Getest: elektrostimulering bij Body Training Studio in Brussel

Een sessie van 20 minuten met elektrostimulering van de spieren is gelijk aan vijf uur intensief trainen, zo luidt de belofte van Body Training Studio. Electrical muscle stimulation of EMS bestaat al meer dan 40 jaar en vindt na de topatleten nu de weg naar het grote publiek. Zijn de resultaten echt zo spectaculair? Natural High Magazine doet de test en staat onder stroom.

Body Training Studio

“Weet je dat ik dankzij trainen met EMS op een jaar tijd 36 kilo ben afgevallen, zonder overtollig vel en mét afgelijnde spieren?”, pocht ex-profvoetballer Daniel Camus wanneer ik hem ontmoet in de Body Training Studio op het Brugmannplein in Brussel. Daniel Camus ontdekte de nieuwste generatie EMS-toestellen van het Duitse Miha Bodytec in Duitsland, maar was er al vertrouwd mee dankzij zijn profcarrière bij onder andere AA Gent, Sporting Charleroi en Waldhof Mannheim.

“Het enige verschil was dat we toen telkens één spier stimuleerden”, vervolgt Daniel. “Met de nieuwste generatie toestellen die ik vorig jaar in Duitsland leerde kennen pakken we alle grote spiergroepen tegelijk aan. Je traint dus in één keer je quadriceps, hamstrings, buikspieren, rug, triceps, biceps, schouders, kuiten en billen. Na mijn eerste sessie was ik zo gefascineerd dat ik het op mezelf wilde uittestten. Al na enkele weken zag ik een verschil!”

“Tot vandaag trainen de Belgische en internationale clubs zoals FC Barcelona, Real Madrid en Paris Saint Germain met elektrostimulering”, vervolgt Daniel, “en dit zowel voor het onderhouden van gekwetste spelers als voor een snelle en doelgerichte verhoging van spierkracht. Op minder dan een half uur trainen ze heel hard en diep tot in de spiervezels, de rest van de tijd is er voor strategie en techniek.”

Natuurlijke stroom

Allemaal goed en wel, maar wat is EMS nu precies? “Als je wil bewegen, geef je met je brein via het ruggenmerg een elektrische impuls aan je spieren, waarna ze opspannen. Tijdens een training met elektrostimulatie geeft onze machine je spieren dezelfde elektrische impulsen. Niet alleen je brein, maar ook de machine geeft je spieren dus het commando om op te spannen, aan de intensiteit die wij voor je kiezen.”

Deze elektrische impulsen bereiken het lichaam via een leger elektroden dat in contact staat met mijn huid. Bij Body Training Studio krijg ik een extra geleidende outfit. “Trek dit topje en deze broek aan zonder ondergoed”, aldus Daniel. Hmmm, beetje vreemd, daar gaat mijn fashionable outfit. Anderzijds sport ik zonder vuile was achteraf, handig! Of ik op blote voeten of met mijn vertrouwde sportschoenen train mag ik zelf kiezen.

Eens in de zaal spuit Daniel de bevestigingen voor de elektroden nat met wat water. Euh, water en elektriciteit, is dat geen slechte match? “Hier niet”, aldus Daniel. “Aangezien EMS de natuurlijke elektrische impulsen in je lichaam nabootst, gebeurt dat net zoals in je lichaam met lage golven. Contact met water is dan ook geen probleem.” Het futuristisch ogende pak zit superstrak, maar dat went al gauw. Tegen het einde van de sessie voelt het zelfs aan zoals een tweede huid.

Body Training Studio

Met de allure van een futuristisch gepimpte paracommando neem ik plaats op de mat voor de opwarming. Zo kan ik stapsgewijs wennen aan de elektrische prikkels. “We starten met een reeks van 12 squats”, zegt Daniel. “Bij elke squat zal ik een extra spiergroep stimuleren met elektrische prikkels. Spreid goed je benen en waak over de positie van je knieën.”

De eerste lading elektrische prikkels op mijn bovenbenen is een combinatiepakket van kriebels en lichte druk. “Voel je de contractie in de benen?”, checkt Daniel. Yes! Op naar de tweede squat, waarbij ik nu ook elektrische prikkels in de billen voel. Zo stimuleert Daniel bij elke squat een extra spiergroep, tot al mijn spieren onder stroom staan.

Opspannen met een doel

Na de opwarming trakteert Daniel me op 10 oefeningen met 12 herhalingen. Het scherm naast me geeft aan wanneer de elektrische prikkel eraan komt. “Blauw staat voor 2 seconden rust. Kleurt de strook geel, dan heb je 2 seconden de tijd voor het inzetten van de beweging. Zie je de rode strook, dan blijf je stabiel in de positie en stimuleren we je spieren 4 seconden.” Aangezien de machine nooit stopt zal ik dit ritme de komende 20 minuten aanhouden, ook in de overschakeling naar de verschillende oefeningen.

Wanneer ik de oefeningen uitvoer binnen het opgelegde ritme, vraag ik me af wat er gebeurt als ik de machine gewoon zijn werk laat doen en mijn spieren zonder bijbehorende oefening laat stimuleren. “Weinig”, lacht Daniel. “De spiercontractie is je basis en de machine versterkt deze. Laat je de natuurlijke spiercontractie weg, dan is er geen verbinding tussen je hersenen en je spieren en amper een effect.”

Body Training Studio (c) www.naturalhighmag.be

In totaal telt het oeuvre van de Miha Bodytec-machine 270 oefeningen. “Zo kunnen we jou, en vooral je spieren, altijd verrassen. Als je vaak dezelfde oefeningen doet, weet je brein na een poos hoeveel energie deze vereisen. Gezien je brein over je energie waakt en graag efficiënt werkt, zal het zo weinig mogelijk kracht geven. Wanneer je de oefening echter voor de eerste keer doet en de nodige kracht nog onbekend is, zal je brein veel meer kracht vragen aan je spieren en ga je voluit.”

De vele oefeningen laten bovendien een persoonlijk programma toe, samengesteld op basis van je doelen. “We spelen in op persoonlijke behoeften of functionele bewegingen, zoals meer buikspieren of veel zijwaartse kniebuigingen voor tennisspelers.”

Maximale intensiteit, minimale impact

Daniel vraagt me geregeld of de intensiteit oké is. “Pittig maar draagbaar”, antwoord ik en dus verhoogt mijn coach de intensiteit in het midden van de sessie. Auw! Vooral mijn onderrug en buikspieren krijgen het flink te verduren. “Doe maar verder, je lichaam zal eraan wennen. Adem goed in tijdens de rustperiode en trek je buik in.”

De blauwe mat waarop ik alle oefeningen uitvoer is een extra moeilijkheid die Body Training Studio aan trainen met elektrostimulatie toevoegt. “Onze proprioceptieve mat brengt je lichtjes uit balans, waardoor we de vergeten spieren of stabilisatiespieren aanspreken. Precies deze spieren zorgen voor een strak afgelijnd lichaam.” Een bodybuilder ga je met EMS nooit worden. “Je krijgt een sterke concentratie van spieren, maar geen groot volume. Vet verlies je daarentegen wel doordat je metabolisme verhoogt wanneer je spiermassa toeneemt.”

Body Training Studio (c) www.naturalhighmag.be

Toch gaat EMS om meer dan een strak of gespierd lichaam. “Eigen aan EMS is dat het tot in de diepste lagen van je spieren inwerkt, maar met een minimum aan impact. Naast atleten, topmodellen en mensen met overgewicht krijgen we dan ook veel oudere personen over de vloer. Ze kampen met stabilisatieproblemen door te weinig spierkracht. Hier trainen ze veilig doordat we de benen en buikspieren versterken zonder grote impact op de gewrichten, pezen en ligamenten. Soms werken we ook met een TRX-koord of bal als hulpmiddel, maar de belasting blijft minimaal doordat we geen gewichten gebruiken.”

Ook voor mensen met rugproblemen is EMS ideaal. En ja, de methode scoort ook goed als je een blessure hebt en toch je spierkracht wil onderhouden. “Na een ingrijpende operatie helpt EMS je zelfs om je spieren weer goed te bewegen.”

Loodzwaar na de training

Aan het einde van de training ben ik afgemat. Zeker de buikspieroefeningen zijn erg intens. Wat in het begin een makkie lijkt is tegen de twaalfde herhaling een echte uitputtingsslag! Gelukkig klokken we stipt af op 20 minuten. “Langer trainen heeft geen zin, want je trainde elke spier van je lichaam al 20 minuten.”

Helemaal buiten adem pols ik bij Daniel waaraan ik me na de sessie kan verwachten. “Pijnlijke spieren”, zegt Daniel. “Mijn advies? Drink anderhalve liter water vanavond, dat zal je spieren helpen ontspannen.” Al een goed half uur later, na de douche, voel ik in de wagen lichte tintelingen in mijn benen.

Eens terug thuis nemen de spierspanningen toe. Zeker in de bovenbenen voel ik mijn quadriceps trekken, verzwaren en trillen. Nu pas ervaar ik wat mijn spieren allemaal trotseerden tijdens de elektrostimulatie. Nog later op de avond komt daar een diep gevoel van vermoeidheid bij, alsof ik 10 kilometer heb gelopen. Bekaf kruip ik onder de lakens voor een herstellende nachtrust. Het advies van Daniel klinkt me nog na: “Doe het de komende dagen rustig aan, zeker met krachttraining. Je spieren hebben 72 uur nodig om te herstellen. Trop is te veel. Als je een plant elke dag water geeft, sterft ze ook toch?”

Body Training Studio (c) www.naturalhighmag.be

Voordelen

 • Je krijgt een verbetering van de fysieke kracht met 30 tot 70%, afhankelijk van je niveau.
 • Alle belangrijke spiergroepen komen tegelijk aan bod.
 • Geen risico op blessures van de spieren of gewrichten doordat er amper een impact is op je gewichten, ligamenten en pezen.
 • Met EMS spreek je 95% van het spierweefsel aan en bereik je ook het diepste weefsel. Met normale kracht- training bereik je ongeveer 50%.
 • Je silhouet slankt snel af door de sterke concentratie aan spieren en je werkt aan een fundamentele versteviging van het lichaam.
 • Dankzij de verbetering van het basismetabolisme doordat je spiermassa toeneemt ervaar je snel gewichtsverlies .
 • Op 20 minuten tijd doe je een workout die zonder EMS vijf uur zou duren.
 • Geen vuile was, na je sessie laat je het pak gewoon achter en krijg je handdoeken voor je douche. Je kiest of je met sportschoenen of op blote voeten traint.

Nadelen

 • Het prijskaartje kan voor sommigen een drempel zijn. Je betaalt 300 euro voor 10 sessies en traint ideaal 1 à 2 keer per week.
 • Als je graag sport zit je sessie er al na 20 minuten op. Ook doe je 24 uur voor en na de sessie best geen intensieve cardiologische inspanningen.
 • Na een sessie EMS ben je wel uitgeput, maar de techniek werkt niet in op je cardiovasculaire systeem. Voor je basisuithouding combineer je EMS best met trainingen die daar doelgericht op inspelen, zoals lopen of spinning.
 • Niet geschikt voor mensen met epilepsie en pacemakers. Ook als je zwanger bent of leidt aan een medische aandoening (waaronder kanker, hernia, diabetes of chronische ziekten) is dit niet voor jou.

Body Training Studio (c) www.naturalhighmag.be

Meer info? Body Training Studio is open van maandag tot zondag, van 7 tot 22 uur op afspraak. Van 16 tot 77 jaar, voor beginners tot en met topsporters. Naargelang de aandoening, ook geschikt voor mensen met een beperking. De eerste proefsessie is gratis.

De studio Brugmann vind je op het Brugmannplein 7, 1050 Elsene, daarnaast heeft de groep studio’s in 1150 Sint-Pieters-Woluwe, Wemmel en Brussel. Op hun stek op Facebook vind je alle informatie. Vragen? Bel hen op via het nummer 0478 79 79 79 of mail naar info@bodytrainingstudio.be.

You May Also Like

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *