6 danstips van choreograaf Tony Stone

Choreograaf Tony Stone werkte met artiesten zoals Beyoncé en trainde de dansers van onder meer Britney Spears, Justin Timberlake, Ricky Martin, Gwen Stefani, Will Smith en Jennifer Lopez. Tegelijk is deze Amerikaanse topper een van de weinigen op aarde die workshops geeft aan dansers zoals jij en ik. Natural High Magazine strikt hem bij Aspria in Brussel voor 6 tips om te starten met dansen.

Aspria Tony Stone

1. Train je uithouding en coördinatie

“Dansen is in de eerste plaats een cardiovasculaire oefening. Als je les krijgt van een choreograaf die je tot het uiterste drijft, ben je bekaf. Bij functionele danslessen zonder muziek en enkel de tellen van de choreograaf, stopt de beweging zelfs nooit. Ook houselessen zijn bijzonder uitputtend. Als tweede brengt dans je coördinatie bij. Fitness is heel ruw en eenvoudig, in dans heb je meer vloeiende bewegingen die je losmaken en toewerken naar een ritme.”

2. Doe gewoon mee

“Het probleem met dansen is dat het behoorlijk intimiderend is. Veel mensen kijken eerst naar een les. Je stapt echter nooit binnen als je eerst observeert. Hoe meer je kijkt, hoe meer je ervan overtuigd bent dat je niveau te laag is. Toch is dit een optische illusie. Mijn advies? Doe meteen mee. In de les delen we alle stappen op en voor je het weet verbaas je jezelf. Starten kan bovendien op elke leeftijd. Zo ben ik zelf pas met danslessen begonnen op mijn vierendertigste. Veel mensen denken dat ze niet als danser geboren worden, maar iedereen kan het. Relax and have fun!”

3. Kies je dansniveau

“Elk dansniveau vereist andere aandachtspunten. Als beginner krijg je een basis mee en leer je bewegen. Eens je naar het volgende niveau gaat, zorg je ervoor dat je de choreografie zo snel mogelijk onder de knie krijgt. Gevorderden hebben nog een andere focus. Zelf wil ik bijvoorbeeld na een keer al helemaal mee zijn met de choreografie. De tweede keer bekijk ik nauwgezet elke kleine nuance, zoals de beweging van de vingers van de choreograaf. Als ik geluk heb en de choreograaf de stappen nog een derde keer voordoet, dan let ik op de performance. Dat is de volgorde op het hoogste niveau: begrijpen, finetunen en performen.”

4. Kijk enkel naar de choreograaf en jezelf

“Zelfs al zijn er 2.000 mensen in de zaal, tijdens de les tellen enkel jijzelf en de choreograaf. Van het moment dat je naar anderen kijkt of denkt dat de persoon naast je het beter doet dan jou, ben je verloren. Blokkeer alle anderen en werk dus aan je focus. Als ik zeg dat enkel de choreograaf telt, betekent dit evengoed dat je precies doet wat hij of zij vraagt. Veel mensen denken dat ze mogen dansen zoals zij dat aanvoelen, maar dit is fout. De choreograaf vertelt een verhaal en het is de bedoeling dat je dit exact volgt. Eens de bewegingen in je lichaam zitten mag je in sommige delen wat meer expressie geven, maar enkel wanneer de choreograaf je daartoe de toelating geeft.”

5. Stop met denken

“Wanneer je begint met nadenken, dan stopt je lichaam bijna automatisch. Loslaten en meegaan in de flow werkt beter dan je brein overuren te laten draaien. Laat je spiergeheugen het werk doen en vertrouw op je lichaam. Eens je lichaam het gewend is om nieuwe bewegingen op te nemen, dan cruise je door de choreografie en kun je alles zonder moeite opnemen.”

6. Stop nooit met les nemen

“Wie stopt met les nemen is afgeschreven als danser. Er zijn altijd werkpunten en de ervaring en energie van andere choreografen tillen je naar een hoger niveau. Zelf neem ik meestal les op grote dance-events met andere bekende choreografen. Doordat ik uit mijn eigen brein kom en in dat van een ander, bloeit mijn creativiteit nog meer open. Ga ook buiten je comfortzone, want je weet nooit hoe je lichaam zich aanpast of wat de choreograaf in je losmaakt.”

Aspria Tony Stone

Tony Stone geeft wereldwijd workshops op alle niveaus. Volg hem op Facebook en ontdek waar hij les geeft. Interesse in een les? Stuur hem een bericht en je ontvangt alle details. Twee keer per jaar geeft Tony Stone ook danslessen bij Aspria in Brussel. Bekijk hier het filmpje van de laatste editie bij Aspria Arts-Loi. 

You May Also Like

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *