Getest: crossfit in Schoten

Dat het uitdagend, zwaar en spannend ging worden, wist ik. Dat de thermometer die zaterdagochtend bij mijn aankomst in het gloednieuwe crossfit-centrum in Schoten afklokte op 32 graden, was daarentegen een verrassing. Gelukkig was ik, als het op zweten aankomt, al goed voorbereid op het onbekende.

Crossfit Schoten

Maar laten we beginnen bij het begin. De theorie, that is. “Crossfit komt overgewaaid uit de States en is een mix van gevarieerde oefeningen en functionele bewegingen tegen een hoge intensiteit”, zegt Nick Mertens, zaakvoeder van Crossfit Schoten. “Alle functionele bewegingen hebben een nut in je dagelijks leven. Anders dan je biceps trainen aan een toestel, doe je tijdens een crossfit-sessie veel squats, een kniebuiging die je ook maakt als je gaat zitten. Een deadlift is dan weer het fitnessequivalent van iets oprapen met rechte rug en box jumps (op een houten doos springen, nvdr.) helpen je met het oplopen van trappen. Voeg daar een hoge intensiteit en flink wat afwisseling aan toe en je hebt crossfit.”

Een crossfit-workout begint doorgaans met een opwarming. Vervolgens krijg je ofwel de juiste technieken mee, ofwel onderga je een workout of the day (WOD) van 10 tot 30 minuten. Deze WOD doe je individueel of in teamverband en omvat drie soorten oefeningen. Als eerste werk je aan je conditie. Denk aan korte loopsessies, indoorroeien, een reeks burpees (een legeroefening die inzet op kracht, souplesse en snelheid) of zelfs enkele meters zwemmen. Verder krik je je lichaamskracht op met de basistechnieken van het Olympisch gewichtheffen. De gewichten en de nodige explosiviteit zorgen samen voor een ijzersterke core (lees: gespierd bovenlichaam). Als laatste omvat crossfit een deel gymnastiek, zoals pull-ups, oefeningen aan de ringen en handstand, goed voor een uitstekende coördinatie.

Natural High Mag @ Crossfit SchotenNatural High Mag @ Crossfit Schoten

De crossfit-training die mijn twee teamgenoten (Sven en Maxim) en ik die zaterdagochtend krijgen van instructeur Kevin start met 400 meter lopen als opwarmer. Vervolgens roeien we elk tweemaal een minuut tegen de sterren op. Ondergetekende verbrandt 16 calorieën per minuut, de heren doen het een pak beter en halen iedere keer 26. Daarna doen we gedurende zes minuten om de beurt 5 burpees, gevolgd door zes minuten elk 5 pull-ups aan de bar. Al mag ik daar een sprong aan toevoegen. Ons doel? As many rounds as possible, AMRAP in het crossfit-jargon. Oftewel: zoveel mogelijk rondjes afwerken binnen de opgegeven tijdspanne. “Soms doen we ook workouts waarbij je niet weet hoelang je een oefening zal doen”, voegt Nick toe. En dan is er nog EMOM, every minute on the minute. “Daarbij krijg je bijvoorbeeld tien minuten lang een minuut de tijd voor 10 push-ups, waardoor je snelheid met wat meer rust kunt combineren, of een lagere hartslag met minder rust.”

Maar goed, vandaag doen we alles in reeksen van 6 minuten. Nog op ons programma: beurtelings 5 keer een zware bal tegen de muur gooien en opvangen met gebogen knieën (een helse opdracht voor mijn coördinatie), dan nog eens elk 5 keer op en af een doos springen (idem!). Dankzij de fun en het harde werk gaat deze goed getimede workout zo voorbij. De enige constante is dat bij elke minuut die afvalt, er een zweetdruppel extra stroomt. En zelfs wat op het trainingsbord een makkie lijkt, is door de hoge intensiteit een heuse uitputtingsslag. “Hoewel je de meeste oefeningen maar voor een korte tijd uitvoert, ga je toch iedere keer uit je comfortzone door je hoge hartslag”, verklaart Nick.

Natural High Mag @ Crossfit Schoten

Natural High Mag @ Crossfit Schoten

De laatste test is 800 meter lopen. Amper een zucht ver, maar ook dit is aartsmoeilijk als je hartslag en spieren in rode modus staan. Enkele meters voor het einde zetten we de laatste spurt in. Na wat handjes klappen met de trainer en ploegmaten, lijkt neervallen op de gitzwarte mat me de ideale afsluiter. “Een normale reactie”, stelt Nick me gerust. “Ik was vroeger een langeafstandsloper, en toch na elke training bekaf, zelfs na die ene kilometer lopen. Toch is crossfit er voor alle leeftijden en niveaus. Sommige mensen denken dat ze eerst aan conditie en kracht moeten winnen voor ze crossfit aankunnen. Maar dat leer je net met crossfit, terwijl alle trainers erover waken dat je dat met de juiste techniek doet.”

De tractorbanden, gewichten, kettlebells en klimtouwen in de zaal laten we tijdens deze training met rust. Verder spot ik weinig echte fitnesstoestellen. “Dat is de bedoeling”, zegt Nick. “Bij crossfit is je lichaam het toestel.” Toch is de training erg compleet. “Samen zorgen alle oefeningen voor de 10 basisaspecten van fitness: cardiovasculaire uithouding, weerstand, sterkte, snelheid, flexibiliteit, kracht, coördinatie, wendbaarheid, balans en nauwkeurigheid.” En ja, de trainingsschema’s wisselen wekelijks.

Natural High Mag @ Crossfit Schoten

Natural High Mag @ Crossfit Schoten

Natural High Mag @ Crossfit Schoten

Natural High Mag @ Crossfit Schoten

Los van de basisonderdelen die al goed getraind zijn, voel ik de workout de volgende ochtend in allerlei spieren en pezen waarvan het bestaan voor mij onbekend was. Het bewijs dat de training tegemoet komt aan zijn basisbelofte: je van kop tot teen fit krijgen.

 Crossfit Schoten

Crossfit Schoten opent op 21 juli en werd opgestart door Nick Mertens en Cedric Verschaeren. Tijdens de week kun je er terecht voor individuele crossfit-lessen (in groep), in het weekend gaan de lessen door in teamverband. Meer info en prijzen vind je hier.

You May Also Like

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *