Gym-spot: The Functional Barn in Boorsem

The Functional Barn in Boorsem, vlakbij Maasmechelen, is een private gym met een focus op functionele bewegingspatronen. De klanten trainen er vrij, in kleine groepjes of alleen met een personal trainer. Welkom in de sportieve schuur van Eat Good Feel Good, alias ex-topvoetballer Johan Gerets en voedingscoach Marlies Huysentruyt.

the-functional-barn-5

Fans van functionele training komen hier op en top aan hun trekken. Johan Gerets is een van de weinige level 2 gecertificeerde Personal Trainers in België, opgeleid volgens de filosofie van bewegingsgoeroe Naudi Aguilar. “Veel trainers werken vandaag rond functionele bewegingen, maar slechts een greep van hen begrijpt waar het echt om draait. Een deadlift of overhead press uit de Crossfit (waarbij je respectievelijk de onder- en bovenrug versterkt met zware gewichten, nvdr.), zijn bijvoorbeeld geen functionele bewegingen omdat ze amper aansluiten bij onze biomechanische patronen.”

Functionele patronen

“Met Functional Patterns gaan we dan ook op alle bewegingsvlakken en binnen het juiste bewegingsbereik je spieren versterken.”, vervolgt Johan Gerets. “Doorheen een reeks oefeningen programmeren we je spieren en centraal zenuwstelsel opnieuw en veranderen we het bewegingspatroon. Zo haal je een hoger rendement en vermijd je blessures.” Handig voor marathonlopers, maar evengoed al wie graag juist beweegt.

“De meeste mensen bewegen in de gym goed in rechte lijnen – naar voren of achteren, links en rechts – maar bij draaibewegingen loopt het fout”, illustreert Johan. “Net deze bewegingen maak je in het dagelijkse leven. Om je diepe dwarse buikspier, die een grote impact heeft op deze bewegingen, te activeren, werken we veel met rotaties, zonder of mét gewichten, trainingsballen of weerstandsbanden.”

Een ander voorbeeld is een verandering van je loopcyclus. “Sommige lopers halen hun loopbeweging uit de rotatie van de heup, terwijl je beter met een rotatie vanuit het bovenlichaam werkt. Een correctie van deze en andere foute patronen is een hele opgave, maar zorgt wel voor gigantische verschillen in je energieverbruik.”

Johan en de trainers van The Functional Barn corrigeren vooral via antagonistische activatie. “We verergeren het foute patroon door met weerstanden de kracht in de foute richting te vergroten. Je lichaam gaat dan via de juiste activatie de beweging zelf corrigeren naar de gewenste patronen. Hoe? Eenvoudig, je lichaam geeft altijd een tegenovergestelde kracht tegen een beweging. In plaats van te forceren, sturen we je lichaam dus naar het juiste patroon.”

“Naast veranderingen bij het lopen of wandelen, spitsen we net zo goed toe op knie- en schouderproblemen, zittende patronen of compensaties die je doorheen de jaren opbouwde”, aldus Johan Gerets. “Uiteraard vullen we dat voor mensen die gewicht moeten verliezen aan met cardio en zorgen ook onze circuittrainingen voor een verhoging van de hartslag met een verbeterde vetverbranding als gevolg.”

the-functional-barn-2 the-functional-barn-8

the-functional-barn-3

the-functional-barn-11

Van revalidatie tot voedingsadvies

Naast personal training krijg je bij The Functional Barn voedingsadvies van Marlies Huysentruyt. “Mijn partner Marlies ligt eigenlijk aan de basis van The Functional Barn. Ze gaf al voedingsadvies wanneer ik nog voetbalde bij MVV Maastricht en op een bepaald moment kwamen er allemaal knappe personal trainers bij haar aankloppen voor een samenwerking”, lacht Johan. “Dat kon ik niet laten gebeuren en dus ben ik met haar in zee gesprongen. Samen richtten we Eat Good Feel Good op, dat sinds vorig jaar een vaste locatie heeft in onze private gym.”

De bodyscans van Marlies, met een weegschaal van InBody die je vet- en spiermassa in kaart brengt, vormen voor 80% van de klanten het startpunt. “Na dit gesprek en mijn screening van het bewegingspatroon, bouw ik een programma op voor de personal training. Kiest deze persoon voor de groepslessen, dan zorg ik ervoor dat er tijdens het circuit van 1 uur voor hem of haar zeker oefeningen op maat bijzitten. We raden drie trainingen per week aan. Natuurlijk kun je ook op voedingsadvies van Marlies intekenen, voor 3, 6 of 12 maanden.”

the-functional-barn-13

The Functional Barn heeft nog een andere troefkaart. Dankzij de samenwerking fysiotherapeut Lieven Maesschalck van Move To Cure in Antwerpen, weet Johan Gerets hoe je de overstap maakt van revalidatie naar training. “Hoewel ik geen kinesitherapeut ben, speel ik met het bewegingsadvies van Lieven goed in op de noden van mensen die uit een revalidatie komen.” Al deze elementen komen samen in de trainingen en kleine groepslessen met maximum 6 personen, waarbij ook boksballen, ringen, trampolines en klimkoorden bijdragen aan meer kracht en mobiliteit.

Naar de functionele schuur

Voor wie zich afvraagt waarom deze private gym in een hoeve huist: familiezaken. “De hoeve waarin onze schuur zich bevindt is eigendom van mijn vader”, aldus Johan. “De schuur stond jarenlang leeg en het leek ons tijdens onze zoektocht naar een eigen stek een gepaste locatie. We zijn zeker fier op de evolutie van onze schuur. Ik herinner me nog goed dat we in het begin trainden zonder verwarming, aan een temperatuur van 2 graden. Maar goed, dat schept een unieke band met onze klanten.”

Of Johan ook Kim Clijsters traint? De Limburgse ex-tennisster woont immers vlakbij. “Neen, ik ken haar via onze vaders en we lachen er zelf om dat we elkaar vaak mislopen. Ze wil wel afkomen, maar ik heb nog niet de eer gehad haar te trainen.”

the-functional-barn-12

johanmarlies

The Functional Barn, Monnikhof 11, 3631 Boorsem. Meer info via info@eatgoodfeelgood.be of www.thefunctionalbarn.be. Alles over Eat Good Feel Good vind je hier.

Bij The Functional Barn betaal je per beurten of sessies. Een 10-beurtenkaart voor trainingen in kleine groepen kost 180 euro, 40 sessies 680 euro en een 1-op1-training 55 euro. Klanten met minimaal een 10-beurtenkaart sporten ook gratis tijdens de Free Gym-momenten op woensdagen & donderdagen tussen 18u-22u met coach Sandro als supervisor.

Het intakegesprek voor foodcoaching met bodyscan kost 50 euro en een consultatie voor het aanpassen van het huidig eetpatroon 60 euro. Een foodcoaching voor 3 maanden kosten 275 euro.

You May Also Like

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *