Zo neem je supplementen

Supplementen innemen lijkt een tikje onnatuurlijk, maar het is geen overbodige luxe. Zeker als je veel sport haal je onmogelijk alles wat je nodig hebt uit onze huidige voeding. Preventive Health Coach Carl Sanders wijst je de weg.

Rainpharma

1. Voeding onder de loep

Je voeding blijft je basis voor de broodnodige voedingstoffen. Jammer genoeg is deze vaak onvoldoende kwalitatief, zeker in vergelijking met 100 jaar geleden. Daarom kampen meer en meer mensen met een tekort aan bepaalde voedingstoffen. Denk aan foliumzuur, omega-3-vetzuren, vitamine B12 en vitamine K2. Bovendien kun je een aantal belangrijke vitaminen en mineralen haast onmogelijk uit voeding halen. Enkel in landen waar dagelijks zeewier op het menu staat en waar jij je lichaam het hele jaar minimaal dertig minuten per dag kunt blootstellen aan de zon, zijn er geen tekorten aan jodium en vitamine D.

2. Dit is je basispakket

Vul je voeding aan met een multivitaminen- en mineralenpreparaat. Kies liefst voor supplementen met hoge en hoogwaardige dosissen en vrij van kleur-, geur- en smaakstoffen, bewaarmiddelen, suiker (sucrose) en andere toevoegingen. Met het oog op preventie, raadt de orthomoleculaire geneeskunde van sommige vitamines hogere dagelijkse dosissen aan. Zo neem je best 2 tot 3 keer 1 gram vitamine C in, verspreid over de dag. Sport je intensief, dan kan je behoefte veel hoger liggen. Extreme trainingen, wedstrijden, extreme omstandigheden zoals koude of hitte, allergieën, inspanningsastma en andere zorgen immers voor extra stress en inspanningen. Daarnaast is 1 tot 3 gram omega 3 een must, want het houdt je gewrichten soepel, hersenen gezond en lichaam vitaal. Het countert ook de ontstekingen die je kunt oplopen door een te hoge opname van omega 6 in de meeste voeding uit de supermarkt. Te weinig vitamine D is nefast voor je spierprestaties. Vul dit in de winter zeker aan met 50 microgram per dag, bij voorkeur vitamine D3.

3. Handige helpers

De B-vitamines zijn onmisbaar voor heel wat belangrijke biochemische reacties in ons lichaam. Heb je tijdens het sporten veel concentratie en coördinatie nodig, dan zijn ze eveneens nuttig. Deze groep vitamines zorgt er namelijk voor dat je zenuwstelsel goed functioneert en je energie kunt vrijmaken. Aanvullen kan met probiotica, want je darm is een cruciaal onderdeel van je immuunsysteem. Als je het neemt in combinatie met prebiotica, de voedingsbodem van probiotica, ontwikkelen de goede bacteriën zich beter in je darm.

4. Aandacht voor vrije radicalen bij sporters

Vrije radicalen zijn superkleine actieve chemische stofjes die ontstaan als onderdeel van je metabolisme. Ze zijn verantwoordelijk voor ontstekingen, ziekten en verouderingsprocessen. Doordat je met sporten je metabolisme activeert, maak je meer vrije radicalen aan. Intensief sporten verhoogt de vrije radicalen zelfs 3 tot 4 keer, maar ook door luchtvervuiling dringen ze je lichaam binnen. Gezien je lichaam 24 uur op 24 vecht tegen deze vrije radicalen, is het belangrijk om deze te neutraliseren met antioxidanten. Dat doe je met voldoende vitamine C, aangevuld door vitamine E voor een versterkende werking. De natuurlijke kleurstof astaxanthine werkt nog krachtiger en is dus zeker een aanrader, quercitine verbetert ook je uithoudingsvermogen. IJzer neem je als je sport best niet, want dit mineraal leidt juist tot de vorming van vrije radicalen.

5. Meer mineralen

Ook mineralen ondersteunen je lichaamsprocessen. Magnesium helpt je stofwisseling, spieren en zenuwen. Als je aan een hoog tempo sport zweet je dit mineraal echter uit, met onder andere krampen als gevolg. Zink is dan weer de motor van je immuunsysteem en ondersteunt de werking van vitamine C. Voldoende zink in het mannelijk lichaam zorgt ook voor een gezonde hoeveelheid van het hormoon testosteron.

6. Eiwitten na je training

Doordat een fysieke inspanning en spieractiviteit je spiervezels beschadigen, heeft elke sporter meer nood aan eiwitten. Een tekort verhoogt de kans op blessures, van zwellingen en ontstekingen tot scheurtjes in je spierweefsel, pezen en gewrichten. Neem daarom na je training steeds een hoogwaardig eiwitsupplement dat alle essentiële aminozuren bevat voor je spierherstel, waaronder BCAA-aminozuren (Leucine, Isoleucine en Valine) en Glutamine. Ook L-Carnitine is handig, want het stimuleert je vetverbranding. Weet dat je de BCAA-aminozuren ook apart voor de training kunt innemen om spierafbraak te verminderen.

Raadpleeg altijd een specialist zodat je zeker de juiste supplementen in de juiste doseringen inneemt. Supplementen voor sporters vind je onder meer op www.rainpharma.com

Meer info? Carl Sanders is Preventive Health Coach met als specialisaties kinesitherapie, osteopathie en voeding, met zeer veel aandacht voor het lichaam in balans. Je vindt zijn praktijk bij M4teria in Antwerpen.

Carl Sanders (c) www.naturalhighmag.be

Ken jij Better Body, Better Life? Voor dit project in samenwerking met www.weekend.be is Ilja De Weerdt, styliste en mama van Amory en Léon, acht weken lang het proefkonijn van een extreme persoonlijke coaching. Het doel? Fit worden én blijven. Natural High Magazine volgt de trainingen van op de eerste rij en geeft tips.

You May Also Like

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *