Power uit yoga met Claudia Van Avermaet

Drie jaar geleden stond het lichaam van Claudia Van Avermaet – zus van wielrenner Greg Van Avermaet – op de rem. Ze zocht energie in yoga en ruilde haar job van sportleerkracht in voor die van voltijds bezieler van The Power Loft. Natural High achterhaalt wat kracht vandaag voor haar betekent.

Power Claudia Van Avermaet

‘Drie jaar geleden zeiden mijn lichaam en geest stop. Ik had een stressvolle periode achter de rug, maar dat had ik met intensief sporten wel goed onder controle, dacht ik’, staat er in je boek. Hoe intensief trainde je?

Claudia Van Avermaet: “Goh, ik kom uit een sportieve familie, was sportleerkracht en trainde bijna dagelijks. Ik deed duathlons en was best wel resultaatgericht. Elke dag liep ik 30 tot 60 minuten, samen met soms nog 1 à 2 uur fietsen. In de zomer kwam daar nog 30 à 50 minuten zwemmen bij. Tot ik van de ene dag op de andere nog amper iets kon. Zelfs het eten klaarmaken voor mijn kinderen lukte plotseling niet meer. Bovendien kwamen er ook angstaanvallen opduiken. Het verdicht van de dokter, een burn-out, was een complete verrassing en ik had geen flauw idee hoe ik dat moest aanpakken.”

Mensen counteren hun drukke baan soms met (te) intensieve trainingen, maar je lichaam maakt geen onderscheid tussen vermoeidheid op het werk en na het sporten.

“Ja, sporten was mijn beroep en ik wilde ook nog buiten mijn lesuren trainen omdat ik het graag doe en het me ontspant. Toch stond ik er nooit bij stil dat mijn lichaam rust verdiende wanneer het moe is, ik was continu bezig. En aangezien ik toen in een scheiding zat, kwam daar nog een emotioneel luik bij. Waardoor ik nog meer begon te trainen om mijn zinnen te verzetten. Toch is het beter om eerlijk te zijn en jezelf de tijd te geven die je nodig hebt. Met je gevoelens toelaten en toegeven dat het even niet lukt is niets verkeerd.”

Hoe heb je een antwoord gevonden in yoga?

“Het was vooral aan lange zoektocht. Van de dokters kreeg ik alleen maar rust voorgeschreven of antidepressiva. Maar ik had geen depressie! Geen van beide leken me een echte oplossing en dus ging ik naast veel slapen op zoek naar meer natuurlijke alternatieven. Omdat mijn lichaam weinig aankon en ik voor elke kleine inspanning de rekening kreeg, begon ik eerst weer met schilderen. Toch miste ik een fysieke uitlaatklep. ‘Dan maar yoga’, dacht ik. Nu, dat vereiste vooral veel doorzettingsvermogen en was zeker geen liefde op het eerste gezicht. Ik was het gewend om intensief te sporten en vond yoga te soft. Omdat ik zo weinig energie had, bleef ik toch verschillende yogavormen uitproberen. Geen enkele vorm lag me, tot ik Kundalini ontdekte.”

Kundaliniyoga maakt de creatieve en genezende energie die bij iedereen slapend aanwezig is wakker via ademhalingstechnieken, houdingen van de handen, spiersamentrekkingen, mantra’s en meditatie. Wat trok je aan in deze yogavorm?

“Kundalini voelde goed aan en ik had toch iets gedaan. Hoewel het voor mij heel onwennig aanvoelde, voelde ik me na enkele oefeningen, en vooral de meditaties, beter. Op kracht was het nog even wachten, maar ik begon wel weer positiever te denken. Pas op, dat was slechts de start van mijn trage genezingsproces. Wanneer ik na enkele maanden weer meer energie kreeg, stopte ik met yoga omdat ik dacht dat ik liever zou lopen. Maar al gauw miste ik mijn yogasessies en dus besloot ik verder te groeien. Vandaag kan ik geen dag zonder.”

Kundalini staat niet bekend als de meest krachtige yoga.

“Ja, maar toch zijn er heel intensieve oefeningen, waarvan ik er sommige tot vandaag nog niet kan. Sommige oefeningen duren 30 minuten en dit is nog steeds niet haalbaar voor mij. Het leuke is dat je rustig kunt opbouwen en je sessie kunt aanpassen aan hoe jij je voelt. Wil je een meer intensieve workout, dan kan dat.”

Welke poses deden je in het begin goed?

“De basisoefeningen in het begin van mijn boek. Vooral het losmaken van de ruggengraat doet wonderen. Verder deed ik veel detoxoefeningen die de afvalstoffen in je lichaam verwijderen zodat je minder snel verzuurt. Ik had immers last van hyperventilatie-aanvallen, wat duidt op een verzuring van je lichaam. Omdat mijn lichaam te zwak was om zelf te afvalstoffen te verwijderen, hielp ik mijn lichaam met oefeningen zoals de torso twist. Maar zelfs de meest eenvoudige oefeningen helpen al enorm om je nieren en lever te zuiveren.”

Power Claudia Van Avermaet

Bij Kundalini hoort ook chanten. Help dat?

“Net als iedereen was mijn eerste reflex ‘ik ga hier niet beginnen zingen’. Maar in groep doe je sneller mee dan je denkt, zeker wanneer je de ogen sluit en enkel op jezelf focust. Ook tijdens mijn lessen hamer ik op chanten omdat je zo sneller ontspant bij de start van de les. Meestal kom je nooit echt ontspannen een les binnen. Je hebt je gehaast en zit dan plotseling op je matje. Chanten helpt jou je verleden loslaten en past de neutrale patronen in je hersenen aan. Na een poos weet je lichaam dat ook. Alleen al door die klanken in je hoofd te horen, ga je sneller ontspannen. Zeker als je last hebt van angstaanvallen is dat handig. Bovendien zorgt chanten ervoor dat je sneller resultaten bereikt bij problemen. In je mond bevinden zich 84 energiepunten die worden geraakt als je chant. Hierdoor stimuleer je het voorste gebied van de hersenen.”

Kan ik thuis gewoon chanten?

“Zeker! Je zingt (chant) een mantra, dat kan een gedicht, een zin of een woord zijn. Elke mantra heeft zijn specifiek doel. Sa ta na ma is bijvoorbeeld een van de eerste mantra’s die Kundalinigrondlegger Yogi Bhajan onderwees. Het zorgt voor een emotionele balans in je leven, doorbreekt slechte gewoonten, en maakt dat je stress kunt loslaten. Doe het elke dag 5 tot 10 minuten, 40 dagen lang, en je zal echt een effect voelen.”

Je start je lessen altijd met intunen. Wat is dat?

“Intunen of afstemmen betekent even je geest kalmeren voor de les. Het is een voorbereiding of opwarming van je lichaam. Daarbij vraag ik ook altijd om te focussen op jezelf en niet te kijken naar de mensen naast je. Focus dan vooral op wat je lichaam je vertelt en denk even alleen aan jezelf.”

Je bent nu fulltime bezig met The Power Loft, je eigen yogastudio. Hoe bouw je yoga praktisch in je leven in?

“Hoewel ik geen vast uur heb, doe ik wel meestal ‘s morgens aan yoga, meestal een half uur tot een uur. Toch kan het op elk moment van de dag. Ik ben dus zeker geen yogavrouw die om 5 uur ’s morgens opstaat! Veel yogafreaks doen dat, maar dat voor mij is dat onhaalbaar. Integendeel, ik wil ook duidelijk maken dat yoga niet betekent dat je plots voor dag en dauw opstaat. Je sessie inplannen volstaat en lukt dat eens een dag niet, dan is dat geen ramp. Wel is het beter dagelijks 5 à 10 minuten aan yoga te doen dan een keer per week een uur.”

Power Claudia Van Avermaet

Wat doe je nog om in vorm te blijven?

“Ik ga nog altijd lopen, maar echt op het gemak en niet zo extreem en doelgericht zoals vroeger. Meestal houd ik het bij 20 minuten en als ik voel dat mijn lichaam moe is, wandel ik gewoon. Ik geniet vooral van het moment, kijk naar de natuur en probeer mijn gedachten te stoppen. En hoewel ik blijf fietsen, doe ik ook dit heel gedoseerd en bewust.”

Hoe zet jij je de drang naar perfectie uit?

“Ik heb het vooral geleerd omdat het moest. Het was heel moeilijk om te aanvaarden dat ik als prille dertiger geen energie meer had. Maar uiteindelijk heeft mijn pauze me wel gebracht naar iets wat ik heel graag doe en waarvoor ik heel dankbaar ben. Soms ben ik ook weer vertrokken op een sneltrein, maar ik herken nu wel de signalen om tijdig een halte te vinden.”

Je paste ook ingrijpend je voedingsgewoonten aan en eet heel puur en eenvoudig. Wat is de sleutel tot succes?

“Meestal wil je meteen alles veranderen. Je wil gezond leven en ineens koop je alleen groenten. Maar als je het gewend bent tweemaal per dag brood te eten en ’s middags pasta, dan is alleen al je ontbijt veranderen een grote aanpassing. Probeer dat eens gezond te maken en doe dit weken aan een stuk. Zelfs al eet je dan nog de rest van de dag volgens je oude voedingspatroon, je bent al goed op weg en verhoogt je slaagkansen doordat het haalbaar blijft. Na enkele weken kun je dan eens je middagmaal aanpassen of bijvoorbeeld frisdranken elimineren. Zo schakel je stap voor stap over naar wat je lichaam nodig heeft.”

Je hebt twee kinderen. Eten zij gewoon mee?

“In het begin trokken mijn kinderen hun neus voor wat ik klaarmaakte. Vooral aan minder suiker was het even wennen, maar na een poos veranderde hun smaak. En ja, vandaag is courgettepasta één van hun lievelingsgerechten. Of chocolade brownies met avocado! Mijn zoon zou nooit een avocado eten, maar zo lust hij dat wel.”

Welk ingrediënt is onmisbaar?

“Kokosolie! Ik gebruik dit als bakmiddel, maar ook voor mijn gezicht en brandwonden. Als ik zeg dat ik dat gebruik als dagcrème kijken de meesten raar op. Toch is dit het enige wat hielp tegen de huiduitslag tijdens mijn burn-out. Meestal smeer ik het voor het slapen en gebruik ik ook ‘s morgens een heel klein beetje. Ik heb wel een droge huid, maar wat puistjes aan de kin en mond.”

Een van de detoxtips in je boek is oil pulling, een Indiase techniek waarbij je het lichaam zuivert door je mond 10 à 15 minuten te spoelen met koudgeperste biologische olie. Doe je dat écht?

“Ja, om de maand en meestal in de winter. In de zomer neem ik vooral koude douches. Dit doet je huid stralen, opent je haarvaten, ontgift je lichaam, activeert je klierstelsel, versterkt je zenuwstelsel en geeft je een flinke energieboost. Als je veel sport zal je daardoor beter presteren. Zoals alle tips in het boek mag je à la carte uitkiezen wat je eruit pikt. Test dit enkele weken en evalueer zelf het resultaat.”

Power Claudia Van Avermaet

Wat ik leuk vind aan je boek is dat je weer een connectie maakt met je lichaam. Je legt bijvoorbeeld uit dat knuffelen je stresshormoon cortisol in je lichaam doet dalen en je knuffelhormoon oxytocine doet stijgen, waardoor je een plezierig gevoelt ervaart.

“Inderdaad! Ik wil met het boek meegeven dat je lichaam heel bijzonder is en dat het op veel reageert, zoals knuffels tot geuren. Het herstelt de balans tussen jouw denken en voelen, tussen het doen en het zijn. Je ademhaling is daarvan het beste voorbeeld. De meesten mensen denken dat we door beide neusgaten ademen, maar doorgaans doe je dat meer door het linker- of rechterneusgat. Als je afwisselend inademt door je linker- en rechterneusgat, herstel je de balans in je lichaam. Zo word je rustig wanneer je opgewonden bent en energie wanneer je moe bent. Dit heeft te maken met het feit dat je lichaam een linkse en rechtse kant heeft. Links staat voor rust, emoties en het voelen en rechts voor energie en het denken.”

Je bent sportleerkracht en je broer Greg Van Avermaet is profrenner. Heb je nu een andere visie op topsport? Is het nuttig dat topsporters aan yoga doen?

“Tijdens de winterperiode doen de renners aan yoga, maar wel met een nadruk op coretraining en spierversterking. Jammer, want meditaties en mantra’s kunnen topsporters mentaal nog sterker maken dan ze al zijn en hen beter laten omgaan met tegenslagen. Studies wijzen uit dat je dankzij meditatie minder emotioneel reageert en dus meer stabiel bent. Meditaties doen je tevens naar binnenkijken. Als jij je lichaam, jezelf en je mogelijkheden beter kent, dan voel je je automatisch sterker, ook mentaal.”

Welke boodschap wil je met je boek meegeven?

“Vaak hoor ik mensen zeggen dat ze geen tijd hebben voor yoga. Maar al op 5 minuten kun je wonderen doen, denk aan neck rolls aan je bureau. Of ga gewoon in de deuropening staan, leg je handen boven op de deurpost en duw je borst vooruit. Dit is een prima stretch voor je rug. Mijn beste tip? Leg je yogamat naast je bed, zo rol je letterlijk vanuit je bed naar de mat.”

Power Claudia Van Avermaet

Meer info? Power van Claudia Van Avermaet is uitgegeven bij Lannoo (22,99 euro). Klik hier voor meer info over The Power Loft, de yogastudio en blog van Claudia. 

You May Also Like

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *