Getest: Xtend Barre bij Brussels Pilates

Xtend Barre is een mix van pilates, dans en ballet. De groepsles haalt de inspiratie uit de opwarming voor ballerina’s en sculpteert je lichaam zoals het hoort: sexy en vrouwelijk.

Xtend Barre (c) Brussels Pilates

Vorig jaar wandelde ik in Sydney toevallig een studio van Xtend Barre binnen. Van de groepsles had ik nog nooit gehoord, maar de studio verkocht wel een sportmerk dat torenhoog op mijn verlanglijst stond, Michi. Naast kledingrekken telde deze locatie nog een heel ander type barre, namelijk eentje voor een workout op het ritme van een ballerina. ‘Dit wil ik proberen’, raasde door mijn hoofd. De opluchting was groot wanneer ik ontdekte dat je ook in Brussel een les Xtend Barre kunt volgen, bij Brussels Pilates.

Bedenker van dienst is Andrea Rogers uit Florida, een ex-danseres en pilates-instructeur. Doordat ze graag werkt met een choreografie, pimpte ze haar pilates-lessen met bewegingen uit de dans. “ Xtend Barre is de perfecte fusie tussen actievere aerobiclessen en pilates”, zegt Marina Buntovskikh, eigenaar en lesgever bij Brussels Pilates. “Dankzij de elementen uit de klassieke dans zijn de oefeningen iets meer elegant, zonder dat je echt technisch onderbouwd hoeft te zijn of een moeilijke choreografie krijgt voorgeschoteld.”

Kuitwerk aan de barre

Ook spitsen of ballerinaschoenen zijn overbodig voor Xtend Barre. De les gaat door op blote voeten, met een matje en in een cosy groepje. En wat blijkt? Als opwarming komt er geen klassieke muziek van Tchaikovsky uit de stereo, wel een behoorlijk snelle versie van Blurred Lines van Robin Thicke en Pharrell. Fun en energiek, I like! De bewegingen die ik al ken van in de gym, krijgen hier het gezelschap van pliés in eerste en tweede positie.

Na de pittige opwarming van tien minuten zijn we klaar voor de training van onze armen. Hoewel 500 gram en 1 kilogram in elke hand voor mij een lichtgewicht is, voel ik de zwaartekracht inwerken door de duur van de oefening. Veel van de bewegingen komen uit het fitness-repertoire, maar er zitten evengoed wat specials tussen. Denk aan een oefening waarbij we onze armen naar achteren strekken en toch een rechte rug aanhouden. Geen makkie. Gelukkig corrigeert Marina me waar nodig.

Xtend Barre (c) naturalhighmag.comXtend Barre (c) naturalhighmag.com

En dan mogen we eindelijk naar de barre! Eerste agendapunt: een training van de onderbenen. Ik grijp de barre vast met beide handen, til mijn hielen op en buig mijn knieën, goed voor instant opgespannen gevoel in de kuiten. “Mooie kuiten zijn supervrouwelijk en verstevig je wel meer tijdens een les Xtend Barre”, legt Marina uit. “De versterking van je enkels is dan weer fantastisch als je graag hoge hielen draagt.” De de verwijzing naar mijn volgende droompaar doet mijn gedachten tijdens de pijnlijke oefening kantelen van ‘auw’ naar ‘wauw’.

Allure van Black Swan

Voor de volgende reeks been- en biloefeningen haalt Marina elastieken boven. We bevestigen ze aan de enkels en tillen de benen zijwaarts op terwijl we met de arm een ballerina-pose aanhouden. Dat gaat goed, enkel de houding is nieuw voor mij. “Hou je vingers mooi open, recht je schouders en richt je blik naar boven”, zegt Marina. Deze mooie en vrouwelijke bewegingen zijn eens wat anders dan de bijna agressieve en met testosteron overladen Robocop-stijl die ik er doorgaans in de fitness op na houd.

Xtend Barre (c) naturalhighmag.com

Ook de andere krachtoefeningen doen we met een Black Swan-waardige allure. “De combinatie van kracht en elegantie is voor mij de magie van deze les”, zegt Marina. “Ballet oogt mooi, maar is heel fysiek. Dat voel je vast en zeker tijdens Xtend Barre.” De oefening par excellence waarbij dit opvalt is die waarbij Marina ons vraagt een been horizontaal te strekken. Een dodelijke opvolger, want mijn quadriceps staan op springen.

Toch blijft Xtend Barre vriendelijk voor je lichaam. “Alle oefeningen maken het lichaam vrouwelijk en tekenen mooi af. Grote gewichten laten we achterwege, we trainen vooral met eigen lichaamsgewicht of met behulp van elastieken. De bewegingen zijn klein en gebeuren aan een ritme van 130-135 beats per minuut, wat behoorlijk snel is. Daardoor is de workout intens en gaat je hartslag de lucht in.”

Xtend Barre (c) naturalhighmag.comXtend Barre (c) naturalhighmag.com

TRX-koorden en pilates-ballen zijn evengoed hulpmiddelen bij deze les. De koorden worden bijvoorbeeld ingezet voor een training van je rugspieren, de bal helpt je bij je hamstrings of bij de laatste fase van de les. Deze fase telt een reeks buik- en rugspieroefeningen op de grond, helemaal volgens van de pilatesmethode. “Als je juist ademt werk je vooral aan je diepe buikspieren”, zegt Marina. Ik geniet vooral na van mijn prima ballerina-moment. Tijdens de laatste neerwaartse hond-positie weet ik het zeker: deze les is een blijver.

Fit-factor

  • De workout belooft lange en mooi afgetekende spieren. Ooit al een ballerina met bodybuilder-afmetingen gezien? – Door de constante focus op een rechte rug en sierlijke poses is deze les een winnaar voor je houding en lengte.
  • Wie veel aan pilates doet heeft met deze les een mooie aanvulling op vlak van cardio, met meer explosieve oefeningen.
  • Je doet balletoefeningen aan de barre zonder de moeilijke choreografie.
  • De lessen bieden tonnen variatie doordat je met verschillende materialen werkt, van gewichtjes tot pilates-ballen.

Xtend Barre (c) naturalhighmag.com

Klik hier voor alles over de studio Brussels Pilates. Je kunt je in december inschrijven voor een trimester Xtend Barre, dit kost 25 euro per les voor leden van de club, 30 euro voor niet-leden. De lessen starten in januari. Meer informatie over de les vind je op www.xtendbarre.com, like hen op Facebook of volg hun Instagram-pagina voor foto’s en filmpjes.

You May Also Like

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *