Frederik De Wilde, kunstenaar

Frederik De Wilde @ www.naturalhighmag.com

Hoelang train je al?

“Een kleine twee jaar geleden heb ik me ingeschreven bij de fitnessclub Basic Fit. Een beetje conditie kan geen kwaad, of je nu jong of oud bent. Mijn vader is een rasechte sportman. Daar heb ik wel respect voor. Hoewel hij soms zondigt met een sigaar, haakte hij op zijn veertigste radicaal de knoop door en stopte hij met roken. Sporten heeft hem daar zeker bij geholpen. Ook ik heb gerookt. Af en toe laat ik me daar nog eens toe verleiden, maar door te sporten is dat bijna gereduceerd tot niets. Afhankelijk van mijn agenda sport ik nu 3 tot 5 keer in de week.”

Wat motiveert je om naar de sportclub te trekken?

“Eenvoudig antwoord: even naar ‘300’ kijken en mijn testosteronniveau staat meteen op peil. Just kidding. (lacht) Op een bepaald moment is het chemisch, je lichaam wil sporten. Topsporters zijn volgens mij echt verslaafd. Mentaal én fysiek. Tijdens het sporten is je centraal zenuwstelsel altijd paraat. Het produceert hormonen, waaronder adrenaline. Je krijgt ook een verhoogde aanvoer van glucose en vetzuren, de natuurlijke brandstof voor de spieren. Je lichaam, de chemische fabriek, verandert dus letterlijk door te sporten. De impact daarvan op je mentale conditie mag je niet onderschatten.”

Hoe helpt sport je in het leven?

“Het maakt me meer stressbestendig. Ook als ik reis ervaar ik de verdienste van sporten. Lang  op een vliegtuig zitten wordt iets makkelijker bijvoorbeeld.”

Hoe ziet je programma eruit?

“Ik fitness nooit zonder opwarming. Ik heb nog gedanst en weet hoe belangrijk dit is. Ik begin met een mentale ontspanning en schud mijn lichaam los. Dan volgt er een reeks stretches met een vleugje yoga. Mijn spieren warm wrijven, gewrichten losmaken en noem maar op, tot het roteren van de oogbollen. Daarna roei ik meestal een paar kilometer aan een toestel, gevolgd door gewichtheffen. Ik probeer vooral een balans te vinden tussen aerobische en anaerobische oefeningen. Verder is afwisselen belangrijk en ontdek ik graag nieuwe oefeningen.”

Wat eet je voor meer energie?

“Ik probeer vooral gezond te eten. Waar het voedsel vandaan komt en hoe het geproduceerd is houd ik zeer goed in de gaten. Dat heb ik aan mijn grootmoeder langs vaderskant te danken. Ze was een echte keukengodin. De ingrediënten werden allemaal in de tuin geplukt en het vlees was meestal eigen kweek. Mijn vriendin (auteur Leen Vandereyken, nvdr.) en ik kopen dan ook zo vers en eerlijk mogelijk. Vlees bestellen we bijvoorbeeld op de website Deeleenkoe.be. Verder shop ik soms bij de coöperatieve natuurvoedingswinkel Farmstore in Brussel en slik ik af en toe vitaminen. Toch is dat laatste overbodig als je gebalanceerd eet.”

Wat draag je meestal bij het sporten?

“Ik draag meestal zwart, de kleur waar het in mijn kunstwerken om draait. Dat is mijn belangrijkste vereiste. (lacht) Nike heeft wel leuke producten. Toch ben ik – net zoals voor de rest van mijn kleerkast – op zoek naar merken met een duurzame visie en eerlijke productie.”

Heb je een mentaal mantra?

“In dat geval adapteer ik graag een quote uit ‘300’, de film van Frank Miller over de Spartanen en de slag bij Thermopylae. King Leonidas: Spartans! Prepare for glory! Frederik: Sportons! Prepare for glory!”

Meer info over Frederik De Wilde? Surf naar www.frederik-de-wilde.com

Frederik De Wilde en zijn partner Leen Vandereyken hebben eveneens een duoproject, 2Flamingos. Shop hun zijden sjaals hier

You May Also Like

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *