Pascale Naessens #2: recepten uit Puur Pascale 2

Pascale Naessens schotelt dit najaar het boek ‘Puur Pascale 2’ voor, vol pure, gezonde en energieke gerechten en een dito visie op voeding. Met Natural High Magazine deelt ze drie recepten.

Spinazienestjes met mozzarella

Werk: 15 minuten

Gaartijd: 15 minuten

“Deze spinazienestjes zijn heerlijk en een lust voor het oog. Ik serveer ze vaak als bijgerecht bij een kaasschotel of als lichte lunch met een slaatje. Ze zijn ook ideaal als bijgerecht als je gasten hebt. Iedereen is er dol op en je kunt alles mooi van tevoren voorbereiden. De nestjes moeten dan enkel nog de oven in. Kies voor spinazie met grote bladeren en laat de steel eraan, dan kun je makkelijker nestjes maken.”

Ingrediënten (voor 4 nestjes)

  • 400 g verse spinazie
  • 1 bolletje mozzarella
  • een handvol pijnboompitten
  • kurkuma of zoete paprika (voor de afwerking)

Werkwijze

“Stoof de spinazie in wat olijfolie tot ze helemaal geslonken is. Kruid met peper en zout. Zet de pan van het vuur en laat een beetje afkoelen. Snijd intussen de mozzarella in stukjes.”

“Neem een grote vork en draai er spinazie op (zoals je met spaghetti zou doen). Leg het nestje in een ongeoliede ovenschaal, werk de vorm een beetje bij met je vingers en duw een holte in het midden. Maak zo vier nestjes. Verdeel er de mozzarella over en strooi er wat kurkuma of zoete paprika (voor de kleur) en pijnboompitten over. Zet een 10-tal minuten in de oven op 180 °C, of tot de mozzarella helemaal gesmolten is.”

Groentespaghetti met notensaus

Werk: 15 minuten

Gaartijd: 5 minuten

“Ik houd ervan om extra groenten op tafel te zetten, maar dan liefst groenten met dat tikkeltje meer. Bij dit gerecht zijn het de kleuren, de combinatie van smaken en de noten die het verschil maken. Je kunt het overal bij serveren en als je een mandoline hebt, is het echt niet zoveel werk. Voor de gasten doe ik het meestal in één kom, die ik dan op tafel zet. De notensaus serveer ik apart. Ik kan je wel verzekeren dat je tafelgenoten onder de indruk zullen zijn!”

Ingrediënten

Groenten:

  • 1 gele courgette
  • 1 groene courgette
  • 2 wortelen
  • 1 rode biet
  • kervel (voor de afwerking)

Sausje:

  • 100 g gemengde noten (pistachenoten, hazelnoten, walnoten…)
  • een handvol peterselie
  • notenolie (vb. hazelnotenolie)
  • 1 knoflookteentje

Werkwijze

“Maak eerst het sausje. Mix de noten, de knoflook en de peterselie en voeg notenolie toe tot je een dikke notenpasta krijgt. Kruid met flink wat zwarte peper en een beetje zout. Trek slierten van de groenten. Dit doe ik meestal met een dunschiller met tandjes of met een mandoline. Roerbak de groenten een 3-tal minuten in flink wat olijfolie. Als je wilt dat de rode biet haar kleur niet afgeeft aan de andere groenten kun je die het best apart bakken. Rol de groenten op zoals spaghetti en leg ze in kommetjes. Werk af met de notensaus en wat kervel of andere verse kruiden.”

Chocoladecheesecake

Werk: 15 minuten

Gaartijd: 40 minuten

“Ik hou niet echt van gebak, maar deze chocoladecheesecake is niet te versmaden. Hij is zacht, smeuïg, vol van smaak en beloont de chocoladeliefhebber helemaal. Er zitten namelijk stukjes chocolade in, die een intensere smaak hebben dan wanneer je de chocolade eerst zou smelten en onder het beslag mengen.”

Ingrediënten

  • 200 g donkere chocolade
  • 400 g mascarpone
  • 4 eieren
  • 75 g kokosbloem
  • 50 g kokosbloesemsuiker
  • Nodig: boterpapier

Werkwijze

“Hak de chocolade grof of gebruik chocoladecallets. Klop de mascarpone luchtig.

Meng de eieren met de suiker, meng er de kokosbloem onder, dan de mascarpone en tot slot de grof gehakte chocolade. Leg het boterpapier in een ovenvaste schaal en giet er het beslag in.”

“Zet de chocoladecheesecake een 40-tal minuten in een warme oven op 180 °C, of tot je er een vork in kunt steken die er wel nog vochtig uitkomt maar waar geen beslag blijft aan kleven. Laat de cake eerst afkoelen voor je hem snijdt (als dat tenminste lukt). Serveer eventueel met wat blauwe bessen.”

‘Puur Pascale 2’ van Pascale Naessens verscheen bij Lannoo. Meer info vind je hier. Meer over Pascale Naessens? Surf naar haar website of lees het interview op Natural High Magazine.

You May Also Like

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>