Alles over Ayurvedische behandelingen

Al na drie dagen is het officieel. Ik koester tonnen affectie voor mijn twee Ayurvedische therapeuten, Lathu en Krisheina, en ik merk mijn reisgezellen net zo over hun magische duo denken. Iedere dag ben ik dolblij hen terug te zien en het is leuk dat ze me het gevoel geven dat dit wederzijds is.

Even terug naar het begin. Tijdens mijn eerste dag in het Soma Manaltheeram Ayurveda Beach Village, na het doktersbezoek, krijg ik een overzicht van mijn behandelingen, goed voor dagelijks twee uur aan intense relaxatie én balans. We starten steeds met een algemene massage, gevolgd door een kruidenstempelmassage, gezichtsmassage of een behandeling van mijn voorhoofd (Sirodhara). Heb ik ergens last van, dan sturen de dokters bij.

Alykhan Alidina van het Ayurooms had me al gewaarschuwd en ook de dokters bevestigen het mij: Ayurvedische massages staan en vallen met de kruiden, verwacht zeker geen Thaise tour de force. “De medicinale kruiden zijn het allerbelangrijkste in de massage, want ze brengen je dosha’s in balans”, vertelt dokter Hemalatha. “Bij jou gaan we bijvoorbeeld je vatha, met nervositeit en gewrichtsproblemen als bijwerking, kalmeren met kruiden die je ontspannen en genezen.”

De Ayurvedische therapeuten – je hebt in het resort uiteraard mannen én vrouwen – gebruiken eveneens een grote hoeveelheid olie, zodat je poriën openen en je alle kruiden optimaal opneemt. Op de derde plaats van de x-factor van een Ayurvedische massage komt het ritme. Een ritme dat, zo blijkt al op dag één, me steeds weer meeneemt naar de schemerzone tussen waakzaamheid en slaap.

Mijn hoofd, wortel van het leven

Wanneer ik zeg dat ik bijna in een trance kom, dan zit de start van de massage daar beslist voor wat tussen. Ik mag plaatsnemen op een krukje in de behandelingsruimte met open plafond, zodat de echo’s van natuur spontaan deelnemen aan de sessie. Lathu neemt mijn hoofd vast en zingt, of bidt, wat me meteen heel rustig maakt en veilig doet voelen.

Mijn dadelijke dosis olie ruikt naar koekjes (echt waar!) en mijn hoofd is het focuspunt van het eerste deel van de algemene massage die ongeveer 60 tot 90 minuten duurt. Fantastisch, zeker wanneer Lathu klappende bewegingen tegen mijn hoofd maakt. “Binnen de Ayurveda beschouwen we het hoofd als de wortel van het leven”, zo verklaart dokter Hemalatha de start van de massage. “Alle organen komen erin samen.”

Na een rugmassage vervoegt Lathu’s assistente Krisheina haar voor de duo-massage. Ik zit nog steeds rechtop (of dat probeer ik toch) en de twee therapeuten organiseren een zachte en ritmische choreografie boordevol warme olie op mijn lichaam. Armen omhoog, armen opzij, ik ben een soort van paspop voor hun bewegingen en dat voelt top aan.

Iets later mag ik gaan liggen op een tafel met een olie-proof bedekking. Gelukkig, want ook bij deze liggende massage – op de rug, zij en buik – gebruiken mijn masseuses onverwaarloosbare hoeveelheden kruidenolie. Hun ritme, ritueel en vier handen nemen me langzaam maar zeker mee naar een andere vorm van bewustzijn, tussen droom en gewoon daar zijn. De kruidenstempelmassage, met medische inhoud en ideaal voor mijn gewrichtspijn, voelt minstens even wonderlijk aan.

Op andere dagen krijg ik een gelaatsmassage, mét masker. Mijn reisgezel, Ann Caroline Roymans, vervoegt mij op een namiddag voor de foto’s en vertelt me dat er in het bruine goedje onder meer banaan zit. De ingrediënten blijven verder een mysterie, de resultaten zijn daarentegen levensecht. Ik straal en voelt me een godin op aarde, zelfs in het groene therapeutische pak waarin we tot twee uur na de behandelingen rondlopen zodat de kruiden nog meer inwerken.

Scala aan behandelingen

De behandelingstempel van het Soma Manaltheeram heeft nog veel meer in petto dan enkel massages, zo blijkt de volgende dagen. Zeker de Sirodhara, een behandeling waarbij mijn voorhoofd getrakteerd wordt op een stromend mengsel van kruiden, medicinale melk, boter en noem maar op, blijft me bij. De behandeling is volgens de brochure aangeraden bij hoofdpijn, spanning en slechte dromen. Toeval of therapie, het is een raadsel, maar sinds de behandeling vervoegen beelden mijn meditaties.

Andere behandelingen zijn meer aards, denk aan de zuiverende oliebaden met 3 tot 4 liter olie en een positieve bijwerking op je spieren. Of de oogbehandelingen met naast olie ook medicinale ghee (Indiase geklaarde boter en symbool van zuiverheid, nvdr), goed voor je zicht en oogspieren. En dan zijn er nog een hele reeks behandelingen van een ander kaliber, denk aan eentje waarbij ze kruiden in je endeldarm aanbrengen. Omdat de mix van je behandelingen afhangt van je klachten én programma, blijf ik daarvan gespaard, al doet de behandeling naar verluid wonderen met verlammingen, buikklachten, reuma en constipatie.

Voor mijn lichamelijke klachten krijg ik tijdens mijn week in het resort na de behandelingen oliekompressen op mijn gewrichten. De warmte en kruiden voelen zacht aan en werken verlichtend. Samen met de gemeende glimlach van mijn therapeuten en een verse groene kokosnoot, geniet ik iedere keer nog uren na van de behandeling. Relaxatie van kop tot bot dus!

Enige minpuntje? De marma massage, waarbij ze je energie deblokkeren via drukpunten, blijft op mijn wishlist staan. De dokters goed informeren over je wensen is dan ook een goede tip. Al voelde ik me na elke behandeling zo geweldig dat de controlefreak in mij al enkele dagen uitcheckte in het resort. Hier word je geleefd, het enige wat je moet doen is tijdig op de afspraken verschijnen. Ik plaats mijn verwachtingen onderaan mijn prioriteitenlijst, vertrouw de dokters en therapeuten en geniet gewoon van elke seconde.

Zin in een Ayurveda retreat naar India? Check het aanbod van Ayurooms, een reisadviesbureau gevestigd in India, geleid door Anusha Sachdeva en Alykhan Alidina. Ze maken je wegwijs in het Ayurvedische aanbod, zijn je contactpersoon eens daar en begeleiden je van boeking tot terugvlucht.

Interesse in een Ayurvedische reis op maat? Contacteer Sofie De Niet via het contactfomulier op Natural High Magazine.

You May Also Like

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *