3 detoxsapjes van Sapje

Joël Goudsmit en Rosalynn Campbell zijn de motor achter Sapje in Nederland. De twee persen met veel liefde seizoenssappen vol groente, een beetje fruit, supergezonde specerijen, kruiden, wilde planten, zeewieren en paddenstoelen en noem maar op. In hun gloednieuwe boek Sapje bundelen ze 100 heerlijke saprecepten. Natural High Magazine deelt ze detoxsapjes van hen, samen met gezonde tips.

The Body Flush

(c) Sapje

Sapje voor 1 persoon

 • 5 roosjes broccoli
 • 2 stengels bleekselderij
 • 1 appel
 • ¼ citroen
 • 1 takje krulpeterselie
 • 6 blaadjes munt
 • ½ tl chlorella

Werkwijze

 1. Sap de roosjes broccoli in de juicer.
 2. Sap de stengels bleekselderij in de juicer, maar snijd de blaadjes aan de bovenkant eraf.
 3. Verwijder het steeltje van de appel en sap de appel inclusief het klokhuis met pitten.
 4. Sap de citroen zonder schil, maar met witte rand in de juicer.
 5. Sap de peterselie inclusief steel in de juicer.
 6. Sap de blaadjes munt inclusief steel in de juicer.
 7. Voeg de chlorella toe en roer door totdat het helemaal is opgelost.

Detoxfactor

Bleekselderij geeft veel energie, verlaagt de bloeddruk en werkt cholesterolverlagend. In de Chinese geneeskunde is al duizenden jaren bekend dat bleekselderij bloeddrukverlagend werkt. Zeer recent heeft de wetenschap aanwijzingen gevonden waarom de bleekselderij een natuurlijke, plantaardige bloeddrukverlager is. In bleekselderij zitten actieve organische stoffen van het type phthaliden. Deze stof maakt de spieren rondom bloedvaten rustig en relaxed. Hierdoor gaan de bloedvaten wijder openstaan en kan het bloed onder een lagere druk stromen. Bleekselderij heeft net als komkommer een hoog watergehalte, waardoor het een geschikte groente is voor diverse ontgiftingsprocessen.

Frisgroen

(c) Sapje

Sapje voor 1 persoon

 • 2 handjes tarwegras
 • 2 stengels bleekselderij
 • 1 friszoete appel
 • 1 limoen
 • ¼ venkel

Werkwijze

 1. Sap het tarwegras in de juicer.
 2. Sap de stengels bleekselderij in de juicer, maar snijd de blaadjes aan de bovenkant eraf.
 3. Verwijder het steeltje van de appel en sap de appel, inclusief het klokhuis met pitten.
 4. Sap de limoen zonder schil, maar met witte rand in de juicer.
 5. Sap de venkel in de juicer met de steeltjes erbij.

Detoxfactor

Van alle citrusvruchten biedt limoen de meeste gezondheidsvoordelen. Het sap is een zeer rijke bron van bioflavonoïden en deze stoffen spelen een belangrijke rol in het lichaam bij het verwijderen van toxines. Limoen stimuleert de zuiverende functie van de lever, omdat de lever uit limoensap veel enzymen kan produceren. Limoen heeft tevens een alkaliserende werking in het lichaam en dat zorgt voor een minder zuur klimaat. Handig, want als er te veel zuren aanwezig zijn, kan dit het natuurlijke evenwicht verstoren omdat bepaalde virussen, schimmels en bacteriën alleen in een verzuurde omgeving kunnen gedijen. Door het drinken van limoensap maken de genoemde ziekteverwekkers minder kans. Eén limoen bevat 88 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan vitamine C. Er zit ook veel vitamine B5 en B6 in de limoen. Verder bevat deze frisgroene citrusvrucht een behoorlijke hoeveelheid ijzer, koper en calcium.

Inside repair

(c) Sapje

Sapje voor 1 persoon

 • 3 handjes rodekool
 • 1 rode biet
 • 2 schijfjes ananas
 • ½ granaatappel

Werkwijze

 1. Verwijder de buitenste bladen van de rodekool en gooi deze weg. Snijd de rodekool en sap in de juicer.
 2. Schrob en was de biet grondig, snijd in parten en sap in de juicer.
 3. Sap de schijfjes ananas met schil in de juicer.
 4. Sap de granaatappel zonder harde schil, maar met witte rand in de juicer.

Detoxfactor

Rodekool is een van de oudste koolsoorten. Deze groente vormt een rijke bron van de vitaminen A, B en C, evenals koper, ijzer, zwavel, fosfor, kalk, kalium en magnesium. Rodekool heeft een positief effect op de gezondheid van de darmen. Het regelmatig drinken van rodekoolsap kan ontstekingen, poliepen en zweren in de darmen doen verdwijnen.

Joel Goudsmit & Rosalynn Campbell (c) Claudia Kamergorodski

Extra tips van Joël Goudsmit en Rosalynn Campbell

 • Als je een drukke week voor de boeg hebt of geen zin hebt om in de ochtend sap te maken, dan kun je de avond van tevoren sap maken en invriezen. Gebruik glazen flesjes en giet ze te vol, want sap zet uit in de vriezer en dan kan het glas barsten. Ingevroren sap is zeker twee tot drie maanden goed.
 • Als je gaat juicen houd je altijd groentepulp over en het is zonde om dit weg te gooien, omdat in de pulp nog wat voedingsstoffen en veel vezels zitten. De pulp kun je gebruiken om groentebouillon van te maken, voor in een lekkere worteltaart, als garnering op een broodje met sandwichspread, als topping voor op een omelet, maar evengoed voor de voeding van planten in je huis of bemesting voor je moestuin.
 • Varieer in ingrediënten zodat je een optimale verscheidenheid aan voedingsstoffen binnenkrijgt. Gooi de eetbare schil van je (biologische) groente en fruit niet weg, maar verwerk deze ook in het sapje. De schil heeft over het algemeen de meeste voedingswaarde en de sterkste smaak. En ja, hoe feller de kleur van een ingrediënt, hoe meer antioxidanten en gezonde eigenschappen deze heeft.
 • Fruit zorgt voor een zachte, zoetere smaak, maar gebruik hier niet te veel van in je sapje aangezien je anders veel fruitsuikers consumeert. Uit zachte, zetmeelrijke vruchten als banaan, avocado, guave, mango en abrikozen komt ook amper sap en daar kan de slowjuicer door vastlopen. Ze zijn meer geschikt voor smoothies of om lekker zo op te eten
 • Gebruik een slowjuicer die langzaam je sapje perst zodat alle voedingsstoffen en enzymen in je sapje terechtkomen. Na lang zoeken zijn we overstag gegaan en hebben de – naar ons idee – koning onder de huidige slowjuicers gekocht: de Angel juicer. Het goddelijke sap uit dit apparaat kun je werkelijk drinken als water.

sapje-carrera-culinair

Benieuwd naar de voordelen van een detoxkuur en hoe je het aanpakt? Of hoe je experimenteert met combinaties? In het boek Sapje lees je er alles over! Klik hier voor meer over Sapje in Nederland.

You May Also Like

1 comment

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *