Reboot #2: 4 recepten uit Reboot van Elodie Ouedraogo

Op een gezonde manier je zwangerschapskilo’s verliezen? Ex-atlete Elodie Ouedraogo en trainer Wouter Verhoeven geven je in hun boek ‘Reboot. Fit na je zwangerschap’ snelle en lekkere recepten mee. Natural High Magazine deelt er 4 met je.

Groene groentetabouleh

“Deze tabouleh is erg lekker met een stukje gegrilde vis of kip.”

Elodie Reboot (c) Uitgeverij Drie

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 1 broccoli, in roosjes
  • ¼ bloemkool, in roosjes
  • ½ komkommer
  • 1 groene paprika, zonder zaadlijsten
  • 1 rode ui, gepeld
  • 1 appel, geschild en zonder klokhuis
  • 2 eetlepels rozijnen (of gedroogde veenbessen of gojibessen)
  • 1 theelepel gedroogde munt
  • 2 eetlepels noten (bijvoorbeeld pistachenoten, pecannoten, cashewnoten), grof gehakt
  • ½ theelepel zout

Voor de dressing: 50 ml olijfolie, sap van 2 citroenen, 1 theelepel agavesiroop en peper en zout

Werkwijze

  1. Meng de ingrediënten voor de dressing.
  2. Doe de broccoli in een blender en maal tot een korrelige structuur. Doe in een grote kom.
  3. Maal achtereenvolgens de bloemkool, de komkommer, de paprika, de ui en de appel en voeg ze toe aan de broccoli.
  4. Meng alles en voeg de rozijnen, de munt, het zout en de noten toe.
  5. Giet de dressing erbij, meng en laat 15 minuten rusten.
  6. Serveer de groentetabouleh in een mooie schaal.

Tip

Je kunt de groenten ook eerst even aanbakken. Verwarm een pan met 1 eetlepel olijfolie op een hoog vuur. Roerbak de groenten kort. Kruid met een snufje ras el hanout. Serveer de dressing er in dat geval apart bij.

Kipburger met ananassalsa

“Kies voor kippengehakt van goede kwaliteit, vanwege de zachte smaak. Als de ananas lekker rijp is, is honing niet nodig. Maar als je het liever wat zoeter hebt, voeg dan gerust een scheutje toe.”

Elodie Reboot (c) Uitgeverij Drie

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 500 g kippengehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 2 lente-uitjes, fijngesneden
  • geraspte schil van 1 limoen
  • 2 eetlepels zoete chilisaus
  • 4 meergranenbroodjes
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 100 g veldsla
  • ½ bosje radijsjes, in fijne schijfjes
  • peper en zout

Voor de ananassalsa: 2 eetlepels yoghurt, honing (eventueel), ½ theelepel currypoeder, 2 plakken ananas, in blokjes en 1 eetlepel grof gehakte koriander

Werkwijze

  1. Meng het gehakt met de knoflook, de lente-uitjes, de geraspte limoenschil en de chilisaus in een kom. Kruid met peper en zout.
  2. Verdeel het gehakt in 4 gelijke porties en vorm er burgers van.
  3. Leg de burgers op een bord, dek af met plasticfolie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.
  4. Meng alle ingrediënten voor de ananassalsa.
  5. Snijd de broodjes doormidden.
  6. Verhit een grillpan en leg de broodjes met het snijvlak naar onderen in de pan. Rooster ze krokant.
  7. Verwarm de olijfolie in een pan en bak de burgers 5 tot 7 minuten per kant of tot ze volledig gaar zijn. Draai regelmatig om.
  8. Beleg de broodjes met wat veldsla, een burger, enkele schijfjes radijs en wat ananassalsa.

Chocoladereep

“In deze chocoladereep zorgen de dadels voor een lekker zoete smaak. Speltwafels bevatten de meeste vezels, maar een rijst- of quinoawafel kan evengoed.”

Elodie Reboot (c) Uitgeverij Drie

Ingrediënten (voor ongeveer 8 repen)

  • 100 g pure chocolade
  • 100 g dadels, ontpit
  • 50 g pindakaas
  • 50 g zoete tahin
  • snufje vanillepoeder of de zaadjes van 1 vanillestokje
  • 1 eetlepel amandelen, geroosterd, grof gehakt
  • 1 eetlepel pistachenoten, geroosterd, grof gehakt
  • 1 eetlepel pompoen- of zonnebloempitten, geroosterd
  • 1 eetlepel speltwafel (of rijstwafel), verkruimeld
  • 1 eetlepel pistachenoten, fijn gehakt
  • zeezout

Werkwijze

  1. Breek de chocolade in stukken en smelt in een warmwaterbad of in de microgolfoven. Doe de dadels, de pindakaas, de tahin en de vanille in een blender en mix tot een pasta.
  2. Meng de grof gehakte amandelen en pistachenoten, de pitten en de speltwafelkruimels erdoor.
  3. Bekleed een bakvorm of plastic doos van 14 x 14 cm met plasticfolie en verdeel de helft van de gesmolten chocolade over de bodem.
  4. Schep het notenmengsel erin en strijk vlak met een spatel.
  5. Verdeel de rest van de gesmolten chocolade over het notenmengsel.
  6. Bestrooi met zeezout en de fijngehakte pistachenoten.
  7. Zet de bakvorm minstens 1,5 uur in de koelkast.
  8. Snijd het mengsel in 8 repen.

Tip

Zoete tahin (of sesampasta) kun je kopen in de natuurvoedingswinkel. Als je gewone tahin gebruikt, voeg dan eventueel nog een beetje honing toe.

Porridge anders

“Ik ben een echte zoetebek, dus ik geniet van wat honing of rijstsiroop in mijn porridge. Maar je kunt de zoetstof ook zonder problemen weglaten. Als je gewend bent aan zoet, is het misschien een beter idee om de hoeveelheid af te bouwen dan om het ineens te schrappen. Het moet tenslotte wel lekker blijven.”

Elodie Reboot (c) Uitgeverij Drie

Ingrediënten (voor 1 persoon)

  • 1 kopje gekookte wilde rijst of quinoa
  • 1 eetlepel noten, grof gehakt
  • 1 kopje amandelmelk
  • ¼ appel, in schijfjes
  • ½ eetlepel rozijnen
  • honing of rijstsiroop

Werkwijze

  1. Doe de rijst of quinoa en de amandelmelk in een pannetje en laat op een zacht vuur 5 tot 10 minuten doorwarmen.
  2. Werk af met de rozijnen, de noten en de appel.
  3. Als je het liever wat zoeter wilt, kun je nog honing of rijstsiroop toevoegen. Tip Maak deze porridge met een restje gekookte rijst of quinoa van andere gerechten.

Elodie Reboot (c) Uitgeverij Drie

‘Reboot. Fit na je zwangerschap’ van Elodie Ouedraogo & Wout Verhoeven verscheen bij Uitgeverij Drie. Meer info vind je hier.

Meer weten over Elodie? Lees het interview over Elodie Ouedraogo en GRIT op Natural High Magazine!

You May Also Like

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *