Kokoswater, dorstlesser tijdens je workout?

Modellen, fitnessgoeroes en schoonheidsexperts, allemaal zweren ze bij kokosnootwater. Zelf ben ik eveneens op aanraden van een sportvriendin gestart met het drinken van kokoswater tijdens mijn wekelijkse Bodypumples, gevolgd door een stevige sessie BBB. Eens aan de smaak gewend, sloeg ik al gauw tonnen kokoswater in bij mijn natuurwinkel. Precies omdat het zo goed verfrist en mijn lichaam een boost geeft. Maar wat is het geheim van kokoswater? En werkt het voor alle sportieve inspanningen? Lees het hier!

  1. Kokoswater van jonge kokosnoten zit barstensvol kalium. Deze stof regelt in samenspel met natrium je vochtbalans. Volgens Amerikaans gepresenteerd op de American Chemical Society bevat een brik kokoswater meer kalium dan een banaan. In vergelijking met sommige sportdrankjes is dat zelfs 5 keer meer. Daardoor blijf je goed gehydrateerd en uitstekend gewapend tegen krampen bij lichte of medium workouts langer dan 60 minuten, terwijl het drankje je lichaam van de nodige voedingstoffen voorziet, waaronder magnesium. Bij workouts korter dan 60 minuten ben je evengoed gebaat met normaal water.
  1. Kokoswater bevat geen vet of toegevoegde suikers. Een brik kokoswater met banaan van Dr. Antonio Martins bevat 37 calorieën per 100 ml, een brik Vita Coco met ananas amper 25 calorieën. Handig voor wie enkele kilo’s wil verliezen. Bovendien verteert kokoswater supergoed. Ga bij voorkeur wel voor natuurlijk kokoswater zonder toegevoegde suikers en sapjes.
  1. Kokoswater telt minder natrium dan sportdrankjes. Natrium is een belangrijk element in sportdrankjes bij intensieve workouts met veel zweetverlies. Het zorgt ervoor dat het water dat je drinkt door je lichaam wordt vastgehouden, met een goede hydratatie tot gevolg. Precies op dat vlak komt kokoswater volgens sommige onderzoekers tekort, waardoor het volgens hen minder geschikt is om je hydrateren tijdens een intensieve spinningles of een 3 uur durende sportmarathon. Daarom pimpen sommige topsporters hun kokoswater. Kijk maar naar tennisspeler John Isner. Volgens de Amerikaan gaf zijn mengeling van kokoswater met zout en proteïne (goed voor je herstelling) hem de nodige kracht tijdens zijn legendarische 11-uur durende tennismatch tegen Nicolas Mahut op Wimbledon in 2010. En ja, hij won. Of jij bij intensieve sportsessies ook zout aan je kokoswater (of drankjes) moet toevoegen? Neen, want de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zout bedraagt amper 1 gram, een grens die je doorheen je dagelijkse voeding meestal rijkelijk overschrijdt.

Toch een opkikker nodig na of tijdens het sporten? Volgens voedingsspecialist Nancy Clark zijn geen sportdranken, maar rozijnen, sportrepen, bananen of wat yoghurt de beste manier om de elektrolyten (waaronder natrium) in je lichaam weer op te krikken na een intensieve, zweterige training. Daar zitten ook de nodige koolhydraten in, de brandstof die je – zeker als je veel en intensief sport – nodig hebt om je lichaam weer op te laden. Ook hierin is kokosnootwater geen uitblinker. Om medium workouts langer dan een uur te verlichten doet kokoswater dus uitstekend dienst, voor het intensievere werk heb je meer nodig.

Tip: wat wennen aan de pure smaak van natuurlijk kokoswater? Verdun het met wat mineraalwater en je hebt de gedroomde dorstlesser voor een medium workout.

Meer info?

Vita Coco coconut water

Vita Coco komt natuurlijk of met 6 fruitsmaken en is verkrijgbaar bij de supermarkt, www.vitacoco.com

Dr. Antonio Martins coconut juice

Kokoswater van Dr. Antonio Martins komt eveneens puur natuur of met een extra smaakje en is verkrijgbaar bij de natuurwinkel, www.dr-martins.com

You May Also Like

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *