Koken met quinoa van eigen bodem

De Inca’s doopten quinoa tot heilige voeding, vandaag scoort dit Zuid-Amerikaanse zaad goed bij veganisten en al wie geen gluten verteert. Maar wist je dat quinoa ook hier in België geteeld wordt? Natural High Magazine zakte af naar de velden in Nethen en kreeg een inwijding van bodem tot bord.

Graines de Curieux / Exki © DERIBAUCOURTPHOTOGRAPHY

In Nethen, vlakbij het Waals-Brabantse Grez-Doiceau, trappelen we tussen de plantjes van de meer dan 38 hectaren landbouwgrond waarop het collectief Land, Farm & Men sinds 2014 quinoa teelt. Dat idee kwam er door de kruisbestuiving tussen een landbouwtechnische methode en zoektocht naar vernieuwing. “Goede velden vragen om een rotatie om bodemziekten te voorkomen en we wilden weleens iets anders telen dan de gebruikelijke gewassen”, aldus Isabelle Coupienne, een van de drie vrienden achter Land, Farm & Men. “Zo kwamen we bij quinoa uit, een hip zaadje boordevol eiwitten en zonder gluten dat opgewassen is tegen extreme omstandigheden.”

‘Quinoa, hier, in België?’ Voor Isabelle, Eddy en François is deze verbazende kreet een soort van obligate passage. Toch groeien de zaadjes hier als, nu ja, kolen. “Quinoa is een klein zaadje maar het kan veel aan eens het groeit”, bevestigt François Gilbert de Cauwer. “Bovendien zijn er veel verschillende manieren om quinoa te telen. Latijns-Amerika is een enorm continent en de biodiversiteit is enorm.”

Zo vind je zowel quinoaplantages in Chili op zeeniveau, in het subtropische klimaat van Bolivia als op de 3000 meter hoge Altiplano in Peru. Dankzij de speciale Europese soort die de universiteit van Wageningen in Nederland 10 jaar lang ontwikkelde, kan het zaad voortaan ons Belgische klimaat aan. En ja, ook de smaak kwam, zag en overwon. Het zaadje van Graines de Curieux is iets kleiner, donkerder en uitgesproken dan de Latijns-Amerikaanse variant. Natuurlijk zit het naast eiwitten nog altijd boordevol microvoedingsstoffen, waaronder calcium en fosfor.

Graines de Curieux / Exki © DERIBAUCOURTPHOTOGRAPHY

De lokale teelt is vooral goed nieuws voor de ecologische voetafdruk. Doordat de rit tot in onze winkelrekken nu verwaarloosbaar is, verkleint deze met tientallen maten. Bovendien werkt Land, Farm & Men volgens de wetten van de biologische landbouw. Lokaal, bio en gezond, dat waren voor Exki drie uitstekende redenen om dit supergraan terug op de kaart te zetten. Samen met erwten, peultjes, courgette, appelen, koriander en een emulsie van gele paprika, mondt dat uit in de nieuwe frisse salade La Bruyère. Voor wie tijd en zin heeft om zelf aan de slag te gaan, serveert Exki nog drie andere zomerse recepten op basis van quinoa.

Kefta met quinoa

Graines de Curieux / Exki © DERIBAUCOURTPHOTOGRAPHY

Portie: 4 personen

Ingrediënten: 500 g varkens- en kalfsgehakt, 750 g quinoa, 10 cl room, 2 eieren, 30 g ui, 30 g peterselie, peper en zout

Werkwijze:

1. Spoel de quinoa en dompel deze in 2 delen kokend water. Laat gedurende 20 minuten zachtjes koken en roer regelmatig. Giet af en spoel af met koud water.

2. Meng het varkens- en kalfsgehakt met de room, eieren, uien, peterselie en voeg er de gekookte quinoa aan toe. Breng op smaak met zout en peper. Maak balletjes en steek ze een houten spies. Bak op de barbecue of op de grill. 

Rijstpap met aardbei- rabarbercompote

Graines de Curieux / Exki © DERIBAUCOURTPHOTOGRAPHY

Portie: 4 personen

Ingrediënten: 80 cl volle melk, 20cl volle vloeibare room, 80 g rietsuiker, 300 g quinoa, 1/2 vanillestokje, 250 g aardbeien, 500 g rabarber en 60 g witte suiker

Werkwijze:

1. Aardbei-rabarbercompote: kook de rabarber met de witte suiker gedurende 15 minuten en voeg er de resterende 10 minuten 200g in stukjes gesneden aardbeien aan toe. Giet de melk, vloeibare room, rietsuiker en vanille in een pan en breng aan de kook.

2. Spoel de quinoa en voeg deze toe aan het mengsel. Kook op een laag vuur gedurende 40 minuten en roer af en toe. Laat afkoelen en giet het mengsel in opdienglaasjes. Werk af met een lepel aardbei-rabarbercompote. 

Fruitsalade

Graines de Curieux / Exki © DERIBAUCOURTPHOTOGRAPHY

Portie: 4 personen

Ingrediënten: 300 g quinoa, 250 g aardbeien, 250 g meloen, 1 eetlepel balsamicoazijn, 1 eetlepel limoensap, 1⁄2 soeplepel rietsuiker en verse koriander

Werkwijze:

1. Spoel de quinoa en dompel deze in 2 volumes kokend water. Laat gedurende 20 minuten zachtjes koken en roer regelmatig. Giet af, spoel af met koud water en laat afkoelen.

2. Snij de aardbeien en de meloen in stukjes.

3. Verhit de balsamicoazijn, het limoensap en de rietsuiker in een pan.

4. Meng alles en laat in de koelkast rusten. Dien de fruitsalade met quinoa op in serveerglaasjes of in een diep bord en voeg er wat korianderblaadjes aan toe.

Graines de Curieux / Exki © DERIBAUCOURTPHOTOGRAPHY

De samenwerking met Land, Farm & Men is een eerste stap in de creatie van een eigen Exki-groetentuin die de afstand met de producent nog zal verkleinen. Dit ligt in lijn met de filosofie van Exki om zoveel mogelijk lokale, biologische en/of Fairtrade ingrediënten te gebruiken. De salade La Bruyère kost 3,95 euro om mee te nemen en 4,35 euro om ter plaatse op te eten.

Klik hier voor meer info over Land, Farm & Men en Graines de Curieux. Onder meer verkrijgbaar bij de Färm-biowinkels in Brussel. 

You May Also Like

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *