6 zomerproblemen (en oplossingen) voor je fitfactor

Apero, vakantie, feestjes en noem maar op, de zomermaanden hebben veel addertjes voor je fitfactor in petto. Hoe kom je de zomer gezond door? Bruno Araujo, personal trainer bij L’Usine in Brussel, geeft tips voor elk zomerprobleem.

Zomerprobleem #1: je traint veel liever buiten

“Als het mooi weer is, willen veel mensen in het park lopen of meer buiten trainen. Als je in een stad woont, raad ik aan deze trainingen ’s morgens voor 12 uur of ’s avonds na 20 uur te plannen. De rest van de dag is er door de warmte extra veel luchtvervuiling en weinig zuurstof. Intensieve trainingen doe je nog steeds best binnen in de gym, waar er voldoende lucht, verkoeling en airco is. Je zal merken dat je prestaties beter zijn dan buiten. Na het sporten raad ik af om in de sauna of hammam te gaan, in de zomer kun jij je vocht meer dan ooit gebruiken.”

Zomerprobleem #2: je vermagert ook zonder training

“Vaak verlies je spontaan gewicht in de zomer, doordat je een tikje lichter eet. Toch kan je gewichtsverlies ook op het verlies van spiermassa duiden, zeker na een vakantie of als veel minder traint. Jammer, want doordat je minder spieren hebt, daalt je metabolisme en zal je dus ook in rust minder verbranden. Probeer je spieren te behouden en geef ze de nodige eiwitten. Zo kun je kip, zalm en kaas verwerken in een fris slaatje. Hoewel eiwitten op een BBQ meestal geen probleem zijn doordat er veel vlees en vis op het menu staat, kun je evengoed voor eiwitrijke bijgerechten kiezen, zoals hummus met kikkererwten. Eet verder tijdens een BBQ vooral groenten naast je vlees. Volkoren brood kan best, maar vormt nooit je basis.”

Zomerprobleem #3: je laat je gaan

“Ik zie het zo vaak, personen die in september bij me komen aankloppen om hun sportvoornemens waar te maken. De zomer is echter een veel betere periode om te starten dan later op het jaar, vooral omdat er tijdens die twee maanden veel fout loopt. Nu al beginnen met trainen zal je een tikje meer discipline geven voor het maken van gezonde keuzes. Anders dan loop je het risico dat jij je te veel laat gaan, om daarna voor het harde karwei te staan je sportvoornemens waar te maken. Bovendien heb je tijdens de zomer meer energie en tijd om te ontdekken wat jij leuk vindt in de gym, van groepslessen zoals spinning of Body Pump tot dansen of personal training. Geniet ervan en beschouw je zoektocht als een echte activiteit!”

Zomerprobleem #4: je verliest je trainingsritme

“Als je het hele jaar door intensief traint, mag je gerust twee weken vakantie nemen, daarna gaan je prestaties echter achteruit. In de zomer kun je door je onderbroken trainingsritme soms weinig winnen, maar wel veel spierkracht of uithouding verliezen als je besluit plotseling helemaal niets meer te doen. Weet dat een half uurtje trainen al heel goed is om je lichaam en prestaties te onderhouden. Probeer ook op vakantie veel te bewegen en kleine, functionele oefeningen in te bouwen (zoals squats, lunges, planken en noem maar op), te gaan joggen of de TRX mee te nemen. Je zal merken dat je de draad veel beter weer oppikt.”

Zomerprobleem #5: je hebt dorst

“Water drinken en je vochtbalans op peil houden is belangrijk. Sport je in de zomer intensief, dan raad ik aan om zeker 2 liter water te drinken, zo vul je ook de mineralen die je uitzweet weer aan. Smoothies en fruitsappen vermijd je best, want ze zitten vol met suiker. Aan alcohol weerstaan is soms moeilijker, zeker op een zwoele zomeravond. Wil je toch een glas drinken, kies dan een lekkere wijn of champagne, deze bevatten veel minder toevoegingen dan een cocktail met én alcohol én fruitsap én suiker. Probeer alcohol wel meteen na je workout te vermijden, want de uren na je training vragen je spieren om gezonde bouwstoffen. Een shake biedt je een oplossing als je geen of weinig tijd hebt om te eten. Een vers fruit- of groentesapje – bij L’Usine heb je bijvoorbeeld sapjes van Full of Good – kan ook als je daarna nog eet, zo vul jij alvast de suikervoorraad aan.”

Zomerprobleem #6: je hebt geen zin om te gaan slapen

“In de zomer is het langer licht, maar plan intensieve trainingen toch altijd vòòr 21 uur ’s avonds in. Anders staat je lichaam ’s avonds in actiestand, goed voor veel adrenaline in je bloed, en slaap je minder goed of snel in. Een gemiste kans! Tijdens je slaap herstelt je lichaam dankzij de aanmaak van groeihormoon. Probeer ondanks het vele licht en je zin om tot laat in de nacht actief te zijn dan ook voldoende te slapen. Zo ben je ook fris en monter om ’s morgens te trainen, eigenlijk het ideale moment van de dag en eens zo motiverend nu het vroeg licht is. Yoga en stretching zijn natuurlijk wel ideaal later op de avond.”

Ook trainen bij L’Usine in Brussel? Er is een leuke zomerpromotie! Schrijf je in voor 15 juli en L’Usine verlengt je abonnement met de duur van je vakantieperiode (maximum 1 maand)!

Kom eens langs bij Guldenvlieslaan 56 in Elsene of contacteer de gym telefonisch via 02 534 14 62.

Share This Story

Training

You May Also Like

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *