4 x easy vegan met Julie

Rawfoodchef Julie Van den Kerchove ontdekte tijdens haar studie de kracht van een plantaardige levensstijl. In haar nieuwste boek ‘Easy Vegan met Julie’ gaat ze opnieuw creatief aan de slag met groenten, fruit, noten en zaden. Zo toont Julie dat het meer dan ooit perfect mogelijk is om te genieten van pizza, pasta, brood, koekjes, taart en chocolade zonder schuldgevoel. Natural High verwent je met vier recepten.

Rainbow sushi

“Sushi zonder rijst of vis, blijft er dan eigenlijk nog iets over? Deze sushi rolls met wortel-hazelnootpaté bewijzen dat het kan. De rijst wordt vervangen door kiemscheuten, de paté neemt de plaats in van de vis en de romige sinaas-misodip brengt alle smaken samen. Lekker als lichte maaltijd, verrassend voorgerecht of feestelijk aperitiefhapje.”

Portie: 6 sushi rolls

Tijd: voorbereiding: 15 minuten – rollen: 10 minuten – houdbaarheid: paté 3 dagen en dip 5 dagen in de koelkast

Materiaal: keukenmachine, mengkom, blender, rubberen spatel, sushimatje

Ingrediënten

Wortel-hazelnootpaté: ½ kop hazelnoten (60 g), 4 eetlepels cashews, 2 kleine wortels, ½ kleine rode paprika, 1 eetlepel edelgistvlokken, 1 eetlepel citroensap, 1 eetlepel shiro miso, ½ koffielepel gedroogde rozemarijn, zwarte peper en zeezout naar smaak

Sinaas-misodip: sap van 1 kleine sinaasappel, 3 eetlepels shiro miso, 2 eetlepels tahin (sesampasta), verse gember en look naar smaak (optioneel), zwarte peper en zeezout naar smaak

Sushi rolls: 6 noribladen, 4 grote handenvol kiemscheuten, groenten (bv. 1 geraspte wortel, ½ rode paprika in plakjes, ½ komkommer in reepjes, stukje geraspte rodekool)

Werkwijze

Wortel-hazelnootpaté

  1. Doe de hazelnoten en cashews in een keukenmachine voorzien van een S-vormig mes. Mix tot een redelijk fijn meel.
  2. Voeg de wortels, de rode paprika, de edelgistvlokken, het citroensap, de miso en de rozemarijn toe, samen met zwarte peper en zout naar smaak. Mix tot een dikke paté.

Sinaas-misodip

  1. Doe het sinaasappelsap, de miso en tahin in de blender samen met gember, look, peper en zout naar smaak.
  2. Mix tot een romige dipsaus.

Sushi rolls

  1. Leg het noriblad op de sushimat met de doffe, ‘ruwe’ kant naar boven.
  2. Bedek drie vierde van het blad met kiemscheuten.
  3. Voeg daarna wat wortel, rode paprika, komkommer en rodekool toe.
  4. Bedek de groenten met twee grote lepels wortel-hazelnootpaté.
  5. Rol de sushi door het noriblad strak aan te duwen met de sushimat.
  6. Maak het uiteinde van het noriblad nat met lauw water en ‘plak’ de sushirol dicht.
  7. Snijd de sushirol in gelijke stukken met een vlijmscherp mes en serveer met de sinaas-misodip. Presenteer deze sushi zo vers mogelijk, zodat de nori niet taai wordt.

Julie’s tips en trucjes

“Kiemscheuten zijn rijk aan eiwitten en chlorofyl. Die stof helpt je energieniveau te verhogen, gaat huidveroudering tegen en voorkomt verkoudheden. Je kunt de kiemscheuten ook vervangen door gekookte quinoa of fijngehakte ‘bloemkoolrijst’.”

Spaghetti koko-kerrie

“Soms heb je gewoon zin in een groot bord pasta. Alleen… als ik me waag aan traditionele deegwaren loop ik er na de maaltijd bij alsof ik enkele maanden zwanger ben. Daarom vervang ik tarwepasta liever door groentenoedels. Deze spaghetti met kokos-kerriesaus is lekker romig, verrassend vullend en klaar in een kwartiertje.”

Portie: 3 à 4 personen

Tijd: voorbereiding: 15 minuten – houdbaarheid: 3 dagen in de koelkast

Materiaal: blender, rubberen spatel, spiraalsnijder

Ingrediënten

Kokos-kerriesaus: 1 blik kokosmelk (400 ml = 2 koppen), 2 medium tomaten, grof gehakt, 1 klein teentje look (optioneel), 1 kleine lente-ui, ½ (grote) kop pure tomatenpuree (120 g), 1 eetlepel limoensap, 1 kleine eetlepel verse gember (geschild), 2 koffielepels kerriepoeder, 1 kleine koffielepel zeezout, ½ koffielepel ahornsiroop of 1 ontpitte dadel (optioneel), cayennepeper naar smaak

Pasta: 4 medium courgettes, 4 medium wortels, 1 handvol pijnboompitten, 2 grote handenvol kerstomaatjes (gehalveerd), 1 lente-ui, in fijne ringetjes, 1 handvol koriander (of bladpeterselie)

Werkwijze

Kokos-kerriesaus

  1. Giet de kokosmelk in de blender samen met de tomaat, de look, de lente-ui, de tomatenpuree, het limoensap, de gember, het kerriepoeder, het zout, de ahornsiroop en wat cayennepeper. Mix tot een romige saus.
  2. Proef en voeg eventueel extra kruiden toe. Ik gebruik vaak ook een halve koffielepel garam masala, een Indische kruidenmengeling met onder andere komijn, kardemom, kaneel en kruidnagel. Heerlijk!

Pasta

  1. Schil de courgettes en de wortels. Gebruik een spiraalsnijder om er noedels van te maken.
  2. Rooster de pijnboompitten eventueel in een pan zonder vetstof tot ze goudbruin zijn.
  3. Meng de groentepasta en de kokos-kerriesaus vlak voor het serveren. Zo voorkom je dat de pasta waterig wordt. Heb je zin in iets warms of moeite om rauwe courgette te verteren? Warm de noedels en de saus dan kort even op.
  4. Serveer met de kerstomaatjes, lente-ui, koriander en pijnboompitten.

Julie’s tips en trucjes

“Maak ook eens pasta van andere groenten zoals rode biet, knolselderij … .”

Chunky monkey overnight oatmeal

“Blijf je ’s morgens ook het liefst een kwartiertje langer onder de warme lakens liggen? Deze chunky monkey overnight oatmeal met banaan, nootjes en cacao nibs is het lekkerst als je hem een nachtje in de koelkast laat staan. Een supervoedzaam en snel ontbijt!”

Portie: 1 persoon

Tijd: voorbereiding: 5 minuten – koeltijd: 1 nacht – houdbaarheid: tot 5 dagen in de koelkast

Materiaal: glazen bokaal

Ingrediënten

Overnight oatmeal:  ½ kop havervlokken (50 g), 2 koffielepels chiazaad, 1 kop amandelmelk (210 ml), 1 koffielepel ahornsiroop, 2 mespuntjes vanillepoeder, 1 snufje zeezout

Toppings: 1 rijpe banaan (in schijfjes), 1 eetlepel notenpasta, 1 eetlepel amandelen, grof gehakt, cacao nibs of chocolate chips

Werkwijze

  1. Vul je glazen bokaal met de havervlokken en chiazaadjes. Giet de melk erbij en voeg de ahornsiroop, het vanillepoeder en het zeezout toe. Sluit de bokaal, schud goed en plaats hem een nacht in de koelkast.
  2. Voeg de volgende ochtend de extra ingrediënten toe zodat het fruit mooi vers is en de noten lekker krokant blijven. Geen tijd? Voeg dan gewoon ’s avonds meteen alle ingrediënten toe.

Julie’s tips en trucjes

“Wil je op zondag je ontbijt voorbereiden voor een volledige werkweek? Vul dan vijf glazen bokaaltjes met de overnight oatmeal en bewaar ze in de koelkast. Voeg ’s morgens je toppings toe.”

Supersnelle chocoladerepen

“Deze chunky chocoladerepen op basis van rauwe cacao zijn niet alleen verslavend lekker maar ook heel eenvoudig om te maken én goed voor je humeur. Ze zitten boordevol antioxidanten die je energie een flinke boost geven en de aanmaak van het ‘gelukshormoon’ endorfine stimuleren. Probeer daar maar eens nee tegen te zeggen!”

Portie 4 dikke repen

Tijd: voorbereiding: 10 minuten – koeltijd: 1 uur – houdbaarheid: tot 1 maand in de koelkast

Materiaal: blender, ovenschaal, bakpapier of plasticfolie

Ingrediënten

1 kop harde cacaoboter, geraspt of grof gehakt (220 g), 6 à 8 eetlepels ahornsiroop (of andere vloeibare zoetstof), 2 grote mespunten vanillepoeder, 1 snufje zeezout

8 eetlepels cacaopoeder, ongezoet (50 g), 2 grote handenvol noten en gedroogde vruchten

Werkwijze

  1. Smelt de stukjes cacaoboter op een laag vuurtje.
  2. Giet de gesmolten cacaoboter in de blender samen met de ahornsiroop, het vanillepoeder en het zout. Mix goed.
  3. Laat de blender op een lage snelheid draaien en voeg beetje bij beetje het cacaopoeder toe. Sluit de blender, verhoog de snelheid en mix ongeveer 20 seconden tot een gladde chocolade.
  4. Bedek een ovenschaal met bakpapier of plasticfolie. Op die manier zal de chocolade niet aan je schaal blijven plakken als je ze uit de diepvries haalt.
  5. Giet de chocolade in de bedekte ovenschaal en voeg de noten en gedroogde vruchten toe.
  6. Zet de schaal minstens een uur in de diepvries tot de chocolade volledig hard is.
  7. Snijd de chocolade daarna in repen en bewaar ze in de koelkast.

Julie’s tips en trucjes

“Heb je geen cacaoboter in huis? Je kunt deze chocolade ook maken met een halve kop gesmolten kokosolie en eventueel wat extra zoetstof.”

Easy Vegan met Julie, 24,99 euro, uitgegeven door LannooMeer info? Lees het interview of klik door naar de website van Julie’s Lifestyle.

You May Also Like

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *