Yoga dromen met Mounira Bazzi 

Mounira Bazzi ademt yoga. Ze is al twee jaar de bezieler van de Antwerpse yogastudio Living Yoga, deel van het platform yogametevy.com, lid van het team achter Yoga Land en veel meer. Natural High Magazine ontrafelt haar passie.

Mounira Bazzi (c) Vincent Van Reusel

Wanneer zette je voor het eerst voet op een yogamat?

Mounira Bazzi: “Heel toevallig in mijn lokale gym in Antwerpen. Het was liefde op het eerste gezicht, maar wel een hele uitdaging. Veertien jaar lang jogde ik dagelijks, tot zelfs twee keer per dag. Mijn lichaam was verkeerd afgelijnd, uit balans en uitgeput, terwijl mijn brein altijd werkte. Het moeilijkste voor mij was een manier vinden om niet na te denken en volledig aanwezig te zijn op mijn yogamat, hier en nu. Hoewel ik er vandaag goed in slaag, is en blijft dat een uitdaging, voor iedereen.”

Wat brengt yoga je bij?

“De houdingen maken mijn lichaam los, de meditatie heelt mijn geest en de controle van de ademhaling kuist mijn hart. In het algemeen leerde yoga me veel over zelfliefde of zorg dragen voor je lichaam, je ademhaling en jezelf.”

Luister je nu meer naar je lichaam?

“Zeker! Vroeger liep ik tot wanneer ik moe was, want ik ben een perfectionist en geef niet graag op. Yoga leerde mee een stapje achteruit te zetten en een pauze inlassen of een dutje doen wanneer mijn lichaam me aangeeft dat het moe is. Pas op, zoiets leer je onmogelijk meteen, het is een lang proces dat start bij jezelf.”

Welke zijn de struikelblokken tijdens dat proces?

“Yoga kan in het begin oncomfortabel en zelfs ongewenst aanvoelen. Eens je de technieken onder de knie hebt, geeft het je een extreme vorm van vrijheid en zelfkennis. Elke yogaleraar leert me iets nieuws over mezelf en hoe ik kan breken met mijn patronen en donkere kantjes.”

Je eigen studio Living Yoga groeide op twee jaar tijd uit tot een succes. Wat geef jij bovenop techniek aan je leerlingen mee?

“Goh, hoewel ik lesgeef is mijn visie dat ik zelf altijd leerling blijf. Ik deel mijn ervaring, geen ego, en mijn leerlingen voelen dat. Hoewel er veel vormen van yoga zijn, nemen alle methodes en aflijnen je mee naar dezelfde plaats, namelijk jezelf. Daarom probeer ik mijn leerlingen altijd het gevoel te geven dat ze veilig zijn en niet beoordeeld of vergeleken worden. Bovendien behandel ik iedereen hetzelfde, of je nu 20 of 70 bent, beginner of gevorderde. Uiteindelijk is het mijn droom om iedereen te laten proeven van de helende kracht van yoga.”

Mounira Bazzi (c) Vincent Van Reusel

Hoe ziet je dagelijkse routine eruit?

“Ik ben een early bird en doe elke ochtend aan yoga, ashtanga mysore-stijl. Dat is heel actieve en lichamelijke manier van yoga. Gezien ik uit de loopwereld kwam en heel fit en sterk was, werd ik in het begin aangetrokken door dit type yoga. Meestal eet ik gewoon een banaan voor de sessie en drink ik veel koffie. ‘s Avonds doe ik dan enkele helende poses, waarin ik enkele minuten blijf.”

In jouw lessen combineer je ashtanga met bhakti- en anusara-yoga, wat uitmondt in een vloeiende en heel unieke yogasessie. Hoe evolueren je lessen?

“Allereerst verdiep ik me vandaag in Continuum Movement, een vloeiende vorm van beweging en ademhaling ontwikkeld door de Amerikaanse Emilie Conrad in 1960 waarvan ik elementen oppik. Als tweede geef ik meer en meer meditatie mee.”

Welke denkfout maken mensen als het om yoga gaat?

“Een van de meest voorkomende denkfouten is dat je flexibel, mager en perfect moet zijn om yoga te doen. Een goede ademhaling is echter het enige wat je nodig hebt.”

3 tips van Mounira voor op de yogamat

  1. Bepaal een intentie. Doordat ik zelf bijvoorbeeld een poos lang een letsel had, staan mijn yogasessies meestal in het teken van dankbaarheid en blijheid dat ik kan bewegen zoals ik wil. Maar je intentie kan evengoed woede of frustraties ombouwen tot kracht zijn, je beter voelen na moeilijke momenten in je leven en je kunt het zelfs opdragen aan anderen mensen. Eigenlijk maakt het niet uit welke intentie je kiest, maar zorg er wel voor dat je sessie telt.
  2. Sta open voor bijleren. Sommige mensen komen naar yoga met een specifieke verwachtingen en laten onderdelen – waarin ze geen zin hebben, wat ze denken dat ze niet kunnen of waaraan ze geen nood lijken te hebben – vallen. Zet deze verwachtingen aan de kant en sta open voor alles wat je leraar je kan bijleren. Laat je verrassen!
  3. Maak je sessie spiritueel. Spiritualiteit kan ook gaan om de waardering van de schoonheid van bijvoorbeeld kunst of natuur. De schoonheid waarderen van iets waarop je dol bent maakt dat iets heel speciaals in je los.

Mounira Bazzi (c) Vincent Van Reusel

Meer info over Mounira Bazzi en Living Yoga in Antwerpen vind je op mounirabazziyoga.blogspot.be en Facebook. Mounira geeft ook maandelijks een pose mee voor Natural High Magazine. Klik hier voor alle poses. Een vraag over yoga? Mail Mounira via mounirabazzi@live.be

Fotocredits: Vincent Van Reusel

You May Also Like

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *