Road to Rio #1: Pieter Timmers

In maart stelden het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité samen met de atleten van Team Belgium hun outfit voor tijdens het spektakeldiner Catwalk to Rio in Brussel. Natural High Magazine was erbij en praat met zwemmer Pieter Timmers.

TerreBleue_TB_Olympiek_35

De kalender telt nog iets meer dan 100 dagen voor de start van de Olympische Spelen in Rio. Waarop train je vooral?

Pieter Timmers: “Mijn trainingen omvatten een heel afwisselend pakket. Uit het zwembad doe ik aan krachttraining om nog veel sterker te worden, in het water werk ik aan mijn uithouding en techniek.” Waaraan werk je op vlak van techniek? “Aangezien mijn slag al heel goed is, draait het vooral om perfectie. Denk aan details zoals de stand van mijn handen. Als je veel of intensief zwemt, dan sluipen er vanzelf foutjes in je techniek, zonder dat je het beseft. Opdat ik tijdens de wedstrijd kan zwemmen zonder fouten moet me blijven focussen op mijn techniek.”

Eind mei is er eerst het Europees Kampioenschap zwemmen in Londen. Met welke mindset ga je?

“Hoewel het EK een belangrijke focus is, voelen we allemaal de druk van de Olympische Spelen. Momenteel ga ik daar goed mee om. Ik blijf rustig en denk niet te veel aan de gevolgen of wat er allemaal gaat komen. Mij zo goed mogelijk voorbereiden en focussen op wat ik moet doen is de sleutel tot succes.”

Je traint 30 uur per week en 5 tot 7 uur per dag. Wat omvatten die uren in het water?

“Aangezien ik focus op de 100 en 200 vrije slag kan ik de trainingen voor beide nummers combineren. We hebben wel veel afwisseling. Denk aan sprinttrainingen, lange afstanden en weerstandsets. Het doel van deze weerstandsets, zoals 2 keer 6 keer 50 meter zwemmen, is ervoor zorgen dat mijn spieren nog minder snel verzuren en zo mijn uithouding verbeteren.”

Wat staat er op het menu tijdens je trainingsdagen?

“Zwemtrainingen zijn superzwaar en ik heb een snelle verbranding. Daarom moet ik dagelijks 7.000 kcal binnenkrijgen. Ik eet vooral heel veel en veel door elkaar. Yoghurt, brood, vis, vlees, aardappelen, pasta en massa’s groenten en fruit.”

Samen met Dieter Dekoninck, Jasper Aerents en Emmanuel Vanluchene schreef je in Londen 2012 een stukje Belgische Olympische geschiedenis door je te plaatsen voor de finale van de 4x100m vrije slag. Wat ga je doen in Rio?

“Dat is moeilijk te zeggen (lacht). Ik heb een kleine kans op een medaille en ga daar voluit voor. Het nadeel is wel dat ik een loodzwaar programma heb met de vier kwalificaties (100 en 200 vrije slag én 4×100 en 4×200 vrije slag, nvdr.). Op de eerste dag na zal ik dus elke dag zwemmen. Die combinatie is zo goed als onhaalbaar, maar dat zijn zorgen voor binnen enkele maanden. Ik heb er een goed gevoel bij.”

Meer info over Pieter vind je op www.pietertimmers.be en Facebook. Of volg Pieter op Instagram.

Pieter Timmers (c) - www.instagram.com/pietertimmers

Team Belgium wordt in Rio gekleed door de BOIC-partners Terre Bleue en Ambiorix voor de officiële aangelegenheden en door Jako en Skechers in het Olympisch dorp en tijdens het reizen. Op de foto bovenaan zie je Pieter Timmers, atleet Hans Van Alphen en zeilster Evi Van Acker.

Speciaal voor de Olympische Spelen in Rio ontwierp Skechers een vrijetijdschoen onder de vlag van de Belgische driekleur. Deze gelimiteerde editie is vanaf nu te koop, onder andere in de gloednieuwe en allereerste Belgische Skechers-boetiek in het Wijnegem Shopping Center. 

Team Belgium Skechers

You May Also Like

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *