Belgisch sportmodelabel #1: Pure by Luce

Loes Vandekerckhove’s duurzame sportkledinglijn Pure by Luce past zich aan elke training aan, van hardlopen over fitness tot yoga. Natural High Magazine polst naar de fit- en duurzaamheidsfactor van het Belgische merk.

Je eerste collectie bestaat uit twee leggings, een sportbeha en een top in exotische uitgave. Graag een woordje uitleg over de prints.

“De keuze voor een exotische print met een link naar palmbladen is gebaseerd op mijn studietijd in Mexico. Het land liet een grote indruk op me na en inspireert met vele kleuren. De print voor de Mexico-collectie is ontworpen door het jonge Belgische textielduo Jeu de Fil, die ik leerde kennen op een modebeurs in Parijs. Naast deze print plan ik nog 2 à 3 andere prints in de collectie.”

Jij ontfermde je over de pasvorm en look?

“Inderdaad, ik behaalde een diploma economie, maar mode is een echte passie. De rode draad van de collectie is comfort. De zachte en ondoorzichtige stretchstof biedt een optimale pasvorm voor de spieren en voldoende bewegingsvrijheid. Verder bevatten de leggings handige zakken om je spulletjes in op te bergen.”

Je kiest doelbewust voor een duurzame sportkledijlijn. Waarom?

“Tijdens mijn laatste jaar aan de universiteit verdiepte ik me vanuit mijn persoonlijke drijfveer voor een duurzaam leven in duurzame mode. Zo begon het te kriebelen om actief te werken aan een project om zelf verandering te brengen. Gezien ik ook heel graag sport – vooral fitness, lopen en yoga – maar nergens sportkleding vind die ik mooi vind en duurzaam is, was de keuze voor een sportkledijlijn heel logisch.”

Duurzame en toch technische stoffen, kan dat?

“Zeker, maar ik heb best lang gezocht naar een duurzame stof die technisch is, goed ademt, voldoende stretcht en ondoorzichtig is. Wat me in mijn zoektocht naar de juiste stof verbaasde, was dat het recyclageproces van PET-flessen tot stoffen helemaal niet zo milieuvriendelijk is als we denken. Uiteindelijk vond ik op een beurs de stof van Econyl, gemaakt van gerecycleerde polyamide-overschotten uit mode-ateliers én nylon uit visnetten. Opdat de stukken elastisch blijven, zit er ook elastaan in de stof.”

Hoe is Pure by Luce nog duurzaam?

“Voor de productie werk ik samen met een ethisch atelier in Portugal. Verder maak ik de verpakking en labels van gerecycleerd papier. Zo gebruik ik zo weinig mogelijk plastic. Bovendien heb ik geen twee vaste collecties per jaar, maar wel verschillende edities die elkaar op een natuurlijke manier opvolgen. Op termijn wil ik op mijn website ook tips geven voor duurzaam reizen. Het is echt mijn bedoeling om een duurzame bedrijfscultuur te hebben, van bij het begin en zo compleet mogelijk.”

Hoe zie je de toekomst van Pure by Luce?

“Ik hoop vooral om op een organische manier te kunnen groeien, met eventueel edities geïnspireerd op andere landen. Ik zou voor de prints dan ook graag werken met lokaal talent uit de landen waarnaar ik knipoog met mijn collecties en het duurzame verhaal van elk land vertellen.”

Je crowdfunding-campagne loopt nog tot 10 mei op het platform Ulule. Waarom is crowdfunding cruciaal voor je?

“Met de crowdfunding maak ik een statement naar de modewereld. Ik toon dat het echt wel anders kan, want dankzij de campagne weet ik op voorhand dat mijn stukken ook daadwerkelijk gekocht worden. Bovendien is het voor starters heel moeilijk om de mode-industrie te betreden door de heel hoge kosten. Collecties moeten steeds voorgefinancierd worden en de minima waaraan confectiebedrijven produceren zijn heel hoog. Het gaat om een minimum van 200 stuks, per model, per kleur. Daarom wil ik de collectie graag voorverkopen en de productieorder pas een go geven als ik weet dat er voldoende interesse is. Natuurlijk kun je je maat en zo later nog doorgeven en als dat nodig is inwisselen.”

Je stuks bestellen en/of meedoen met de crowfundingcampagne doe je via www.ulule.com/pure-by-luce

Vragen? Bezoek de website, mail naar info@purebyluce.com of contacteer Loes via 0485 25 99 20.

You May Also Like

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *