Griet Daelemans, ondernemer bij Karma Karma

Griet Karma Karma (c) www.naturalhighmag.be

Zit graag sporten in je genen?

“Als tiener deed ik aan tennis, maar tijdens mijn studies, ver weg van mijn vertrouwde tennisclub, werd dat moeilijker. Omdat ik voelde dat mijn lichaam toch nood had aan beweging, begon ik te lopen, gewoon met mijn tennisschoenen (lacht). Ik kreeg de kriebels te pakken, maar viel weer stil na de geboorte van mijn zoon en dochter. Tot ik een goede zes jaar geleden besloot de draad weer op te pikken en mezelf een uitdaging te geven, de 20 kilometer van Brussel. Een goed idee, want dankzij dat doel hield ik de trainingen vol en bleef ik gemotiveerd.”

Bleef je ook na de 20 kilometer van Brussel lopen?

“Zeker! Tot vandaag loop ik elke week 2 of 3 keer, in totaal goed voor 10 tot 15 kilometer. Ik loop op mijn eentje met de Nike + Running app of ik trek er met de buren op uit. We hebben een clubje van enkele vrouwen die elkaar elke dinsdagavond of zondagochtend via Whatsapp motiveren om de loopschoenen aan te trekken. Vijf minuten later zijn we weg! Als het een regent, donker is of je een slechte dag hebt, dan halen ze me toch uit de zetel, en omgekeerd.”

Wat is je grootste motivatie?

“Goh, ik vergelijk beweging met mezelf onderhouden. Beweging is je weg naar een mooie lijn en een gezond gevoel, maar nog meer balans en een diep gevoel van rust. Als ik minder ga lopen, merk ik dat mijn lontje korter wordt. Ik reageer soms minder goed op wat op me afkomt en ben minder creatief met oplossingen.”

Combineer je lopen met andere sporten?

“Als voorbereiding op de geboorte van mijn zoontje startte ik in 2008 met zwangerschapsyoga. Omdat het zo leuk is en heel complementair met lopen, blijf ik het doen. Af en toe volg ik lessen bij de yogastudio Waer Waters in Groot-Bijgaarden, maar meestal zet ik een online les op. Zo volg ik Yoga by Candace, een Amerikaanse vrouw met hele prettige en uiteenlopende sessies. Relaxerende yoga of pittige ochtendyoga, beginners of gevorderden, 35 of 35 minuten, ze heeft alles. Ideaal bij slecht weer!”

Je hebt je eigen havermoutmerk Karma Karma. Vanwaar de nood?

“Als design manager en later als sales manager bij Procter & Gamble, reisde ik de wereld af en bracht ik heel veel tijd door in stations, luchthavens, kantoren en bars. Hoewel ik in het weekend gezond at en uitgebreid kookte voor mijn gezin, had ik met mijn drukke baan geen tijd om mijn maaltijden goed voor te bereiden. Onderweg vond ik geen gezonde oplossingen. Deze nood en de zin om mijn eigen zaak op te starten, bracht me bij Karma Karma.”

Vertel eens wat meer over de havermout van Karma Karma.

“Aan mijn vier luxehavermoutmengelingen in een handige cup hoef je enkel een scheut warm water, plantaardige yoghurt of fruit aan toe te voegen. De smaken? Bessen en amandelen, noten en dadel, chocolade en veenbessen of abrikoos en cashewnoten. De havervlokken zijn grof, de ingrediënten biologisch en ik gebruik geen toevoegingen van suikers of chemische stoffen.”

Ben je dan een echte foodie?

“Gezond eten kreeg ik dankzij mijn moeder met de paplepel mee. Maar enkel de laatste jaren, omdat ik vond dat ik mezelf zo verwaarloosde, verdiepte ik me pas echt in het effect van voeding op je energiepeil en gezondheid. De Voedselzandloper van Kris Verburgh, de kookboeken van Pascale Naessens en het DASH-dieet (een reeks aanbevelingen voor mensen met een hoge bloeddruk, nvdr.), ik heb er veel van geleerd. Allemaal zetten ze veel verse groenten op het menu en vervangen ze snelle suikers zoals brood, pasta en gebak door volkoren granen als havermout, pseudogranen als quinoa of peulvruchten.”

Havermout is hot na De Voedselzandloper. Staat het al langer op je ingrediëntenlijst?

“Goh, ik eet al heel lang havermout. Ik weet nog goed hoe ik zeven jaar geleden ’s morgens een grote pot havermout kookte met mijn zoontje terwijl mijn hoogzwangere buik begon te rommelen. Tegen de namiddag was mijn dochter geboren. Superblij was ik dat ik toen nog krachtvoer had gegeten. Zo had ik voldoende energie om die lange dag door te komen.”

Heb je nog favoriete ingrediënten?

“Kruiden! Ik heb vier volle rekken met alleen kruiden en koop er altijd maar bij. Toch moet ik opletten, want niet iedereen lust bijvoorbeeld havermout met anijs. Maar ik voeg dus heel graag kruiden toe in de havermout die ik voor mezelf en Karma Karma maak. In de keuken heb ik een hele reeks weckpotten met noten, granen en pitten, daar mag iedereen zijn eigen mix mee samen stellen, ons ochtendritueel. Kruiden als zoals kaneel, vanille of speculaaskruiden zijn dan onze suikervervangers.”

Voed jij je ook langs de buitenkant?

“Ik heb best wat beauty-producten en gebruik waarschijnlijk meer potjes dan de gemiddelde vrouw. Aveda vind ik heel goed, omdat het puur ruikt, vooral de haarproducten gebruik ik veel. Ook Cîme en Delbôve vind ik heel interessant.”

Favoriete gezonde adressen?

“In Londen staat Wholefoods op mijn wishlist, het walhalla van bioproducten. In Merchtem ga ik graag naar de Wereld van Alice, een combinatie van een bistro met tweedehandsspullen voor kinderen. Gezonde dingen koop ik in de lokale biowinkel Jowan in de Merchtem. Maar ik hou ook van markten, het zijn plaatsen waar je andere dingen ontdekt. De Zuidmarkt in Brussel is bijvoorbeeld leuk voor de aankoop van ingrediënten die je niet altijd in de supermarkten vindt. Een bulk lading papaja of harde bananen om te bakken, heerlijk! Nu vind je overal zoete aardappelen, maar vroeger kocht ik die in Brussel op de markt.”

Welke tip heb je voor jonge moeders die meer willen sporten?

“Een online agenda delen met je partner, waar je dan vaste loop- of sportmomenten in blokkeert, doet wonderen. Maar geef jezelf ook de kans om de gewoonte op te bouwen en zoek iets dat je leuk kan vinden. De Canadese auteur Malcolm Gladwell zegt dat je dingen gewoon heel vaak moet doen. Ik geloof dan ook in de kracht van de gewoonte!”

Klik hier door voor meer info over de havermoutmengelingen van Karma Karma.

 

You May Also Like

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *