Pascale Naessens #1: Koken op het ritme van de natuur

Het nieuwste boek van Pascale Naessens, ‘Puur Pascale 2’, telt zoals alle boeken in haar internationale succesreeks van eenvoudige en gezonde recepten, gekruid met gezelligheid. Natural High Magazine onderwerpt Pascale Naessens aan een vragenvuur.

‘Pure Pascale 2’ is je negende boek. Hoe verklaar je zelf je succes, ook buiten de landsgrenzen?

Pascale Naessens: “Dat is moeilijk te verklaren, ik veronderstel dat het een samenspel is van verschillende factoren. De rode draad van elk boek zijn lekkere en gezonde gerechten, die je snel en makkelijk klaarmaakt en waarbij het accent op genieten ligt. Wat mijn boeken anders maakt, is dat je er bovenop de recepten ook veel sfeer in vindt. Al in mijn eerste boek in 2010 was dat de visie. Hoe je eet is minstens even belangrijk als wat je eet en dat miste ik toen in veel receptenboeken. Alles stond in het teken van de recepten, terwijl koken zoveel meer is. Koken gaat op de eerste plaats om mensen samenbrengen, om sfeer, gezelligheid en romantiek. Vandaar dat je in mijn boeken naast recepten ook mensen en mooi opgedekte tafels ziet. Ik wil inspireren met mijn totaalvisie en ook een plaats geven aan keramiek en meubels.”

Kan je goed koken of zijn je eenvoudige gerechten een praktische keuze?

“Mijn eenvoudige recepten zijn een bewuste keuze, maar niet omdat ik niet kan koken. (lacht) Vergis je niet, eenvoudige recepten zijn juist heel moeilijk te creëren, dat weet elke kok. Koken is al lang één van mijn passies. Voor ik met mijn boeken begon, volgde ik verscheidene kookcursussen, van macrobiotisch koken tot lessen in toprestaurants, en een driejarige opleiding als restauranthouder. Het was en is trouwens mijn droom om ooit een restaurant te open, maar de visie is toch anders. In een restaurant wil je ontdekken en koken ze met een heel leger, thuis sta je alleen in de keuken en wil je het liefst van allemaal bij de mensen en het plezier zijn. Gezond en lekker koken met eenvoudige recepten is dan ideaal.”

Je pleit ook voor eenvoudige combinaties.

“Hoe eenvoudiger je eet, hoe minder je de spijsvertering overbelast. Iedereen voelt dat. Ik lig soms een hele nacht te woelen als ik de volledige menu, van hapje tot dessert, eet in sommige restaurants, gewoon omdat ik zoveel ingrediënten door elkaar at. Pas op, ik ben dol op uitgebreide menu’s, maar wel met de nodige eenheid. Kijk maar naar de sterrenchef Roger Souvereyns. In zijn voormalige zaak Scholteshof at ik ooit een aspergemenu, waarbij de verschillende gangen allemaal verschillende bereidingen van asperges telden, top! Ik houd van die eenvoud en eenheid. Op restaurant, maar ook thuis. Eenvoudig eten is goed voor je gezondheid, maar ook voor de smaak. Zo’n keuken is veel lekkerder, veel puurder. Nog een mooi voorbeeld is Nobu Matsuhisa, een Japanse sterrenchef die eenvoud naar een hoger niveau brengt.”

Ben je blij met de nieuwe voedingsdriehoek?

“Ik ben er natuurlijk bijzonder blij mee, om verschillende redenen. Ook omdat de voedingsdriehoek geen hoeveelheden meer meegeeft en eetpatronen centraal staan. Een goede zaak, want we moeten afstappen van het idee dat iedereen volgens eenzelfde model moet eten. We reageren allemaal anders op voeding en net daarom is het belangrijk om naar jezelf te luisteren. Bovendien kun je op verschillende manieren gezond eten, je doet dat volgens een mediterraan dieet of een vegetarisch dieet, maar ook volgens een low carb high fat-dieet of omgekeerd een high carb low fat-dieet. Wat je echter in alle gezonde diëten terugvindt, is dat ze laag zijn in snelle koolhydraten.”

Geen snelle koolhydraten met eiwitten mengen is je basisregel. Maar eet je ze eigenlijk nog?

“Mijn idee is 80% basisvoeding, dus natuurlijke voeding, en 20% comfort. Het is die 100% dat van mij een gelukkig en vrij iemand maakt. Ik eet weinig of geen snelle koolhydraten bij de maaltijden en vervang aardappelen en gewoon brood door onder andere groenten en fruit. Vandaag is de voedingswetenschap het erover eens dat deze snelle koolhydraten niet goed voor je zijn omdat ze je bloedsuiker laten pieken en dalen; Sommige mensen reageren daar nog feller op, zeker zij moeten voorzichtig zijn met snelle koolhydraten. Maar koolhydraten zijn meer dan brood, pasta en koeken. De traag verteerbare koolhydraten eet ik wel, denk aan linzen, havermout, quinoa, kikkererwten en fruit. Ik ben dus helemaal niet tegen koolhydraten, maar wel tegen de snelle koolhydraten, die meestal uit de fabriek komen. Daar is niets fanatiek of extreem aan, integendeel, dat is heel natuurlijk. Als iedereen ongeraffineerde en onbewerkte producten zou kopen in de supermarkt, gaan we al een hele stap vooruit.”

Het voorwoord van ‘Pure Pascale 2’ werd geschreven door de internationale voedingsautoriteit Dariush Mozzafarian, vroeger professor aan Harvard en nu decaan van Tufts University, School of Nutrition Science & Policy in Boston. Waarom klopte je bij hem aan?

“Omdat hij één van de meest gerenommeerde voedingswetenschappers is van het moment. Hij is cardioloog, heeft meer dan 300 onderzoeken rond voeding op zijn naam staan en bepaalt mee het voedingsbeleid in Amerika. Wat ik vooral aan hem waardeer is de manier waarop hij nuances aanbrengt in de moeilijke materie van voedingswetenschap. Ik heb hem al een paar keer geïnterviewd en hij kent mijn werk. Wanneer ik hem contacteerde voor mijn voorwoord, wou hij uiteraard eerst alle teksten van a tot z lezen. Hij heeft een prachtig voorwoord geschreven, vooral zijn laatste quote heeft me heel veel plezier gedaan: ‘Puur Pascale 2 is een verfrissend optimistische en constructieve filosofie over eten, die welzijn en vitaliteit verkiest boven gewichtsverlies, kwaliteit boven kwantiteit, zelfbeschikking boven schuldgevoel en afkeuring, en genieten boven saaie soberheid.’ Daar ben ik best fier op.”

Voedingswetenschap is boeiend, maar staat wel heel ver van de supermarkt.

“Voedingswetenschap is kennis, maar je koopt inderdaad fruit en volle yoghurt en geen vitamine C of verzadigd vet. Als je het zo bekijkt, verdwijnen veel van de discussies waar de voedingswetenschap het vandaag over heeft. Wel vind ik dat wetenschappers keuzes mogen maken. Wat gebruiken zij in de keuken: boter of olijfolie? In een theoretische studie kun je wel de voor- en nadelen van de ingrediënten en hun samenstelling aanhalen, maar in de keuken wordt het een zwart-witverhaal en moet je kiezen tussen olijfolie, boter of kokosolie.”

Ben je nog geschokt door de laatste nieuwtjes in de voedingsindustrie?

“Goh, natuurlijk zijn er spelers die amper inzitten met ons welzijn en dat van dieren. Integendeel, ze zijn uit op geld en willen ons verslaafd maken aan hun producten. Maar we mogen de industrie niet over één kam scheren, kijk maar naar de vele gezonde en eerlijke producten die nu opduiken. Ook zij bepalen onze maatschappij en ons voedingspatroon, al liggen die producten er omdat de consument daarnaar vraagt. De meest constructieve vraag is dus: wat kan ik zelf doen? Alleen al door in de supermarkt vragen te stellen over de herkomst van een kip, kun je veel veranderen. Natuurlijk moet je ook bereid zijn om voor kwaliteit te betalen.”

Welke ingrediënten neem je mee naar een onbewoond eiland?

“Niets! Op dat onbewoond eiland vind ik vast kokosbomen en daar kan ik al veel mee aanvangen. Het sap is heel voedzaam en kan ik gewoon uit de noot opdrinken, met het vet kan ik koken, het vlees eet ik op en van de vezels kan ik onderleggers maken. Verder zou ik vooral veel vis vangen en op zoek gaan naar het fruit en de groenten dat het eiland biedt. Grappig genoeg is dat precies wat ik doe. Veel mensen vinden dat ik veel verschillende dingen combineer, maar eigenlijk maak ik gewoon eten, keramiekwerk om dat in op te eten of klaar te maken en meubels om daar gezellig samen van te genieten.”

Je bouwt met andere woorden aan je eigen wereld.

“Ja, en dat schept veel voldoening. Kijk, het levensdoel van de mens is jagen, eten en een onderdak zoeken. Vroeger waren wij daar de hele dag mee bezig en de enige andere bekommernis was slapen, rusten en voortplanting. In onze huidige maatschappij lopen veel mensen echter doelloos rond, omdat ze de essentie van het leven verloren hebben en geen voldoening vinden. Ook dichtbij de natuur leven maakt oprecht gelukkig. Zelf ervaar ik dat als ik ga zeilen. De wind, je koers bepalen en vis klaarmaken als avondeten, heerlijk!”

Zeilen is een sport. Hoe beweeg en train je nog?

“Ik probeer vooral een half uur per dag te bewegen, met wandelen, lopen, stretchen of yoga. Afvallen is daarbij geen doel, mij goed voelen en mijn lichaam soepel houden wel.”

‘Puur Pascale 2’ van Pascale Naessens verscheen bij Lannoo. Meer info vind je op de website van Lannoo.

Meer over Pascale Naessens? Surf naar haar website Pure Pascale.

You May Also Like

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *