Mudra’s #1

“Een Mudra is zoals een pose (asana) voor je handen. Handgebaren kennen een lange geschiedenis en duiken op in alle beschavingen en religies. Van de priesters en priesteressen in het oude Egypte tot de Romeinen, Perzen, Maya’s, Turken en zovele andere volken.”

“Mudra betekent zegel omdat het een indruk nalaat op je lichaam zoals hete was op een brief. In yoga omvatten ze vooral symbolische gebaren met de handen en vingers. Zo stroomt er meer energie door je lichaam en verbetert je eigen lichamelijke reis.”

“Voor beginners zijn Mudra’s soms verwarrend. Welke Mudra gebruik je wanneer en wat het is verschil? Handig om weten is dat de plaatsen op je handen gelinkt zijn aan specifieke delen in je lichaam en brein. Als jij je handen tijdens je yogasessie in een Mudra plaatst, stimuleer je bepaalde plekken in je brein en een specifiek energiecircuit in je lichaam. Zo krijg je een specifieke gemoedstoestand.”

“Het universum bestaat uit 5 elementen en elk van onze vingers symboliseert een element. De duim staat voor universeel bewustzijn en vuur, de wijsvinger voor individueel bewustzijn en lucht, de middenvinger voor verbinding, de ringvinger voor de aarde en de pink voor water. Als deze elementen uit balans zijn, leidt dat tot ziekte. Gelukkig helpen Mudra’s je met de balans tussen de elementen.”

“Zin om iets nieuws toe te voegen aan je yogasessie? Probeer deze twee veelgebruikte Mudra’s!”

Dhyana Mudra (zegel voor meditatie)

“De Dyana Mudra staat voor meditatie, concentratie en het juiste doen. In het Sanskriet hoor je ook wel eens over de Samadhi Mudra or Yoga Mudra. Yogi’s gebruiken het al lang voor Boeddha tijdens hun concentratie-, heling- en meditatiesessies.”

  1. Zit neer in een meditatiehouding zoals de Sukha Asana (gemakkelijke houding).
  2. Recht je rug en richt je borst en hoofd naar boven.
  3. Laat je handen met je handpalmen naar boven op je knieën rusten.
  4. Breng je handen in de Dhyana Mudra. Laat ze ter hoogte van je navel rusten en leg je rechterhand bovenaan.
  5. Breng je duimtoppen samen en houd de pose aan tijdens je meditatie.

De voordelen? Je krijgt meer concentratie, brengt de linker en rechterkant van je lichaam in balans en geeft je geest rust. De pose helpt je ook helen.

Gyana Mudra (zegel voor bewustzijn)

“In het Sanskriet betekent Gyan ‘bewustzijn’. De Gyana Mudra brengt je dan ook meer wijsheid en spirituele verlichting. Deze Mudra is de meest gebruikte in yoga en staat ook bekend als de Chin Mudra. Het symboliseert de eenheid tussen het universele en individuele bewustzijn enerzijds, en de elementen vuur en lucht anderzijds.”

  1. Zit neer in een meditatiehouding zoals de Sukha Asana (gemakkelijke houding).
  2. Recht je rug en richt je borst en hoofd naar boven.
  3. Breng je handen in de Gyan Mudra. Breng je duimtoppen en wijsvinger naar elkaar en houd je andere drie vingers, een beetje gestrekt, samen.
  4. Houd de pose aan tijdens je meditatie. Breng je handpalmen naar boven als jij je ontvankelijk voelt of laat je handpalmen naar beneden op je benen rusten voor een meer gegrond gevoel.

Voordelen? Je krijgt meer concentratie en creativiteit doorheen deze wijze houding.

Meer info over Mounira Bazzi en Living Yoga in Antwerpen vind je op mounirabazziyoga.blogspot.be en Facebook. Lees hier het interview met Mounira.

Een vraag over yoga? Mail Mounira via mounirabazzi@live.be

Fotocredit: Vincent Van Reusel, Mounira draagt Under Armour.

You May Also Like

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *