Over eten met Danira Boukhriss Terkessidis 

In het televisieprogramma Over Eten serveerde Danira Boukhriss Terkessidis samen met Kobe Ilsen de naakte waarheid over voeding. Natural High Magazine polst naar de voedings- én sportgewoonten van Danira.

(c) Danira Boukhriss Terkessidis

Wist je al veel over gezonde voeding voor de start van Over Eten?

Danira Boukhriss Terkessidis: “Mijn mama is veel met voeding bezig en volgde zelfs een opleiding voedingsconsulente. Zo ben ik al sinds kind op de hoogte over wat gezond is en wat niet. Dankzij haar stoofpotjes met kruiden of frisse, uitgebreide slaatjes weet ik dat gezonde voeding heel lekker kan zijn. Ik eet ook heel graag en ken veel gezonde gerechten, het enige probleem is dat ik helemaal niet graag kook. Een pan vastpakken is een hele opgave, zeker als ik enkel voor mezelf kook. Meestal kies ik dan voor rauwkost en slaatjes, met avocado of zalm bijvoorbeeld.”

Eet jij je slaatjes met of zonder saus?

“Zonder! Uit Over Eten heb ik onthouden dat je salades heel calorierijk maakt als je gesmolten geitenkaas of vettige sauzen toevoegt. Kobe en ik botsten zelfs op een Caesar Salad die evenveel calorieën bevatte als een Big Mac. Vettige croutons, veel saus, kaas, ansjovis, dat telt allemaal op. Als je wilt afvallen ben je eraan voor de moeite. Sindsdien doe ik geen saus meer op mijn rauwkost, zelfs geen olijfolie. Olijfolie is wel gezond, maar als je net als ik snel bijkomt telt elke calorie. Met lekkere tomaten, zoals sappige kerstomaatjes, smaakt een slaatje ook!”

Vind jij rauwkost dan echt lekker?

“Natuurlijk! Wanneer de saus niet langer overheerst proef je meer. Veel mensen proeven weinig als ze sla eten, maar als je daar goed op kauwt legt de smaak verschillende wegen af. Met mayonaise of vinaigrettes camoufleer je dat.”

Als ik het goed begrijp eet jij dan supergezond.

“Ik eet heel gezond, maar ben tegelijk een grote snoeper. Niet dat ik elke dag een pak koeken of twee ijsjes eet, maar ik heb zo mijn periodes. Soms ben ik supergezond, op andere momenten slaat dat om. Wanneer ik omwille van mijn onregelmatige uren heel laat thuis kom, steek ik me ’s avonds soms vol met ongezonde dingen. Heb jij zin een wortel als je uitgehongerd thuis komt? Neen, dan wil je chips en koeken. Ook tijdens de opnames van Over Eten was dat het geval. We werden overladen met gezonde tips, maar de draaidagen waren zo zwaar dat ik af en toe vergat te eten. Dan ga je voor de meest makkelijke en snelle oplossing en die is vaak ongezond.”

Tussen weten en doen zit een wereld van verschil.

“Juist, en de truc is om het ritme erin te houden. Vaak begin je goed ’s morgens, maar overdag heb je zo weinig tijd dat je in ongezonde gewoontes vervalt. Je bloedsuikerspiegel constant houden is de sleutel tot succes om vreetbuien te vermijden. Gezond eten vraagt meestal wel wat voorbereidingen, maar als je het goed aanpakt lukt het op een kwartier. Na advies van een bevriende personal trainer probeer ik dat nu ook te doen. Ik sta een kwartier vroeger op, kuis mijn wortels, komkommers en tomaten en neem ze mee in een Tupperwaredoosje. Met nootjes vermijd ik dan weer dat ik aan een tankstation stop voor koeken en ’s avonds zorg ik ervoor dat ik altijd zalm en kip in huis heb, samen met groenten.”

(c) Danira Boukhriss Terkessidis

Je eet veel slaatjes. Welke gezonde én makkelijke gerechten maak jij nog snel klaar?

“Vooral wraps met paprika, sla en wat kip of een makkelijke pasta met kerstomaatjes. Of ik meng een koud slaatje met courgette en zoete paprika gebakken in olijfolie. Ook brood eet ik graag met wat kipfilet of kaas. Brood telt amper 60 kcal per sneetje en maakt je niet dik, al krijgen sommige mensen er wel een opgeblazen gevoel van. Vooral wat je erop smeert maakt een groot verschil, zo leerden we in Over Eten.”

Wat heb je nog geleerd van Over Eten?

“Ik begrijp nu dat niets echt extreem ongezond is, zolang je er niet te veel van eet. Een stukje chocolade is niet slecht voor je, maar een hele blok wel. Als je alles met mate eet en over je porties waakt ben je al goed op weg.”

Weinig mensen letten inderdaad op hun porties, we focussen vooral op wat we op het bord scheppen.

“Ja, en toch is hoeveel wij eten soms gigantisch! Uit de Engelse les in het middelbaar herinner ik me een cover van een Engels magazine met de vergelijking van wat een gemiddeld Westers en Afrikaans gezin per week eet. Dat verschil was enorm! De tafel van het Westerse gezin lag vol, van groenten en fruit tot fastfood, koeken en chips. Het Afrikaanse gezin at gewoon groenten, fruit, brood en rijst, en vooral veel minder. Toen besefte ik hoeveel wij ons overeten. Daarom verklein ik mijn porties en eet ik trager en meer bewust. Als je goed kauwt, goed proeft en op tijd stopt is de kans kleiner dat je met een overladen gevoel van tafel gaat. En heb je toch nog honger, dan kun je nog altijd bijnemen.”

Je volgde ook een dag hordeloopster Axelle Dauwens. Wat leerde je van haar?

“Ze is heel bewust met haar voeding bezig en gaat om de zoveel weken onder de scanner om haar vetpercentage te meten. Logisch, want als ze té zwaar wordt kan ze niet meer over de horden (lacht). Ze kookte zelfs met koolzaadolie omdat er omega 3-vetzuren inzitten (die we veel te weinig binnenkrijgen, nvdr.). Verder eet ze vooral koolhydraten voor energie en veel eiwitten voor krachtontwikkeling, maar ze traint wel 4 uur per dag en doet zware fysieke inspanningen. Voor amateursporters zijn de proteïneshakes die ze drinkt too much, want je krijgt te veel eiwitten binnen in vergelijking met je inspanning.”

Wat leerden jullie over sportdranken?

“Ik verschoot van het feit dat sportdranken eigenlijk frisdranken zijn. In de meest calorierijke AA-drank zitten 330 kcal, bijna evenveel als dat je gemiddeld op een uur in de fitness verbruikt! Sportdranken zijn dus een pure suikerboost en ik leerde van sportdokters dat het enkel nuttig is voor wie langer dan een uur sport. Toch promoten ze sportdranken als drankjes voor active personen, met bekende voetballers. Heel misleidend! Het strafste van allemaal is dat je de waarheid meestal gewoon op de verpakking leest. Zeker bij voeding zoals muesli, ontbijtgranen of groenteburgers, check ik voortaan hoeveel suikers en vetten erin zitten. Het is niet omdat het gezond lijkt, dat het daadwerkelijk gezond is.”

(c) Danira Boukhriss Terkessidis

Ben jij sportief?

“Als ik zeg dat ik graag sport lieg ik, maar het steekt me niet tegen. Enkel lopen vind ik verschrikkelijk! Ik denk dat ik daar het lijf niet voor heb, met mijn kortere en zware benen. (lacht) Een poos geleden deed ik aan zaalvoetbal, maar dat was een ramp met mijn onregelmatige uren. Vandaar dat ik nu in de fitness train.”

Hoe ziet je fitnessprogramma eruit?

“Meestal train ik op mijn eentje in de zaal, op een crosstrainer met een boek of muziek. Een bevriende personal trainer gaf me eveneens oefeningen mee. Omdat ik het wel een leuk idee vind om mijn dag te starten met buikspieroefeningen en squats, ging ik onlangs bij Decathlon langs voor gewichtjes, een matje, en een rekker voor beenoefeningen. Zo heb ik thuis een soort mini-fitness. Maar ik moet toegeven dat ook thuis trainen met ups en downs gaat.”

Wat vind je van het eetpatroon van de Belgen?

“In het programma volgden we wel altijd mensen met speciaal eetpatroon. Algemeen zijn Belgen gigantische levensgenieters. Kijk, we bestellen hier twee waters en ze serveren daar automatisch nootjes en chips bij! (we doen het interview in een brasserie in Vilvoorde, nvdr.) En bijna overal in ons land krijg je bij de koffie een koekje of chocolaatje. Let er maar eens op, in steden als Parijs en Londen krijg je geen zoete of vettige extra’s. Bij ons is het extra gezellig hé. (lacht) Even verbazend is hoe normaal wij alcohol drinken vinden. Zeg je ‘neen’ dan moet je dat verantwoorden of krijg je als vrouw de vraag of je zwanger bent. Absurd! Ik drink wel wanneer ik uitga met vrienden, maar alleen thuis zal ik nooit alcohol drinken.”

Vind je gezond op restaurant gaan een uitdaging?

“Een hele grote uitdaging zelfs! Een steak bestellen zonder frietjes en met extra groenten is een hele opgave. Ik vind het ook lastig dat je vaak reacties krijgt als je dat vraagt. Soms denk ik dat de anderen zich misschien beter voelen als ik wél frieten neem. Samen zondigen is leuker. Ook ik ga geen chocoladetaart bestellen als er niemand meedoet.”

Waar eet je graag in het buiteland?

“Ik ben dol op brunchen, zeker in het buitenland. Onlangs was ik in Londen en Brick Lane, in het hippe Shoreditch, is de ideale buurt voor lekkere ontbijtplekjes met bagels, heerlijke omelet, slaatjes, broodjes… Enkele jaren geleden ontdekte ik eveneens Camden Lock, een overdekte marktplaats aan het water met eetstandjes uit verschillende landen. Indisch, Peruviaans, Spaans, Italiaans en noem maar op! Voor amper 5 euro eet je er lekkere wereldkeuken, maar je vindt er ook heerlijke huisgemaakte wortel- en cheesecake. Een aanrader!”

(c) Danira Boukhriss Terkessidis

Over Eten gemist? Bekijk de fragmenten hier.

Danira Boukhriss Terkessidis volgen doe je via Instagram en Twitter.

You May Also Like

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *