Dag #12: gezond op restaurant

“Op restaurant gaan betekent allesbehalve dat je gedoemd bent om ongezond te eten. Wel wordt de verleiding groter om toch eens een stukje wit brood te eten of net zoals iedereen een dessert te nemen. De tips die ik bij de challenge geef, helpen je vast en zeker. Denk wel goed na over je restaurantkeuze: daar staat of valt alles mee. Bekijk als dat kan vooraf de kaart of ga voor gezonde keukens zoals Thaïs of Japans.”

AUB-SVP Brussels (c) (c) www.naturalhighmag.be

Mijn tips:

  • Vraag om sauzen of dressings apart te serveren, zo waak je zelf over de hoeveelheid. Of vraag in de plaats naar gezonde smaakmakers zoals een citroen of limoen. Ook (verse) tomatensaus, pickles, mosterd en tomatenketchup tellen weinig kcal. Gewokte groenten met kruiden en gezonde olie (olijfolie, koolzaadolie,…) bij je steak of vis of kip verminderen je drang naar saus.
  • Kies de meest gezonde (lees: pure en verse) gerechten op de kaart en durf aanpassen als je dat nodig acht. Je maaltijd samenstellen gaat een tikje te ver, maar je gerecht zonder aardappelen, frietjes, boter… bestellen kan best. Vraag als je dat wenst om groentjes in de plaats, wie weet heeft de chef nog wat liggen.
  • Laat je niet vangen. Soep klinkt gezond, maar als dit boordevol room of aardappelen zit is een runds- of viscarpaccio (zonder brood) misschien een betere keuze.
  • Kies bij voorkeur voor cava, prosecco of champagne als aperitief, dit bevat het minste kcal van de drankenkaart. Cocktails en samengestelde dranken de meeste. Probeer vervolgens groenten (veel vocht) en eiwitten zoals vis, vlees of kip te kiezen als tegengewicht voor alcohol.
  • Vermijd vetten uit noten, zaden en olie bij het aperitief. De combinatie van alcohol met vet doet je makkelijker vet opslaan. Gerookt vlees (filet d’Anvers), groenten met een gezonde dipsaus, kleine tomaat-garnaaltjes, gekookte scampi’s,… zijn wel goede aperitiefhapjes.
  • Rode wijn bij je eten is beter dan witte wijn en droge witte wijn beter dan zoete witte wijn. Waak wel over je hoeveelheden en drink voor elk glas alcohol een glas water!
  • Ga bij het bestellen de hoeveelheden na en bekijk of je bijvoorbeeld twee voorgerechten kunt nemen. Ligt er wit brood op tafel, leg het mandje dan bij je weg.
  • Op restaurant ga je om te genieten. Gun jezelf een kleine extra, maar pak het slim aan. Ben je bijvoorbeeld al een poos van de suiker af, vermijd dan dat je ineens weer massaal veel suikers binnenkrijgt en hervalt.
  • Desserts zijn het addertje bij uitstek. De sfeer zit er goed in en vaak moedigen je tafelgenoten je aan met kreten als ‘ach, voor een keer, bestel mee’. Heb je er echt zin in, doe het dan. Heb je er geen zin in, bestel dan een thee met als dat kan wat donkere chocolade erbij. Zo heb je toch een klein genotsmoment.
  • Anticipeer op je restaurantbezoek en eet de avond voordien en de dag zelf licht. Vermijd wel dat je uitgehongerd aan tafel komt, dat is een no-go voor je goede voornemens.

Inspiratie voor restaurants waar groenten centraal staan? Koop eens de Groene Gault&Millau. Klik hier voor meer info. 

Meer info over Roy Vermeulen vind je op www.yorroy.beOf volg hem op Facebook en Instagram.

You May Also Like

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *