Julie natuurlijk, verrassend vegan en raw

In haar eerst boek ‘Julie natuurlijk’ toont raw foodchef Julie Van den Kerchove hoe je volledig gluten- en zuivelvrij, zonder vlees en met enkel natuurlijke suikers, heerlijke en gemakkelijke gerechten kunt maken. Ze leg je uit hoe je heel eenvoudig met pure, natuurlijke ingrediënten gezonde versies van cheesecake, chocoladetruffels en zelfs pasta of taco’s kunt bereiden. Genieten zonder schuldgevoel? Check! Meer energie? Dubbel check!

Aardbeienijs met frambozencoulis

“Dit aardbeienijs met frambozencoulis voert me terug naar mijn kindertijd. Het is zomer, de zon schijnt en de vlinders fladderen door de blauwe lucht. Mijn kleine zus en ik springen om het hoogst door de gazonsproeier. Buiten adem vlijen we ons neer in het natte gras. Mijn moeder trakteert op een ijsje met verse aardbeien. Het leven is goed.”

Julie Natuurlijk (c) Heikki_Verdurme

Portie: 2 personen

Materiaal: blender, keukenmachine, rubberen spatel

Ingrediënten

Frambozencoulis: 1 kop frambozen, vers of bevroren en ontdooid (140 g), 1 eetlepel ahornsiroop, 1 koffielepel vanille-extract

Aardbeienijs: 2 grote rijpe bevroren bananen, grof gehakt, 2 koppen bevroren aardbeien (300 g), 2 eetlepels amandelmelk, 1⁄2 eetlepel ahornsiroop (optioneel), 1 koffielepel vanille-extract

Werkwijze

Frambozencoulis: doe alle ingrediënten in de blender en mix tot een egale coulis.

Aardbeienijs:

  1. Hak de bevroren bananen in kleinere stukken met een groot, scherp mes.
  2. Doe de bevroren banaan met de bevroren aardbeien, amandelmelk en ahornsiroop in een keukenmachine voorzien van een S-vormig mes. Mix tot een smeuïg aardbeienijs. Dit zal even duren, afhankelijk van de sterkte van je keukenmachine. Het is ook altijd handig om tussen het mixen door even langs de zijkanten van de keukenmachine te gaan met een rubberen spatel.
  3. Als het aardbeienijs smeuïg genoeg is, voeg dan het vanille-extract toe.
 Mix kort tot alles goed gemengd is.
  4. Serveer het ijs met frambozencoulis, verse aardbeien of frambozen en eventueel enkele blaadjes verse munt.

Julie’s tips en trucjes

  • Heb je het ijs iets te lang laten draaien? Serveer het dan als softijs of plaats het 20 à 30 minuten in de diepvries tot je er balletjes van kunt maken.
  • Probeer dit recept ook eens met andere bessen naar keuze: bosbessen, braambessen, kersen, aalbessen… Voeg indien nodig wat extra zoetstof toe.
  • De frambozencoulis blijft luchtdicht afgesloten minstens drie dagen goed in de koelkast.

Chocolade-hazelnootpasta

“Een echt Vlaams ontbijt is niet compleet zonder een boterham met chocopasta. Dit recept voor chocolade-hazelnootpasta bevat slechts vijf eenvoudige ingrediënten en het is ongelofelijk rijk aan vitamine E en het mineraal mangaan – goed voor een stralende huid, sterke botten en een vlotte vetverbranding.”

Julie Natuurlijk (c) Heikki_Verdurme

Portie: ¼ kop

Materiaal: keukenmachine, rubberen spatel

Ingrediënten: 1 kop hazelnoten, 8 à 12 uur geweekt en opnieuw gedroogd tot ze krokant zijn (120 g), 5 eetlepels ahornsiroop, 4 eetlepels water, 3 eetlepels cacaopoeder, Himalayazout of zeezout

Werkwijze

  1. Doe de hazelnoten in een keukenmachine voorzien van een S-vormig mes. Mix ze tot een heel fijn meel.
  2. Voeg de ahornsiroop, het water, het cacaopoeder en het zout toe. Mix opnieuw tot een lekkere chocoladepasta.

Julie’s tips en trucjes

  • Deze chocolade-hazelnootpasta blijft minstens twee weken goed in een luchtdichte pot in de koelkast (als hij al zo lang mee- gaat!). Je kunt hem ook invriezen in aparte porties. Dan blijft hij minstens één maand goed.
  • Door de hazelnoten te weken en opnieuw te drogen, worden ze een stuk lichter verteerbaar en zal je lichaam alle goede voedingsstoffen kunnen opnemen. Heb je daar geen tijd voor? Rooster ze dan kort in een droge pan voor je ze verwerkt tot hazelnootpasta. Zo verlies je een deel van de mineralen en de gezonde vetten, maar de noten zullen wel iets lichter verteerbaar worden dan in hun ‘rauwe’, onbewerkte vorm.
  • Afhankelijk van de sterkte van je keukenmachine kan het resultaat lichtjes korrelig zijn. Wil je een chocolade-hazelnootpasta die volledig smeuïg is? Vervang de hazelnoten dan door een kop hazelnootboter. Succes verzekerd!
  • Houd je van crunchy chocoladepasta? Voeg dan enkele eetlepels fijngehakte hazelnoten toe aan het eindresultaat.

Mexicaanse quinoasalade

“Heb je quinoa al eens geprobeerd als basis voor een salade? Quinoa wordt vaak tot de granen gerekend, maar eigenlijk is het een zaad. Het is een perfecte vervanger voor aardappelen, rijst en pasta omdat het boordevol vezels en plantaardige eiwitten zit. Het geeft je een langdurig voldaan gevoel en helpt je op die manier een gezond gewicht te bereiken en te behouden. Serveer het met verse groenten zoals in deze Mexicaanse quinoasalade of tover het om tot een voedzaam ontbijt met fruit en noten.”

Julie Natuurlijk (c) Heikki_Verdurme

Portie: 2 personen (hoofdgerecht) of 4 personen (voorgerecht)

Materiaal: medium + grote mengkom

Ingrediënten

Tomaat-koriandersla: 1 1⁄2 kop tomaat, zonder zaad en in kleine blokjes gehakt (270 g), 4 eetlepels rode paprika (in kleine blokjes gehakt), 4 eetlepels rode ui (fijngehakt), 4 eetlepels verse koriander (fijn gehakt), 1 eetlepel limoensap, 1 eetlepel extra vierge olijfolie, 1⁄2 koffielepel ahornsiroop, 1⁄4 koffielepel Himalayazout of zeezout, cayennepeper

Quinoasalade: 2 koppen gekookte quinoa (260 g), 1 kop gekookte zwarte bonen (160 g), 1 kop komkommer (eventueel zonder zaad en in kleine blokjes gehakt, 160 g) 1⁄2 kop biomaïs (80 g), 4 eetlepels courgette (in fijne reepjes), 1 grote rijpe avocado (in schijfjes)

Werkwijze

Tomaat-koriandersla: Doe de tomaat, de rode paprika, de rode ui en de koriander in een medium meng- kom. Meng goed. Voeg het limoensap, de olijfolie, de ahornsiroop, het zout en de cayennepeper toe. Meng opnieuw.

Quinoasalade: Doe de gekookte quinoa, de zwarte bonen, de komkommer, de maïs en de courgette in een grote mengkom. Meng goed. Serveer met schijfjes avocado en salsa naar smaak.

Julie’s tips en trucjes

  • Deze Mexicaanse quinoasalade blijft minstens twee dagen goed in een luchtdichte pot in de koelkast, al zal ze wel een deel van haar smaak verliezen. Ze kan ook waterig worden door de toevoeging van het zout. Als je deze salade graag zou meenemen naar je werk of tijdens een uitstapje, giet de salsa dan in een kleine glazen bokaal en voeg hem pas toe op het moment dat je de salade serveert.
  • Zwarte bonen zijn ongelofelijk rijk aan proteïnen, mineralen, voedingsvezels en smaak. Ze versterken je immuunsysteem, versnellen je vetverbranding en zorgen ervoor dat je niet te snel weer honger krijgt na je lunch.

Ovengebakken frietjes met guacamole

“Gezond eten betekent zeker niet dat ik overleef op sapjes, smoothies en salades alleen, integendeel! Deze ovengebakken frietjes van zoete aardappel, pastinaak en peterseliewortel met guacamole zijn een van mijn favoriete comfort foods – zeg maar mijn versie van frietjes met mayonaise. Ze staan tijdens de winter minstens een keer per week op het menu.”

Julie Natuurlijk (c) Heikki_Verdurme

Portie: 4 personen

Materiaal: mengkom, oven

Ingrediënten

Frietjes: 1 grote zoete aardappel (geschild en in fijne ‘frietjes’ gesneden), 1 grote pastinaak, (geschild en in fijne ‘frietjes’ gesneden), 1 grote peterseliewortel (geschild en in fijne ‘frietjes’ gesneden, of extra pastinaak), kokosolie of olijfolie, Himalayazout of zeezout

Guacamole: 2 rijpe avocado’s (ontpit), 1 1⁄2 eetlepel limoensap, 1 eetlepel extra vierge olijfolie 1⁄4 à 1⁄2 koffielepel Himalayazout of zeezout, cayennepeper of verse chilipeper, gemalen komijn, zwarte peper van de molen, 2 eetlepels verse koriander (fijngehakt), 2 eetlepels lente-ui (fijngehakt)

Werkwijze

Frietjes: Verwarm de oven voor op 200 °C. Leg de frietjes op een grote bakplaat en besprenkel ze met olie en zout naar smaak. Bak de frietjes 10 minuten. Draai of schep ze eventueel om en bak ze nog eens 5 à 15 minuten. Hoe dunner de frietjes, hoe sneller ze gaar zullen zijn.

Guacamole: Doe de ontpitte en gehalveerde avocado’s in een mengkom. Prak ze tot moes met een vork. Voeg het limoensap, de olijfolie, het zout, de cayennepeper, de komijn en de zwarte peper toe. Meng goed met een lepel. Voeg tot slot de fijngehakte koriander en lente-ui toe. Meng goed.

Julie’s tips en trucjes

  • Deze guacamole is het lekkerst vers, maar je kunt hem ook tot twee dagen bewaren in een luchtdichte pot in de koelkast. Houd er wel rekening mee dat de guacamole bovenaan zal verkleuren. Limoensap kan dit verkleuringsproces wat tegengaan.
  • Hou je van gekruide frietjes? Voeg dan een of meerdere van de volgende kruiden toe: gemalen komijn, paprikapoeder, kaneel, currypoeder, cayennepeper, garam masala, verse zwarte peper, rozemarijn…
  • Probeer dit recept ook eens met wortel, flespompoen, rode biet, aardpeer…
  • Houd je niet van de natuurlijk zoete smaak van ovengebakken knolgroenten? Vervang ze dan door gewone aardappelen.

Julie Van den Kerchove is het gezicht achter de populaire blog Julie’s Lifestyle. Na haar studies Journalistiek en Vertaler-Tolk schoolde ze zich in Californië om tot raw food chef. Tijdens het voorjaar van 2014 leidde ze samen met haar partner Simon Matthys het pure food pop-up restaurant Essence Cuisine in Gent. Eind 2014 lanceerden ze de eerste Belgische homemade raw vegan productlijn All Good. Daarnaast bieden ze ook raw food workshops en catering aan.

Julie Natuurlijk (c) Heikki_VerdurmeJulie Natuurlijk (c) Heikki_Verdurme

Julie natuurlijk, 24,99 euro, uitgegeven door Lannoo

You May Also Like

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *