6 voordelen van recupereren met de foam roller

In de gloednieuwe groepsles Roll & Recup’ bij de gym L’Usine in Brussel masseer jij op 15 of 30 minuten je spieren en fascia met foamroller. “Dankzij een massage met deze rol van hard schuimmateriaal, recupereer je van kop tot teen”, zegt trainer Nicolas Gilen.

“Recuperatie is geen overbodige luxe, maar bepaalt net zoals je voeding en je slaap het resultaat van je training. Na een intensieve groepsles of op dagen waarop je minder traint, is jezelf een massage geven met de foam roller een goed plan! En ja, zelfs al 15 minuten doet wonderen. Mijn tip? Doe na de les ook iets rustig en blijf na je workout in deze ontspannende fase.” Benieuwd? Ontdek de 6 voordelen van recupereren met de foam roller!

1. Weg met spierknopen

“Spierknopen ontstaan door een overbelasting van een spier door training of terugkerende bewegingen. De spierspanning neemt toe, de doorbloeding vermindert en je bent wat meer geblokkeerd in je bewegingen. Gevolg? Je traint minder performant én bouwt aan een onevenwicht in je lichaam. Spierknopen komen immers op verschillende plaatsen voor, zoals eentje in de linkerenkel onderaan, eentje on je rechterbovenbeen en eentje in de onderrug. Je kunt deze spierknopen – ook wel triggerpoints genoemd – laten losmaken door een massagetherapeut, maar ook met de foamroller geef jij jezelf een diepe massage, van de spierbuik tot de aanhechting van de spier. Zo krijg je meer soepele spieren en meer symmetrie in je lichaam.”

2. Soepele fascia

“Je spieren zitten net zoals je gewrichten en organen in fascia, een dun membraan. Door een slechte houding, weinig oog voor stretching of te veel neerzitten, verkleinen deze fascia en krijg je spierspanningen en een stijf gevoel. Je spieren moeten zich immers opspannen om in dat omhulsel te passen. Ook dat leidt tot minder mobiliteit en symmetrie. Zeker de fascia latae, aan je dijen, kan de mobiliteit van je quadriceps verkleinen. Met enkel de quadriceps stretchen bereik je weinig resultaat, met foam rolling kun je de spieren wel ontspannen doordat je het membraan weer vergroot.”

3. Jouw eigen niveau

“Bij een klassieke stretching ben soms wat gelimiteerd als je minder flexibel bent. Je blokkeert, moet lang wachten op resultaten en raakt gedemotiveerd. Met de foam roller werk je daarentegen op je eigen niveau en ervaar je ook als beginner de voordelen. Hoe harder de rol en hoe meer je speelt met je lichaamsgewicht op de foamroller, hoe moeilijk het wordt.”

 4. Stap voor stap

“Als je de grond amper raakt met de handen, dan kan dat aan je benen liggen, maar evengoed aan je rug. Met onze groepsles Roll & Recup’ werken we dan ook heel gestructureerd en gaan we na een korte opwarming netjes alle lichaamsdelen af. Denk aan de hiel, achillespees, kuiten, bovenbenen, billen, rug, buikspieren, schouders en triceps.”

5. Boost voor je buikspieren en bovenlichaam

“Hoewel ontspanning het doel is, gebruik je bij veel posities toch je armen, buikspieren, borstspieren en triceps. Bovendien houd je ook vaak de plankpositie aan. Zo werk je in een klap aan je recuperatie en een strakker bovenlichaam. Vandaar dat we de polsen en armen, waarop je toch lang steunt, aan het begin van de les goed opwarmen. Na een mobilisatie van je wervelkolom, gaan we vervolgens aan de slag met de foamroller.”

6. Meer lichaamsbewustzijn

“Tijdens groepslessen probeer je de pijn meestal te negeren. Vaak voel je ook amper pijn dankzij de adrenaline. Met meer ontspannende lessen luister je net meer naar je lichaam en krijg je meer lichaamsbewustzijn. Waar zitten mijn spierspanningen? Ben ik uit evenwicht? Hoe zou dat komen en wat kan ik daaraan doen? Zo krijg je een idee van je lichaam, spieren en werkpunten. Voel je pijn, werk daar dan op in en blijf goed ademen.”

Meedoen met de groepsles Roll & Recup’ in L’Usine in Brussel? Kom eens langs bij Guldenvlieslaan 56 in Elsene, bezoek de website of contacteer de gym telefonisch via 02 534 14 62.

 De groepsles Roll & Recup’ vindt plaats elke woensdag van 13u15 tot 13u30 (15 minuten) en zaterdag van 13u tot 13u30 (30 minuten).

You May Also Like

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *