6 voordelen van wandelen

Op zaterdag 19 mei en het weekend van 25 en 26 augustus wandel je respectievelijk 42 kilometer met Oxfam Peacewalker en 100 kilometer met Oxfam Trailwalker. Naast projecten van Oxfam-Solidariteit in het Zuiden en het Noorden, help je met deze wandeltochten ook je eigen gezondheid.

1. Gelukkig brein

Als je beweegt, komen er endorfines vrij. Ook met wandelen trakteert je lichaam jou op deze feelgood-stofjes. Endorfines verminderen de werking van de pijnreceptoren in je brein, kalmeren je én geven een gelukkig en bijna euforisch gevoel. Geen wonder dat wekelijks 5 keer 35 minuten of 3 keer 60 minuten wandelen depressieve gevoelens wegneemt. Wandelen verbetert eveneens je geheugen, pakt angsten aan en maakt je rustig dankzij een stevige dosis GABA, de kalmerende neurotransmitter.

2. Natuurkracht

Wandelen in de natuur doet je stresshormonen nog meer dalen. Wetenschappers vonden onlangs ook Mycobacterium vaccae in de aarde, een bacterie met eenzelfde antidepressief effect als chemische antidepressiva. Je maakt er serotonine mee aan, een stofje dat je gelukkig en relaxed maakt. Nog mooi meegenomen? Alleen al door naar bomen te kijken, verdraag je beter pijn en heel je sneller. Bovendien maak je dankzij het zonlicht gigantische hoeveelheden vitamine D aan, een onmisbare vitamine voor de opname van calcium.

3. Gezond hart

Wandelen vermindert je risico op cardiovasculaire ziekten. Onderzoek bewijst dat wandelaars gelijkaardige effecten ervaren van de afgelegde kilometers als lopers. Beide hebben een lagere bloeddruk, minder cholesterol en minder kans op hartziekten. Met lopen ervaar je nog meer voordelen, maar genereer je tegelijk stress in het lichaam. Je adrenaline stijgt met de zware inspanning, net zoals je bloeddruk en ademhaling. Hoewel looptrainingen je meer stressbestending maken, is de impact op je hart groter. Bouw je veel heuvels en verschillende tempo’s in, dan werk je met wandelen evengoed aan je uithouding.

4. Toppreventie

Wandelen reguleert je bloedsuikerniveau en helpt je in de preventie van diabetes. Met met 15 minuten wandelen na de maaltijd krijg je een even positief effect als met een wandeling van 45 minuten. Wandelen boost bovendien je immuniteit. Een studie bij meer dan 1.000 mannen en vrouwen wees uit dat wie 5 dagen per week 20 minuten wandelt, veel minder ziek was (tot 43% minder ziekte dagen), zo schrijft de Havard Medical School. Werden de proefpersonen toch ziek, dan waren de symptomen milder en duurde de ziekte minder lang.

5. Sterk lichaam

Wandelen vergroot de botdichtheid en is je partner in de preventie van osteoporose. Dankzij de belasting van je botten, werkt je lichaam aan een betere botstructuur en botmassa. Tegelijk valt de impact best mee, waardoor je bij overgewicht minder last krijgt van knie-, enkel- of rugproblemen dan wanneer je loopt. Wandelen beschermt eveneens je gewrichten en maakt je spieren sterker. Doordat je met wandelen vooral de vetverbranding aanspreekt, verlies je vet en behoud je spiermassa. Bij meer intensieve activiteiten, breek je soms spieren af omdat je daar energie uithaalt.

6. Samen wandelen

Goede relaties met anderen boosten je gezondheid. Uit de Harvard Study of Adult Development met 1938 als startdatum en Robert Waldinger als directeur blijkt dat je langer en gelukkiger leeft als je veel kwalitatieve relaties met anderen hebt. Met samen wandelen, werk je dit in de hand. Je traint samen, legt nieuwe contacten en ondersteunt elkaar in het gemeenschappelijke doel. Naast de wandeltrainingen voor Oxfam Peacewalker of Oxfam Trailwalker, is geld inzamelen je doel. Ook zo leg je nieuwe contacten en bouw je samen met je netwerk aan je eigen gezondheid.

Stap je met Oxfam mee tegen onrecht en armoede? Schrijf je nu in! 

Voor je deelname verzamelen je per team van 4 personen eerst 750 euro (Oxfam Peacewalker) en 1.500 euro (Oxfam Trailwalker) in het voordeel van projecten van Oxfam-Solidariteit in het Zuiden en het Noorden. Daarna wandel je 42 kilometer met Oxfam Peacewalker (Westhoek, 10 uur) en 100 kilometer met Oxfam Trailwalker (Hoge Venen, 30 uur).

Meer info of vragen? Surf naar peacewalker.oxfamsol.be en www.oxfamtrailwalker.be.

You May Also Like

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *