunst en een vorm van zelfexpressie. Maar het is ook een beetje als gezelschap. Mijn mat en practice zijn er altijd wanneer ik ze nodig heb. Als ik bijvoorbeeld een slechte dag heb en sommige ervaringen of emoties wil verzachten, verwerken of verteren. Of als ik veel met mijn hoofd bezig ben, twijfel, me zorgen maak en dingen overdenk. Telkens verbindt yoga me opnieuw met mijn lichaam en helpt yoga mij rust vinden. Yoga is ook een spiegel. Yoga laat jou je positieve en negatieve gedrag zien en leidt naar meer zelfbewustzijn.”

Yoga veranderde mijn levenspad. Voor ik met yoga startte, plande ik een corporate carrière en studeerde ik in Florida. Ik had veel verantwoordelijkheden en stress. Op aanraden van mijn moeder, probeerde ik yoga. Ik bibberde van kop tot teen en vooral bij de Om op het einde werd ik instant verliefd op yoga. Toen ik afstudeerde, trok ik naar Bali voor mijn lerarenopleiding yoga. Ik realiseerde me dat ik niet gemaakt was om achter een bureau te zitten. Ik heb graag een directe impact op de mensen rondom mij en yoga geeft me die voldoening omdat ik op een kleine manier een positieve verandering maak. Maar ook persoonlijk schenkt yoga me veel. Zo heb ik geen last meer van paniekaanvallen én won ik aan mentale en fysieke kracht, evenals aan zelfvertrouwen. Waarschijnlijk was ik een heel andere persoon als ik nooit yoga ontdekte.”

“Ik geef mijn leerlingen in de eerste plaats een goede basis en uitlijning mee. In mijn Hatha Flow-les bij L’Usine, vorm ik de meer statische Hatha-posities om tot een dynamische Vinyasa-combinatie. Ik toon mijn leerlingen hoe ze hun lichaam veilig bewegen, zodat ze een heel leven veilig aan yoga doen. Hoe meer yoga aan succes wint in het Westen, hoe meer er blessures opduiken omdat veel traditionele stijlen op maat zijn van jonge, mannelijke beginners. In het Westen doen echter vooral vrouwen aan yoga. Wij hebben bredere heupen en de structuur van onze beenderen verschilt. De shift van traditionele yoga naar anatomisch correcte yoga is dus een must. Los daarvan hoop ik als yogalerares mensen een moment van relaxatie te geven, waarop ze even hun leven op pauze zetten. En de ruimte krijgen om in zichzelf te duiken, hun gevoelens te voelen en alles wat op hen weegt los te laten!”

Tessa’s tips:

  • Beginners: laat je niet tegenhouden door je gebrek aan flexibiliteit. Yoga draait om oefening en je moet ergens beginnen. Vergelijk jezelf ook niet met anderen. We hebben allemaal een ander skelet, een andere structuur en misschien wel andere trauma’s of letsels. Het is overbodig dat twee lichamen er hetzelfde uitzien in een pose. Ook als de vorm van je pose verschilt, haal je er evenveel uit.
  • Gevorderden: blijf een beginner in je mindset. Los van hoeveel dat je denkt te weten, je leert altijd bij als je ogen, oren en geest open blijven.

Mélanie Monteiro (Ashtanga)

“Yoga betekent eenheid van het zelf met alles. Yoga draait om de vereniging van het lichaam, de vereniging van het brein met de geest én de vereniging van het zijn met het universum. Je lijnt je mentaal af met het heden, met jezelf en met de hele wereld. Je bent je dus heel bewust en krijgt daartoe de vrijheid. Maar yoga gaat evengoed om een verbinding met je intuïtie, ongeacht de gevolgen. Yoga is ook de studie en aanvaarding van jezelf, je emoties, je gedachten of je gevoelens. Je verwelkomt wat is en staat met vertrouwen en blijdschap open voor het avontuur van het leven, zonder oordeel én met onthechting en liefde.”

“Yoga bracht weer licht in mijn leven. Ik ontdekte yoga op aanraden van een dermatoloog op een heel somber moment in mijn leven. Ik zocht antwoorden op existentiële vragen, maar evengoed iets waarmee ik verbinding kon maken met mijn vitale levensenergie. Iets wat evenwicht schept, mijn chaotische brein kalmeert, mijn ziel voedt, me kalm maakt en me rustig laat evolueren. Yoga gaf mij deze sereniteit, samen met blije gevoelens en een beter begrip van mensen. Ik sta meer open voor het leven, heb minder angsten en ervaar meer kracht. Sinds ik aan yoga doe, heeft mijn leven meer diepgang en is het meer compleet. Met yoga overstijg ik mezelf, beheer ik mijn energie en luister ik naar mijn lichaam.”

“Ik hoop dat ook mijn leerlingen dankzij yoga proeven van meer evenwicht. En dat de combinatie van de asanas, of poses, en pranayama, de ademhaling, leidt tot meer aandacht, stilte, een vol leven en meer aandacht voor je innerlijke wereld. Met de poses en ademhaling geef ik mijn leerlingen de tools om ook naast de mat de voordelen van yoga te voelen en dit evenwicht door te trekken naar het leven. Bijvoorbeeld door de ontdekking en aanvaarding van jezelf, net zoals de ontwikkeling van kostbare en noodzakelijke stabiliteit. Al bij al hoop ik dat wie mijn Ashtanga-lessen volgt zo werkt aan innerlijke transformatie of op zijn minst aan meer welzijn.”

Mélanie’s tips:

  • Beginners: blijf altijd je aandacht richten op je ademhaling, zo luister je naar jezelf en heb je een goede gids voor de poses. Forceer je nooit in een houding en voel de pose van binnenuit. Welke emoties ervaar je? Wat doet de pose fysiek met je? En wat met je energiepeil? Aarzel niet om je pose daaraan aan te passen. Wees niet altijd in de actie en probeer je soms eens over te geven aan wat je lichaam je vertelt.
  • Gevorderden: werk aan je eigen yogapraktijk naast de lessen, gebruik de ademhaling in je dagelijkse leven, mediteert en stel je openen vooral alle facetten en invalshoeken van yoga. Denk aan de filosofie erachter of de Yoga Sutras van Patanjali. Tijdens de lessen focussen we op het lichamelijke effect en een correcte uitlijning, maar wat je ziet is slechts het topje van de ijsberg.

Yoga testen? Kom eens langs bij Guldenvlieslaan 56 in Elsene, ontdek alle info op de website van L’Usine of contacteer de gym telefonisch via 02 534 14 62.

You May Also Like

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *