Verkenning van het Soma Manaltheeram

Mijn tweede dag in India, wanneer ik vrij ben van mijn semi-jetlag, heb ik pas echt de mentale stockageruimte om de schoonheid van het Soma Manaltheeram Ayurveda Beach Village, het resort dat Ayurooms voor het retreat met bodyART uitkoos, te registeren.

Het Soma Manaltheeram Ayurveda Beach Village ligt op 9 kilometer van het dorpje Kovalam en op een half uur rijden van Trivandrum (waar we landden), in de Zuid-Indiase deelstaat Kerala. Het Soma Manaltheeram Ayurveda Beach Village is het zusje van het Somatheeram, enkele kilometers verderop gelegen en één van de eerste resorts met Ayurveda.

Ayurvedische primeur

De stichtende credits van het Somatheeram en de bijbehorende groep gaan naar Mr. Baby Mathew, die Ayurveda al sinds 1985 promoot in Europa en co. Voor wie meent dat het Manaltheeram als een van de meest bekende Ayurvedische resorts naar massatoerisme ruikt, think again. Het leven is hier rustig, spontaan en, vooral, oprecht. Je bent geen nummer, kunt naar de dokters gaan wanneer je wenst en in het restaurant is het allesbehalve drammen.

Wel hoor ik echo’s dat het resort in het hoogseizoen (tussen september en maart) behoorlijk volgeboekt is en dat het er minder gemoedelijk aan toe gaat. Ik weet dus welke maand ik verkies voor mijn terugkeer. Als je juni associeert met moesson en dus met een hoog no go-gehalte, weet dan dat het vochtige klimaat ideaal is voor de kuren omdat je poriën meer openstaan (en de kruiden beter opnemen). Verder heeft de regen iets mysterieus, blijft het aangenaam warm en ben ik blij dat er wolken zijn als afkoeling.

Traditionele hutten

Verder is Manaltheeram, mijn gelegenheidsparadijs, relatief klein en telt het precies de afmetingen die ik van een rustiek resort met gezondheid als core business verwacht. Naast de leuke kamerhutjes, die – zoals Chithra, Corporate General Manager bij de Somatheeram Group uitlegt – traditioneel gebouwd werden met het oog op natuurlijke ventilatie en ecologie, is de zee de x-factor. Werkelijk op elk moment van de dag hoor je de golven hier breken.

Slaap je met zicht op zee, dan slaap je ook met geluid op zee en lijkt het alsof de golven je kamer binnenwaaien. Heel ontspannend, zo bevestigt mijn reisgenote! Ondergetekende slaapt in een standaardkamer en voelt dat dit (minstens) even goed is. De kamers zijn ruim en voelen aan als een privaat en proper slaapnestje. En ja, elke dag vergast mijn lieve kuisvrouw mij met een versgeplukte bloem, waarmee ze met een grote glimlach mijn paardenstaart pimpt. Heerlijk leventje hier, deze routine kan ik aan!

VIP-service van Ayurooms

Als mijn eerste ervaring met dit resort, en bij uitbreiding met India, tot nu to zo vlekkeloos verloopt, dan is dat zonder overdrijven dankzij Ayurooms, het Indiase reisadviesbureau van Anusha Sachdeva en Alykhan Alidina. Alykhan zorgt ervoor dat mijn reisgenoot een van de beste kamers krijgt nadat de receptie een foutje maakte, wat volgens hem wel vaker gebeurt, en vult de activiteiten van het resort (yoga, meditatie en behandelingen) aan met een fantastisch bodyART-programma in samenwerking met Global Master Trainer Ulli Mangold. Zonder 3 uur bodyART, kunnen de dagen hier best lang zijn. Al relaxeren minder bezige bijen natuurlijk heerlijk aan het zwembad of in de hangmat.

Wat ik op dag twee nog niet weet, is dat Anusha en Alykhan tijdens het retreat aan alle activiteiten deelnemen en vrienden worden van onze groep, maar dan vrienden met veel voordelen. Ze helpen ons met alle praktische vragen over de behandelingen, geven tonnen informatie over de voeding en organiseren kooklessen met de chefs. En wanneer Ulli nog nageniet van de effecten van haar intens reinigende panchakarmakuur, waarover later meer, trakteerde Anusha ons op een Bollywood-initiatie. I like!

Zin in een Ayurveda retreat naar India? Check het aanbod van Ayurooms, een reisadviesbureau gevestigd in India, geleid door Anusha Sachdeva en Alykhan Alidina. Ze maken je wegwijs in het Ayurvedische aanbod, zijn je contactpersoon eens daar en begeleiden je van boeking tot terugvlucht.

Interesse in een Ayurvedische reis op maat? Contacteer Sofie De Niet via het contactfomulier op Natural High Magazine.

Meer info over het Soma Manaltheeram Ayurveda Beach Village vind je op de website.

You May Also Like

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *