Zo hou jij je sportieve ambities vol

Ongeveer 80% van beginnende sporters haakt af binnen de eerste drie maanden. Hoe overleef je deze startperiode? En hoe blijf je op de lange termijn gemotiveerd? Tiffany Stevens van de privégym M4teria in Antwerpen geeft tips.

www.m4teria.com

1. Kies een haalbare formule

De eerste maanden van je abonnement wil je misschien elke dag gaan fitnessen. Dat doel is net iets te hoog gegrepen. Ideaal doe je wekelijks 3 tot 4 workouts . Zo behoud je de motivatie en verhoog je de kansen om vol te houden. Haal er gerust je agenda bij en vind een balans tussen tijd en prioriteiten. Met andere woorden: een bomvolle week is geen excuus om je training te cancelen, maar je moet dat gaatje natuurlijk wel vinden. Een goede manier om je toch aan je trainingsschema te houden is ’s morgens fitnessen. Een workout tussen 7 en 8 kan niemand je later die dag nog afnemen. Ook zondagavond doet het goed als trainingsmoment.

2. Ga voor variatie

Als je altijd hetzelfde trainingsschema aanhoudt haak je na een poos af. Keep it fun en wissel voldoende af. Focus een keer op kracht, dan eens op cardio (endurance of een intervaltraining), combineer een derde keer beide of doe aan yoga. Weet dat ook buiten lopen en zwemmen prima cardioworkouts zijn, groepstrainingen zullen je dan weer extra motiveren. Is 3 keer per week naar de fitness trekken echt te ambitieus voor jou, dan kun je nog altijd 2 keer gaan en een keer thuis functionele oefeningen doen die je goed onder de knie hebt. Denk aan een plank of squats.

3. Weet wat je doet

Train met een personal trainer of in een gym waar de trainers je in het oog houden en corrigeren. Als je iets doet waarvan je niet zeker bent dat je het juist doet, dan neemt de onzekerheid toe en geef je sneller op. Een personal trainer zal je tempo opdrijven, maar zorg wel voor een goede klik. Vraag hem of haar eveneens om je een goede basis aan te leren. Zo vermijd je afhankelijkheid en kun je na een poos alleen trainen. Ideaal train je 2 keer per week met een personal trainer en 1 keer op eigen houtje. Daarna kun je dit ritme omkeren en je zelfstandige workouts opdrijven.

4. Omgeving is alles

Omring je met mensen die net als jij kiezen voor een gezonde levensstijl. Een partner en vrienden die elke dag frieten eten maken je het moeilijk je keuzes vol te houden. Minstens even belangrijk is je fitnessomgeving. Vermijd elk obstakel om te gaan trainen en zoek een gym die bij je past. Dat is vaak een gym waar jij je thuis voelt, goed ontvangen wordt en achteraf nog wat kunt drinken. Waak erover dat er ook plaats is voor me-time en relaxatie. Die heerlijke douche of sauna achteraf doet wonderen met je motivatie.

5. Zoek een (gemotiveerde) partner in crime

Trainen met een vriend(in) kan helpen, maar ga wel met iemand fitnessen die even gemotiveerd is als jij. Iemand die je keer na keer moet overtuigen vreet aan je energieniveau en wordt een blok aan je been. Na een poos geef je er welllicht zelf de brui aan. Hoewel een trainingspartner vaak een extra stimulans is, kun je best alleen starten. In de gym – en vooral tijdens groepslessen – leer je trouwens veel nieuwe mensen kennen. Wedden dat jullie na een poos samen trainen en elkaar oppeppen?

6. Train je ingesteldheid

Tegen je volgende reis buikspieren hebben is een misschien een reden om enkele maanden als een diehard te fitnessen, maar onvoldoende om daar een levensstijl van te maken. Eens je het doel bereikt hebt, val je immers stil. Werk eerder met tussendoelen en beschouw fitness als een duurzame investering in jijzelf. Bedenk je eveneens dat lange verbintenissen – net zoals een relatie – ups en downs kennen. Een dipje betekent allesbehalve dat stoppen met sporten de beste oplossing is omdat het je even aan tijd en zin ontbreekt. Volgende maand zal je daar net hetzelfde over denken als je bij de pakken blijft zitten. Blijf op je eigen ritme bewegen, in de gym of thuis, en voor je het weet ben je weer vertrokken.

www.m4teria.com

www.m4teria.com

Ken jij Better Body, Better Life? Voor dit project in samenwerking met www.weekend.be is Ilja De Weerdt, styliste en mama van Amory en Léon, acht weken lang het proefkonijn van een extreme persoonlijke coaching. Het doel? Fit worden én blijven. Natural High Magazine volgt de trainingen van op de eerste rij en geeft tips.

You May Also Like

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *