Reboot #1: Elodie Ouedraogo na haar zwangerschap

Ex-atlete Elodie Ouedraogo beviel in 2015 van haar zoontje Remus en raakte gekneld tussen babyvet en kapotte buikspieren enerzijds en bulldozers van online fitnesscoaches anderzijds. Bij een gebrek aan goede trainingsschema’s, nam ze het heft weer in eigen handen.

Met het boek ‘Reboot. Fit na je zwangerschap’ begeleiden Elodie  en haar personal coach Wout Verhoeven kersverse mama’s opnieuw naar een gezond, sterk lichaam. Ze doen dat in drie fasen en twaalf weken, met haalbare oefeningen.

Elodie Reboot (c) Uitgeverij Drie

‘Veel meningen over postnatale training, dat wel, maar ik heb het gevoel dat weinig schema’s echt rekening houden met de beperkte mogelijkheden die jonge moeders vaak hebben’, schrijf je in je boek. Wat maakt sporten na je zwangerschap zo moeilijk?

Elodie Ouedraogo: “Bevallen is een aanslag op je lichaam. Hoewel ik goed om kon met het slaaptekort, had ik het heel moeilijk met mijn conditieverlies en zwakte. Toen ik nog zwanger was dacht ik: ‘eens de baby eruit is, begin ik meteen weer met sporten’. Mijn scenario draaide echter anders uit. Ik bespaar je de horrorverhalen, maar er is wel een reden waarom vrouwen na de bevalling pijnstillers krijgen en een aantal dagen op een kussen met een zak ijs zitten. In zo’n omstandigheden is opnieuw beginnen met sporten een hele stap. Ik was dan ook blij wanneer mijn personal trainer Wout Verhoeven mij twee weken na de bevalling een bericht stuurde om te polsen of ik zin had om te trainen. Anders was ik gewoon in mijn zetel blijven zitten.”

Hoe lang bleef je eigenlijk sporten voor je bevalling?

“Tot 4,5 maanden, dan begonnen de opnames van het televisieprogramma ‘Achter de rug’ en ben ik wat stilgevallen uit tijdsgebrek. Na de opnames, ik was toen net 6 maanden zwanger, durfde ik niet meer lopen, terwijl dat eigenlijk heel rustig nog mag. Als je blijft lopen voel je je meer op je gemak dan dat je het ineens terug moet oppikken.”

Je kwam tijdens je zwangerschap maar liefst 18 kilo bij en ging naar eigen zeggen op een weinig intelligente manier met mijn voedsel om. Wat deed je verkeerd?

“Alles! (lacht) Ik maakte echt de typische fout om voor twee te eten. Doordat ik rauwkost liet vallen, at ik bovendien heel stevige warme maaltijden, iets wat ik vroeger nooit deed. En ook veel pasta, pizza en pateekes! Als je dan weinig beweegt, gaat het cijfer op de weegschaal heel snel richting de 8 uit. Ik hoopte op een grote baby, maar helaas, het lag gewoon aan mijn slechte voedingsgewoonten.”

Elodie Reboot (c) Uitgeverij Drie

Jouw eerste training verliep niet zonder slag of stoot. ‘Dertig seconden, zo lang sta ik schijnbaar in orde op de crosstrainer tijdens mijn eerste training. De volgende minuten ging ik overmatig zweten naar een bijna-hartaanval en eindigde met een troebel zicht en suizende oren’, schrijf je. Was het echt zo erg?

“Het was een hel! Wout wilde meteen met de oefeningen beginnen, maar ik dacht dat het beter was om even op te warmen op de crosstrainer. Na 30 seconden ging het licht al uit! De overige vijfenhalve minuten heb ik dan toch maar volgehouden, omdat ik er niet af durfde en niet wilde toegeven dat 6 minuten veel te hoog gegrepen was. En omdat ik het zelf had voorgesteld, besloot Wout elke training met deze opwarming aan te vangen.”

Hoe heb je jouw trainingsritme weer langzaam opgebouwd?

“Heel rustig, noodgedwongen weliswaar. Zeker in het begin wilde ik te veel te snel, maar dan had ik meteen last van mijn knieën of rug. Er zit dus een reden achter al die stappen in het boek. Mijn tip? Lees alle oefeningen goed door en waak over een goede uitvoering. Je zal merken dat je daar in de latere fases veel aan hebt.”

Vond je het leuk om er weer te staan?

“Eerlijk? Helemaal niet! Ik train bij GRIT, een gym voor sportmensen in Leuven, en daar stond ik dan in mijn jogging. Ik voelde me heel onzeker en bekeken, want van mijn lichaam als atlete bleef er nog weinig over. Ik trok constant aan mijn T-shirt en moest hard zoeken achter sportbroeken die toch nog flatterend waren, best confronterend. En elke keer weer moest ik me daarover zitten. Wel was ik na elke training heel blij dat ik was gegaan. Bovendien ging het ook almaar beter, want al na enkele weken kon ik 3 minuten op de crosstrainer trainen zonder puffen. En dan wist ik dat ik gewoon moest doorzetten.”

Je paste ook je voedingsgewoonten aan. Was dat een opgave?

“Terug anders eten was eigenlijk het enige dat echt goed ging. Ik was zoveel bijgekomen dat er geen ruimte voor excessen. Op mijn tanden bijten was dus de enige optie, dat is het voordeel als je buik echt 10 centimeter of je broek hangt. (lacht) Gelukkig hebben we voor het boek ook met een diëtist gewerkt die hele lekkere en toch gezonde gerechten maakt.”

Elodie Reboot (c) Uitgeverij Drie

Ben je nog weer op je gewicht?

“Ik heb nog 2 kilo’s te gaan en dat zijn de moeilijkste! Wel raad ik aan je niet vast te pinnen op de weegschaal en tijdens de trainingen gewoon te doen wat je moet doen. Als je beweegt en gezond eet, dan gebeurt er op termijn zeker iets, al gebeurt dat misschien niet zo snel als jij wilt. Bovendien moet je ook eerlijk zijn: je oude lichaam krijg je nooit meer terug. It is what is it. Mijn spiertonus is lager en ik heb meer vet. Toch ben ik fitter dan ooit en loop ik dagelijks moeiteloos 5 of 6 kilometer, veel meer dan voor mijn bevalling.”

Echt? En ik dacht dat ex-atleten makkelijk 5 kilometer lopen.

“Trainen na je sportcarrière is een uitdaging. Ik trainde ik heel gericht, bijvoorbeeld 3 maanden voor ik met verlof ging en stopte wanneer ik er goed uit zag. Ik trainde dus enkel om er goed uit te zien, niet om me goed te voelen. Nu heb ik weer mijn plezier in sporten teruggevonden. Geloof me, dat verlies je als je uit de topsport komt. Je vergelijkt je tijdens je trainingen immers altijd met je topperiode, wat je allemaal kon en hoe snel.”

Als je zwanger bent geweest verandert het uitgangspunt?

“Juist, het is een reboot. Trainen na je bevalling kun je vergelijken revalideren van een blessure. Je start weer van nul en ondanks je ervaring is het voor iedereen even zwaar. Vandaag ben ik superblij als ik 10 kilometer kan lopen, terwijl je als ex-atleet alleen denkt: ‘dat kon ik vroeger veel sneller’. Het referentiekader is anders, net zoals het doel. Na mijn zwangerschap vind ik het niet meer erg dat ik door anderen wordt voorbijgestoken. Ik ben niet meer de beste, maar ben wel een fiere en fitte mama.”

Heb je nog een sportieve uitdaging?

“Ik zou graag 15 kilometer kunnen lopen. Nu zwalp ik na 13 kilometer en ik zou graag nog net dat tikje verder kunnen. Verder wil ik ook aan mijn core werken. Ik moest immers wachten met buikspieren omdat die na de diastase (splitsing van je rechte buikspieren tijdens de zwangerschap, nvdr.) maar traag terug aan elkaar groeiden. Nu begint dat een beetje een excuus te worden, want voor core stability moet ik me serieus motiveren.” (lacht)

20-01-2015 elodie fitness boek sport -832

Welke raad heb je voor mama’s die nog moeten starten met sporten?

“Wees vooral niet ontmoedigd als sporten niet meteen lukt. Het moment waarop je aan dit programma begint bepaalt op geen enkele manier het eindresultaat. Wel is het belangrijk om zo snel mogelijk aan te slag te gaan, als dat mag van je dokter, gewoon voor het trainingsritme. Daarom geven we in het boek ook enkele oefeningen mee voor je bekkenbodemspieren, waarmee je meteen na de bevalling mag starten. Als je klaar bent voor het echte werk, start je met fase 1. Deze fase kun je best aan als je moe bent en draait vooral om het terug activeren van je kleine spieren, zodat je de latere trainingssessies goed aankunt.”

Welke is de sleutel tot succes?

“Zorg ervoor dat je al je materiaal bij je hebt, zo heb je zo weinig mogelijk drempels. Verder is doorzetten is doorslaggevend. In het begin ben je altijd enthousiast, maar er komt een moment waarop je jezelf tegenkomt. Precies dan moet je volhouden. Zes dagen op zeven trainen is veel, maar je moet er wel iets voor doen. En eens je door die periode heen bent ga jij je beter voelen en er zelfs naar uitkijken. Al bij al is trainen ook een me-moment voor elke mama.”

Elodie Reboot (c) Uitgeverij Drie

‘Reboot. Fit na je zwangerschap’ van Elodie Ouedraogo & Wout Verhoeven verscheen bij Uitgeverij Drie. Meer info vind je hier.

Meer weten over Elodie? Lees het interview over Elodie Ouedraogo en GRIT op Natural High Magazine!

You May Also Like

1 comment

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *