Sporten bij warm weer

Eerlijk? Ik vind het top om te sporten bij hoge temperaturen. Nog meer dan anders heb ik het gevoel alles uit te zweten en je kunt ook gewoon de natuur intrekken. Maar hoe houd je dat sporten gezond tijdens een zwoele zomer? Enkele tips!

  1. Drinken, drinken en nog eens drinken. Mineraalwater, natuurlijk. Las voldoende pauzes in om bij te tanken en bedenk je dat je al dat water ook snel weer uitzweet. Je zorgt er dan ook best voor dat je tijdens het sporten minstens evenveel (en zelfs tot anderhalve keer meer) vocht hebt opgenomen als dat je hebt uitgezweet. Dit kun je nagaan door je voor en na het sporten te wegen.
  1. Na het sporten kun je extra hydrateren met een zelfgemaakt detoxdrankje met citroen, komkommer en munt. Komkommer bevat trouwens net zoals watermeloen citrulline, een aminozuur dat je sportprestaties verbetert.
  1. Door het zweten verlies je heel wat natrium. Krik je niveau tijdens of na de inspanning weer op met een sportdrankje of zoute snack, zodat je lichaam het vocht ook daadwerkelijk opneemt. Zorg er tevens voor dat je voldoende kalium binnenkrijgt. Enkel zo kunnen je nieren de hoeveelheid natrium counteren. Dat doe je door bijvoorbeeld bananen te eten.
  1. Draag luchtige kleding en stap af van die warme, zwarte legging. Als topje kies je voor een ultradoorlatende Dri-Fit Touch Breeze van Nike (mijn favoriet, zeker in lichtgroen!) of het Climachill-gamma van Adidas Performance. De shirts uit deze nieuwe generatie verkoelende sportkledij komen met aluminium bolletjes. Ze zijn strategisch geplaatst op plekken rond de warmste zones van je lichaam en houden de warmte van je weg.
  1. Vind je een bruingekleurd lichaam een must in combinatie met je zomerse sportoutfit, smeer ze dan in met Dove Summer Glow na het douchen. Deze zachte zelfbruiner laat geen vlekken na en geeft je een natuurlijk kleurtje zonder dat je de huid laat verbanden door de zon.
  1. Train vooral ’s morgens of ’s avonds om de warmste temperaturen te weren en mijd een sessie tussen 12 en 15 uur. Waak er eveneens over dat je voldoende koel aan je trainingssessie begint. Neem bovendien voor én na het sporten een koude douche. Het is goed voor je bloedsomloop, doet wonderen voor je huid en haar en stimuleert je immuniteit.
  1. Luister naar je lichaam en geef de voorkeur aan korte en minder intensieve trainingen. Pas je trainingen aan het warme weer aan en maak een zachte overstap van binnen naar buiten. Loop je bijvoorbeeld vlot 10 kilometer op de loopband met airco in de gymzaal, bedenk je dat het toch een aanpassing is om dat buiten te doen, in de hitte.
  1. Mijn beste tip? Laat de competitiedrang even in de kast en koppel het nuttige aan het aangename. Speel eens een partij tennis met vrienden (ja hoor, daarna een heerlijk aperitief!) of train je buikspieren aan de rand van het zwembad. Enjoy the summertime, praise the sweat en doe het – zoals Zuiderse wijsheden het doorgaans aanbevelen – een beetje rustiger aan.

Heat in the gym? Hydration is a must!

Share This Story

Training

You May Also Like

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *