Cesar Casier’s Kitchen #1

Topmodel en foodie Cesar Casier legt zijn nieuw kookboek ‘Cesar’s Kitchen’ op tafel, met 55 van zijn favoriete recepten van over de hele wereld. De hoofdingrediënten? Overheerlijke gerechten laag aan calorieën en het bewijs dat de gezonde keuken van een topmodel allesbehalve saai is.

Cesar's Kitchen (c) Lannoo

Je lichaam is je werk als model. At je altijd al gezond?

Cesar Casier: “Zeker, ik ben echt opgegroeid met gezonde voeding en eet al sinds ik kind was biologisch en gezond. Snoepen of naar de bakker gaan voor pateekes, dat deden wij nooit. Mijn vader kookte een poos zelfs macrobiotisch, waardoor we veel granen – en vooral volle rijst – aten, net zoals groenten en vis.”

Wow, je vader was echt een voorloper.

“Ja! En mijn moeder – die gelukkig zelf ook heel gezond leeft – moest van hem bijvoorbeeld echt op haar eten letten tijdens haar zwangerschap en na mijn geboorte maakte hij zelf rijstmelk en havermoutpap. We woonden toen in Oudenaarde en kochten alle ingrediënten bij de biowinkel De Zonnebloem, om de hoek. Ook wanneer ik ouder was kwamen we er dagelijks, om te winkelen of voor een lunch in hun biorestaurant.”

Ook in je boek staan veel veggie gerechten en af en toe vis. Eet je dan nooit vlees?

“Kip eet ik wel en rood vlees bestel ik enkel op restaurant, al doe ik dat zelden. Toch beschouw ik mezelf niet als een vegetariër, ik heb gewoon weinig nood aan vlees.”

Hoe eet jij gezond  met jouw onregelmatige leven en vele reizen?

“Koken en onregelmatig leven is geen eenvoudige combinatie, maar met mijn kookboek wil ik meegeven dat het kan, zonder urenlang koken én moeite. Los van de voorbereiding, maak je de gerechten in het boek binnen de 10 à 15 minuten klaar en je kunt alle ingrediënten heel makkelijk vinden. Natuurlijk zijn mijn recepten laag aan calorieën, al hecht ik wel veel aandacht aan goede ingrediënten. In Gent winkel ik graag bij Beo Markt, vishandel De Vis, Cru, Aula of mijn Thaise buurtwinkel. Mijn olijfolie komt dan weer van vrienden uit Toscane of van Oil & Vinegar.”

We hoeven dus geen lading exotische kruiden of superfoods in huis te halen?

“Neen, ik vond het voor alle recepten belangrijk met klassieke ingrediënten aan de slag te gaan en mensen geen mierikswortels en okra te laten kopen. Je vindt alles wat je nodig hebt gewoon bij de supermarkt en uitzonderlijk maak je eens een ommetje naar de Thaise winkel. Hoewel ik dol ben op exotische keuken, houd ik het graag zo lokaal en seizoensgebonden mogelijk. Provençaalse kruiden zoals basilicum en rozemarijn, daar ben ik dol op! Of vergeten groenten zoals rapen, wat is daar mis mee?

Eigenlijk is het jammer dat we zo vaak teruggrijpen naar exotische ingrediënten en onze eigen groenten vergeten.

“Ik ben dol op wereldkeuken, maar hier kook ik liever met de groenten en fruit die uit onze grond komen. Onze voorouders aten ook wat ze vonden en ik denk dat we genetisch zo geprogrammeerd zijn. Natuurlijk eet ik wel bananen en ananas, maar dan vooral in het buitenland. Daar smaken deze fruitsoorten veel beter dan de onrijp geplukte exemplaren die je hier vindt.”

Cesar's Kitchen (c) Lannoo

Bedacht je alle recepten zelf?

“Kijk, ik ben geen chef en een pasta alle vongole blijft altijd een vongele. Hoewel ik geen recepten uitvond, gaf ik er wel mijn persoonlijke Cesar’s touch aan. Denk aan een inktvis bij de vongele of een toast met guacamole en krab. De inspiratie komt vooral uit de vele restaurants en wereldkeukens waarmee ik in contact kom.”

Kook je dan altijd zelf na het werk, in Gent of in New York?

“Natuurlijk, ik eet graag thuis en vind het niet erg om alleen voor mezelf te koken. Wel maak ik veel pasta’s, eenpansgerechten en ovenschotels, met veel potten en pannen zie je me weinig koken. In New York – waar ik meestal ben voor opdrachten – kook ik ook meer basic dan in Gent en maak ik amper sauzen bij mijn gerechten. Dan ga ik eerder voor een lekkere soep, makkelijke salades of toast. Als ontbijt vind ik overnight oats supermakkelijk. Je kapt je havermout, melk, yoghurt en wat kaneel bij elkaar en laat het een nacht rusten in de koelkast. ’s Morgens doe je er fruit over en klaar!”

Hoe blijf je gezond in het buitenland?

“Onderweg neem ik meestal nootjes of een trailmix met gedroogd fruit mee, voedzaam en compact. Al is dat wel meteen op. (lacht) Wat ik op hotel nooit zal doen is room service bestellen. Waar ik ook ben, ik ga altijd het stad in en er is altijd wel een winkel om de hoek met vers fruit of een tof lokaal restaurant met iets gezond op de kaart, zoals gegrilde zalm of een lichte salade Niçoise. Meestal vind ik wel mijn weg. En indien niet, dan eet ik gewoon een appel en doe ik even regime.” (lacht)

Heb je dan écht geen guilty pleasure?

“Jawel, brood! Hoewel ik gluten verdraag, koop ik het nooit omdat ik er zot van ben en het allemaal ineens opeet. Heerlijk toch, gewoon met boter! Nu, op restaurant trakteer ik me er wel op en tegenwoordig heb je ook heel veel artisanaal brood, zoals bij de Superette in Gent, hun zuurdesembrood is top!” 

Net zoals je in je eerste boek ‘Model Kitchen’ deel je in ‘Cesar’s Kitchen’ je favoriete adressen.

“In het eerste boek haalde ik topadressen in modesteden aan, nu geef ik adressen uit mijn lievelingssteden, steden waar ik verliefd op werd en een poos woonde, zoals Los Angeles, Seoul, Sydney, Gent en Kaapstad. Zeker Kaapstad was een ontdekking, doordat je er superlekker en betaalbaar eet. De rode draad van mijn adressen is dat weinig toeristen ze kennen. Bij mijn favoriete adressen in Gent vind je bijvoorbeeld Alberte en OAK.”

Cesar's Kitchen (c) Lannoo

Hoe kijk je met je gezonde eetlust naar de magere modellen op de catwalk?

“In de mode is een mager model mooier dan een dikker. Ze lijken meer op een kapstok en de kleren hangen daar beter op, punt. Zo gaat dat en ook ik moet in een jeans met maat 34 passen voor mijn job. Wel vind ik dat we meer evolueren naar een gezonder lichaam, kijk maar naar de zussen Bella en Gigi Hadid. Zij hebben wél een poep en borsten en zijn echte girls next door. We stappen meer en meer af van het anorectische cliché en gaan terug naar meer klassieke, mooie, natuurlijke beauties. De Angels van Victoria’s Secret, echte godinnen, hebben trouwens allemaal een personal trainer. Ze blijven slank, maar tonen dat je als vrouw ook kracht mag hebben.”

En hoe zit het met jou, train jij veel?

“Elke week train ik vier à vijf keer bij Venice Beach in Gent, met mijn personal trainer Joachim. Als ik in het buitenland ben, dan loop of zwem ik, in de gym of in de fitness van mijn hotel. En ik neem ook altijd mijn springtouw mee. Hoewel mijn lichaam goed is zoals het is en ik zeker geen spieren bij wil krijgen, houdt het mijn lichaam wel strak. Bovendien verzet ik met trainen mijn zinnen en heb ik het gevoel dat ik werk, ook al heb ik even geen opdrachten.”

Sta je veel op de weegschaal?

Jamais, ik heb er geen! Een bewuste keuze, want ik ken mezelf, het zou een obsessie worden. Zolang mijn broek past, weet ik dat het goed is. En vaak merk ik de extra kilo’s in mijn gezicht op. Gelukkig kom ik daar snel van af als in ingrijp. In de spiegel kijk ik dus wél veel, ik weet graag hoe ik eruit zie.”

Ga je mee met hippe voedingstrends?

“Goh, ik houd liever natuurlijk en volg geen voedingstrends. Wel ben ik ambassadeur van het jonge bedrijf The Juicery in Gent. Ze juicen sapjes en bieden ook detoxkuren aan. Veel modellen juicen om te vermageren, ik doe het meer om mijn lichaam te zuiveren. In de week drink ik nooit, maar in het weekend ga ik graag uit, best heavy soms. Met zo’n sapjeskuur van enkele dagen krijg ik mijn zonden uit mijn lichaam. (lacht) Meestal doe ik de kuur 4 dagen lang en dan krijg je een zuur sapje ’s morgens, twee green juices voor rond de middag en in de namiddag een met meer suiker, zoals met sinaasappel, appel, wortel en rode biet. ’s Avonds drink je dan een sapje met noten en vanille.”

Werkt zo’n sapjeskuur echt?

“In het begin is op sapjes leven wennen en doordat de toxines je lichaam verlaten heb je misschien hoofdpijn. Maar het loont. Mijn ogen zijn veel witter, mijn hoofd is helder en mijn huid straalt. Het is ook een kans om je maag te laten rusten. Hoe ik het volhoud? Daar heb ik trucjes voor. Zo denk je minder aan je honger als je een drukke dag hebt. Verder zal ik tijdens mijn sapjeskuur nooit met vrienden afspreken waarmee ik veel ga eten en kies ik liever voor een avondje cinema.”

Welk advies heb je voor mensen die denken dat gezond eten saai is?

Just try it out en spice up your life. Mensen zijn gewoontedieren, maar als je weinig probeert kom je nergens. Probeer ook voldoende lang gezond te koken, je beste vrienden leer je ook niet kennen op een week.”

Cesar's Kitchen (c) Lannoo

Meer info over ‘Cesar’s Kitchen’ van Cesar Casier (Lannoo, 24,99 euro) vind je hier.

Lees hier een eerder interview met Cesar of volg Cesar Casier op Instagram!

You May Also Like

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *