6 yogatips van coach Joachim Meire

Meer dan 15 soorten yoga testen op een locatie? Het kan op de allereerste editie van Yogaland dit weekend. Organisator en coach Joachim Meire zet beginners op weg met 6 tips voor een betere yoga-ervaring.

Joachim Meire (c) Tom Devos

1. Zoek (en vind) de yoga die bij je past

Yoga is een heel rekbaar begrip en bestaat in alle geuren, kleuren en stijlen. Test uit en stel jezelf de vraag of je eerder een actieve of passieve vorm van yoga zoekt? Zo heb je bijvoorbeeld Yin Yoga, een stijl waarbij je heel lang, vaak 4 tot 5 minuten, in dezelfde liggende of zittende pose vertoeft. Dat werkt in op je bindweefsel en is tegelijk ontspannend en inspannend. Daartegenover staat Vinyasa Yoga, een dynamische vorm van yoga met een focus op spierkracht, lenigheid en flink wat zweetwerk. Mijn stijl, Anusara Yoga, legt de nadruk op een correcte uitlijning van je lichaam en verwerkt op een toegankelijke manier een levensbekrachtigend thema in een les. Denk aan moed om keuzes te maken, waarbij de poses om flink wat dapperheid vragen. Kundalini Yoga, met als Belgisch boegbeeld Goedele Leyssen, is een veel oudere yogatraditie. Het werkt op je ademhaling en tijdens de sessie ga je ook mantra’s chanten. Verder heb je nog heel andere yogavormen, zoals Aerial Yoga (in een hangdoek) en Yoga Trance Dance (met opzwepende ritmes en een lange ontspanning).

2. Connecteer met je lesgever

De persoonlijke klik met je lesgever is even belangrijk. Kies een lesgever die je een gevoel van vertrouwen geeft en autoriteit uitstraalt op vlak van yoga. Een lesgever met de nodige expertise en kennis zal waken over de juistheid van je yogaposes en respecteert ook wie je bent. En vooral: wat je kunt. Zo heeft het geen zin jou in een yogapose te pushen waar jij allesbehalve klaar voor bent. Een goede leraar zal je altijd alternatieve poses aanreiken zodat je aan de slag kunt met de beperkingen en de mogelijkheden van je lichaam.

3. Durf jezelf uit te dagen

Pas buiten je comfortzone bereik je de beste resultaten. Je mag dus flirten met je grenzen, maar enkel wanneer je geen acute pijn voelt. Pijn is immers een signaal van je lichaam dat je iets fout doet. Wel is pijn iets helemaal anders dan een oncomfortabel of uitdagend gevoel. Door het activeren of net stretchen van de spieren kan een yogapose behoorlijk pittig zijn. Dat is goed voor je lichaam want het geeft en energie en brengt je in evenwicht, maar je innerlijke stem zal schreeuwen: stop! Negeer deze stem en probeer toch enkele seconden langer in een houding te blijven. Als je volhoudt wanneer je geest schreeuwt om de pose te stoppen, gaat je leercurve pijlsnel omhoog en ervaar je het helende effect van yoga. Naast fysieke ongemakken of blessures counteren, doet yoga wonderen voor je ingewanden, hormonen en mentale veerkracht.

4. Denk aan je fundamenten

Een focus op je fundamenten helpt je een yogapose aan te houden. Allereerst is er je ademhaling. Van zodra je ademhaling krampachtig wordt, kom je best uit de houding. Omgekeerd helpt bewust, actief, lang en diep ademhalen om in de pose te blijven. Je connecteert met een innerlijke kracht die ervoor zorgt dat de moeilijke houding waar je in staat plots meer haalbaar en toegankelijk wordt. Daarnaast heb je ook een fysiek fundament. Wees je dan ook bewust van je handen, voeten en alle andere lichaamsdelen die contact maken met de mat en de grond. Zorg ervoor dat je de beide voeten even hard in de mat drukt en verdeel je krachten evenwichtig. Ook bij yogaposes op een been zorg je ervoor dat je even hard aan de binnenkant als buitenkant van je voet drukt. Richt je blik ook op een punt, dat is goed voor je focus.

5. Met de juiste mindset naar de yogamat…

Yoga is allesbehalve voor watjes en afhankelijk van je stijl kun je flink wat zweten. Drink dan ook voldoende en eet goed, maar kom niet met een volle maag op de mat. Zoals bij alle sporten eet je anderhalf uur voor de les je laatste maaltijd. Investeer ook in een degelijke yogamat. Koop een stevige mat met een voldoende densiteit en stevigheid. Dit beschermt je knieën voldoende en vermijdt dat je in de mat wegzakt, wat slechts is voor je gewrichten. De betere yogamat koop je op manduka.com, dat is de Rolls-Royce van de yogamatten en gaat levenslang mee.

6. … en met de voeten op de grond weer van de mat

Een keer per week aan yoga doen is een goede eerste stap, maar met 2 tot 3 sessies per week pluk je sneller de vruchten. Probeer ook eens een workshop te volgen of een retreat waarbij je je onderdompelt en je enkele dagen afzondert in een mooie setting, met gelijkgestemde mensen en gezonde voeding. Weet dat er superleuke combinaties bestaan, met surfcursussen bijvoorbeeld. Wedden dat dit je inspireert om van yoga een levensstijl te maken? Yoga is immers meer dan een uurtje doorbrengen op de mat. Het gaat over een connectie maken met wat je echt wilt in het leven en met wat je lichaam je soms vertelt. Een leven leiden in overeenstemming met je echte zelf is allesbehalve zweverig. Integendeel, je landt met de voeten op de grond en aanvaardt 100% wie je bent.

Joachim Meire (c) Tom Devos

De eerste editie van Yogaland, het grootste Yoga Festival in België, gaat van vrijdag 21 tot zondag 23 september door in Torhout. Je ontdekt er tal van nieuwe stijlen en grote namen. Dagtickets kosten 65 euro, een speciaal ticket met korting voor beginners 29 euro. Alle info vind je op www.yogaland.be, meer over Joachim Meire op www.yogaloft.be.

You May Also Like

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *