Road to Rio #3: Kimberly Buys

Op 5 augustus starten de Olympische Zomerspelen in Rio de Janeiro. Natural High Magazine ontmoet de atleten van Team Belgium en praat met zwemster Kimberly Buys.

Kimberly Buys

De Olympische Spelen starten binnen een maand. Hoe is je mindset?

Kimberly Buys: “Het Europees kampioenschap zwemmen in Londen was onze laatste belangrijke stop voor Rio. Ik haalde er de finale op de 100 meter vlinderslag en ben goed op weg na de revalidatie van mijn polsblessure (Kimberly werd vorig jaar aangereden en brak haar pols, nvdr.). Als atleet wil je toch altijd snel weten waar je staat. Verder ben ik vooral opgelucht dat ik me deze zomer helemaal op trainen, eten en slapen kan focussen. Voor mei was dat anders. Ik trainde ’s morgens, stond dan een hele dag in het labo voor mijn studies biochemie en ging dan ’s avonds weer trainen.”

Hoeveel uur breng je nu per dag in het zwembad door?

“Rond de vier uur. Hoewel dat eigenlijk gewoon baantjes trekken is, kun je wel afwisseling inbouwen. Meestal beginnen we met een kilometer opwarming, gevolgd door wat sprints aan hoge intensiteit en baantjes. En dan trainen we soms alleen benen met een plank. Of we doen aan krachttraining met paddels aan de handen, waardoor je handoppervlak groter wordt en je training zwaarder.”

Doe je ook aan krachttraining uit het zwembad?

“Zeker, we hebben drie krachttrainingen per week, op maandag, woensdag en zaterdag, meestal gedurende anderhalf uur. Als extra hebben we nog een stabilisatietraining van een uur, voor de buik- en rugspieren. En aangezien zwemmers heel gevoelig aan de schouders zijn, waken we over het evenwicht en doen we ook schouderoefeningen met elastieken.”

Wat eet je voor topprestaties?

“Alles hangt af van de periode. Als je in een opbouwperiode zit, dan mag eigenlijk alles. Behalve alcohol en vetrijke voeding, maar dat doe je als atleet sowieso niet. Bij piekmomenten zoals wedstrijden maak ik een klik in mijn hoofd en probeer ik nog meer op mijn voeding te letten. Tijdens de wedstrijden eet ik vooral voldoende en veel koolhydraten, zoals pasta, met wat kip voor de eiwitten. Zo heb ik voldoende energie. Toch houd ik het gewoon gezond en pin ik me niet teveel vast op een strikt dieet. In het buitenland kun je niet altijd kiezen wat je eet. Als je dan echt in een stramien zit, sta je soms voor blok.”

Met welke nummers doe je mee in Rio?

“Ik heb er één nummer, de 100 meter vlinderslag, meteen de eerste dag van de spelen op zaterdag. Best spannend, want als ik niet presteer zoals verwacht kan het al na één minuut gedaan zijn. Op een wereldkampioenschap combineer je dat meestal met een ander nummer. Als het niet gaat zoals gepland, heb je dan nog een tweede nummer over. Nu moet het echt die minuut en die dag meezitten.”

Hoe schat je jezelf in?

“Ik gok op de halve finale. Als ik dan goed zwem, kan ik door naar de finale, al wordt dat heel moeilijk. Sowieso wil ik ook mijn beste tijd halen, tevens het Belgisch record. Nu is dat 58’37’’ voor vlinderslag en ik hoop daar 58’0’’ van te maken.”

Er op dag één staan van Rio is geen makkie. Hoe kom je in wedstrijdsfeer?

“Meestal probeer ik de dag ervoor al in wedstrijdgevoel te komen, met simulaties. Ik trek dan mijn wedstrijdpakken aan en zwem de 100 meter alsof het een echte wedstrijd is. Zo weet mijn lichaam dat er de volgende dag een inspanning volgt. Sommige atleten staan er meteen, direct, bam, nu. Ik moet er altijd wat inkomen en dat lossen we op door de dag ervoor al een kleine wedstrijd te doen.”

Kimberly Buys

Meer info over Kimberly vind je op Facebook en Twitter. Of surf naar www.teambelgium.be!

Team Belgium wordt in Rio gekleed door de BOIC-partners Terre Bleue en Ambiorix voor de officiële aangelegenheden en door Jako en Skechers in het Olympisch dorp en tijdens het reizen. Speciaal voor de Olympische Spelen in Rio ontwierp Skechers ook een vrijetijdschoen onder de vlag van de Belgische driekleur. Deze gelimiteerde editie is vanaf nu te koop, onder andere in de gloednieuwe en allereerste Belgische Skechers-boetiek in het Wijnegem Shopping Center.

Team Belgium Skechers

You May Also Like

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *